YENİ ŞEYLER REHBERİ

Oy ve Ötesi Başkanı Soytürk: Seçimlerde STK’lar daha etkin rol almalı

Oy ve Ötesi Başkanı Gözde Soytürk, RS FM'de yayınlanan Yeni Şeyler Rehberi’ne yaptığı açıklamalarda, adil seçimlerin demokrasinin olmazsa olmaz bir parçası olduğunu dile getirirken seçimler ve oy teyidinde sivil toplum kuruluşlarının daha çok yer alması gerektiğini söyledi.
Sitede oku

24 Haziran seçimini 8 uluslararası kuruluş izleyecek
Gündeme gelmesinden bu yana ülkenin en önemli gündemi seçimler ve oylar olarak gözüküyor. Ülkede uzun zamandır tartışılan oy güvenliğinin sağlanabilmesi için kurulan ilk yapılardan biri Oy ve Ötesi. Oy ve Ötesi Başkanı Gözde Soytürk, Oy ve Ötesi'nin neden ve nasıl kurulduğunu, nasıl çalıştığını ve burada gönüllü olarak aktif rol almak isteyenlerin yapması gerekenleri Yeni Şeyler Rehberi'nde anlattı:

‘81 İLDE 100 BİNİ AŞKIN GÖNÜLLÜYLE SEÇİMLERE HAZIRIZ'

Metropoll Araştırma: Bu grafiği dikkatle incelerseniz seçim sonucunu tahmin edersiniz
"Oy ve Ötesi, sürekli bir şeylerden şikayet etmektense elini taşın altına sokmak isteyen insanların motivasyonundan doğdu. Sürekli seçimlere olan bir güvensizlik vardı. Bun değiştirebilmenin mümkün olduğunu, böylece adil bir seçimin de mümkün olduğunu düşünerek başladılar. İlk seçimde 33 bin gönüllü vardı. Sonra 46 ilde 50 bin olduk. Son referandumda 80 ilde 127 bin gönüllü olduk. Şu andaki seçimde 81 ildeyiz. Eğitimlerimiz devam ediyor, turlarımız devam ediyor. 2014 yılında başladık ama o zamandan bu zamana 7 seçim yaşadığımız için sanki daha uzun zamandır bunu yapıyormuşuz gibi geliyor.

Sandık başında siyasi partilerin müşahit olma hakkı var, biz onlarla bu hakkı değerlendiriyoruz. Gelen sonuçlara itiraz hakkı oluyor böylece. Tutanak tutabiliyorlar. Ayrıca seçimin sonunda sandık sonuç tutanağının ıslak imzalısı alınıyor ve fotoğrafı bize gönderiliyor. Bunları Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) tutanaklarıyla karşılaştırıyoruz.

YSK'nin 6 üyesi, AGİT'le görüşmedi: 'Ne desek dinlemiyorlar'
Geçtiğimiz seçimde 4 milyon tutanak onayladık. O bir düğmeyle sonuçlar değiştiriliyor şeklindeki algıyı bu şekilde ortadan kaldırdık. Hem siyasi partilerin paylaştığı hem YSK'nın açıkladığı hem de bizim üyelerimizin fotoğrafını çekip gönderdiği tutanak sayısı 4 milyondu. Dünyanın her tarafından insanlar bunları kontrol ettiler. 3 kişi tarafından teyit edilen tutanağı doğru kabul ediyoruz. Bazı farklılık olanlar da oluyor, onları da tüm siyasi partilere gönderiyor ve diyoruz ki bizim elimizdeki tutanakla açıklanan arasında böylesi farklar var. Bunları itiraz sürecine dahil edip kontrol edin diyoruz.

İlk seçimimizde bir Kağıthane örneğimiz var. Tutanağın sandık kurulu başkanı tarafından değiştirildiğini fark ettik. Bunu yapanlar yargılandı ve 2 seneye yakın hapis cezası aldılar. Zaten T3'ün ilk çalıştığı seneydi bu. Sonrasında değiştirilmiş tutanağa rastlamadık. Ama çok fazla hatalı tutanak oluyor, bur oyun bir başka partiye yazılması durumu söz konusu oluyor. Toplanırken yanlış toplanması gibi. Ama bunların hiçbiri sonucu değiştirebilecek büyüklükte hatalar değiller.

Gümrük ve sınır kapılarında oy verme işlemi başladı
Şu andaki hedefimiz tutanakların tutulurken yazım sürecindeki sorunları tespit edebilmek. En son seçimde yaşadığımız pusulaların mühürlenmemesi çok büyük bir seçim hatasıydı. Tamamen şeffaflığını kaybetti seçim. Bu başa geldikten sonra yapabileceğimiz bir şey yok. Bu başa gelmesin diye eğitimler veriyor herkesi sandık başında görev almaya çağırıyoruz herkesi. Bizim orada olmamız insanların daha dikkatli olmasını sağlıyor üstelik kötü şeyler yapmak isteyenler üstünde de caydırıcı bir niteliği var. Denetlendiğini bilmek herkes için önemli.

Bu seçimde fiziksel olarak 50-60 bin hedefimiz var. Sanal gönüllüler açısından 100 bin kullanıcı bekliyoruz. Görev almak isteyenler www.oyveotesi.org adresine girip görev almak istediği iller işaretleyebilirler. İl, ilçe ve buna sorumlulukları onlara dağıtılacaktır.

Eğer elimde sihirli değnek olup bir şeyleri değiştirecek olsaydım sandığa Sivil Toplum Kuruluşlarının (STK) gelmesini eklerdim kanunlara. Parti üzerinden gitmek zorundayız bu arada. Siyasi partiler kendi oyları için daha çok motive. Tarafsız bağımsız sivil toplum üyeleri daha çok olmalı. Oraya gelenleri bir teste tabi tutardım. Eğitimi alanların ne kadar anladığına dair bir bilgi yok orada insanları teste tabi tutardım. Sandık başındaki en büyük uyuşmazlıklar bilgi eksiğinden kaynaklanıyor."

Yorum yaz