GÖRÜŞ

Ünver Sel: Yarın öbür gün Ahıska Türkleri gibi Kırım Tatarları'nın Ukrayna'ya geçip, orada yaşayamadığı bir tablo istemiyoruz

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun Kırım çıkışına sert tepki gösteren Kırım Tatar Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Ünver Sel "Türkiye'nin Kırım konusunda sert tutum alması yersiz. Biz Kırım Tatarları'nın Ukrayna'ya geçip, orada da yaşayamadığı bir tablo istemiyoruz. Ahıska Türkleri'nde de bu tabloyu gördük" dedi.
Sitede oku

Çavuşoğlu'ndan Kırım çıkışı
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye'nin her zaman Ukrayna'nın sınır ve toprak bütünlüğünden yana olduğunu ve Ukrayna'nın egemenliğini desteklediğini belirterek, "Kırım davasını hiçbir zaman unutmadık, unutmayacağız. Kırım Tatar Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Ünver Sel'den tepki verdi. Rusya Federasyonu İstanbul Başkonsolosluğu'nun ev sahipliğinde gerçekleşen Rusya Milli Günü resepsiyonunda Sputnik'in sorularını yanıtlayan Kırım'ın ilhakını tanımadık, tanımayacağız" dedi. Çavuşoğlu'nun Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği'nin düzenlediği iftarda sarf ettiği sözlerine, Sel, Türkiye'nin Kırım meselesinde sert bir pozisyon almasının "yersiz" olduğunu söyledi.

Sel "Türkiye'de 24 Haziran'da gerçekleşecek seçimler öncesi yapılan bu açıklama, kritik bir zamanda yapılmış bir açıklama olarak görülebilir. Bu her ne kadar seçim öncesi yapılmış bir açıklama olarak görülse de; yine de Çavuşoğlu'nun Türkiye-Rusya ilişkilerinin bu kadar ileri gittiği, Türkiye'yle Amerika'nın bazı kriz dönemlerini geçirip Suriye'de yeni bir politika izlemeye başladığı ve Irak'ta Kandil'e yönelik operasyonlar için Amerika'yla uzlaşı sağladığı bir dönemde, Türkiye'nin böyle bir açıklama yaparak hem Türkiye-Rusya ilişkilerinde hem de Kırım politikasında bu kadar sert bir pozisyon almasına hiç gerek yoktu" dedi.

Kırım Tatar Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Ünver Sel, Sputnik muhabiri Elif Sudagezer'in sorularını yanıtladı.

Putin'in Kırım Daimi Temsilcisi Muradov: Çavuşoğlu'nun sözleri ilişkilere olumlu yansımaz
‘KIRIM ÜZERİNDEN FETÖ, IŞİD VE HİZB-UT TAHRİR'LE YÜRÜTÜLEN POLİTİKA TÜRKİYE'NİNKİYLE BAĞDAŞMAMALI'

Türkiye'nin hem iç hem dış politikasında tutarlı olması gerektiğini savunan Sel "Kırım Tatarları, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin onlarca, yüzlerce yıldır desteğini gördü. Ama Kırım Tatarları'nın Kırım Yarımadası'nda yaşayan kısmı, bugün artık böyle açıklamalardan son derece rahatsızlık duymaktadırlar. Kırım'ın üzerinde faaliyet gösteren bir takım eski Kırım siyasetçilerinin menfaatleri için Türkiye'den böyle bir tasarrufta bulunulması, kabul edilebilecek bir durum değildir. Türkiye'nin kendi toprakları içerisinde IŞİD, Hizb-ut Tahrir ve FETÖ gibi oluşumlara karşı önemli mücadele verdiği bu süreçte, Kırım üzerinden FETÖ, Hizb-ut Tahrir ve IŞİD ile beraber sürdürülen bu Kırım Tatarı politikası, hiç bir zaman Türkiye'nin politikasıyla bağdaşmamalıdır. Zira, Türkiye dışarıda farklı, içeride farklı bir politika izlerse, inandırıcılığını kaybeder" dedi.

Çavuşoğlu'nun açıklaması karşısında şaşkınlık duyduğunu ifade eden Ünver Sel "Biz gerçekten şaşırdık çünkü Ukrayna, Türkiye'nin stratejik ortağıdır ama Rusya da Türkiye'nin stratejik ortağıdır. Türkiye, iki stratejik ortağı arasında daha dengeli bir pozisyonda bulunmalıdır ve Kırım Tatarları'nı bu bölgesel büyük politika içerisinde heba etmemeli, Kırım Tatarları'nı bu politika içerisinde ezmemelidir" dedi. Ünver Sel şöyle devam etti:

Kırımlılar, Çavuşoğlu'nun çıkışına kültür misyonuyla yanıt vermeye hazır
‘BİZ YARIN ÖBÜR GÜN KIRIM TATARLARI'NIN UKRAYNA'YA GEÇİP ORADA YAŞAYAMADIĞI BİR TABLO İSTEMİYORUZ'

"Çünkü Kırım, hem Türkiye'de hem Kırım'da hem de diasporanın diğer bölgelerinde yaşayan Kırım Tatarları'nın vatanıdır. Ancak Kırım'ın geleceği, Kırım'da yaşayan Kırım Tatarları'nın geleceğine bağlı olarak sürdürülebilir. Biz Kırım'da Tatar varlığını sürdüremezsek, Kırım'a sahip olamayız. Biz benzer süreci Ahıska Türkleri'nde de yaşadık. Türkiye, Gürcistan'ın toprak bütünlüğünü sağlamada etkili olamadı, Gürcistan'dan bazı bölgeler ayrıldı. Ve Ahıskalılar Gürcistan'ı terk etti. Ancak Ahıska Türkleri, gittikleri Ukrayna'da da yaşayamadı. Bu sebeple bugün artık 50 bin Ahıskalı, Türkiye topraklarında yaşıyor. Biz Kırım Tatarları'nın Kırım'ı terk ederek Ukrayna'ya geçmesini istemiyoruz. Hatta yine Ukrayna'da yaşayamayıp Türkiye'ye de gelmesini istemiyoruz. Biz Kırım Tatarları'nın tamamının Kırım'da yaşamasını istiyoruz. Kırım, bizim binlerce yıldır vatanımız ve geleceğimizin de orada olduğuna inanıyoruz."

Yorum yaz