Okyanusun derinliklerinde yaşayan ve şu ana kadar kayıtlara geçmiş en büyük canlılar, Sputnik’in seçkisinde.
1 / 11
Dev Pasifik ahtapotu, diğer ahtapotlara göre daha uzun yaşar ve daha büyük boyutlarda olur. Aralarındaki en büyük olanı 9.1 metre uzunluğuyla ve 272 kg ağırlığıyla rekoru elinde tutuyor.
2 / 11
Japon örümcek yengeçleri, bacak uzunluğu diğer bilinen eklem bacaklılardan daha uzun olan bir canlı türüdür. Vücut genişiliği 40 cm'e kadar çıkabilir. Bacakları ile birlikte 19 kg ağırlığında olabiliyor.
3 / 11
Kürek balıkları boyları çok kısa olarak başlıyor fakat sonra yaşayan en uzun kılçıklı balık türüne dönüşüyorlar. 11 metreye kadar uzunluklarda olabiliyorlar.
Fotoğrafta 1996 yılının Eylül ayında ABD'li askerlerin tuttuğu Kaliforniya'da bir kıyıya vuran 7 metrelik bir kürekbalığı var.
Fotoğrafta 1996 yılının Eylül ayında ABD'li askerlerin tuttuğu Kaliforniya'da bir kıyıya vuran 7 metrelik bir kürekbalığı var.
© Fotoğraf : Public domain/Wm. Leo Smith
4 / 11
Katil balina (Orcinus orca), Orka olarak da bilinir, okyanus yunusları ailesinin en iri üyesidir. Yayılım genişliği olarak dünyada en yaygın ikinci memelidir (insanlardan sonra) ve tüm okyanuslarda bulunur. Hayvanların ayırdedici özellikleri olarak sırtı siyah, göğüs ve yanları beyazdır ve göz üstünde ve arkasında beyaz lekeler vardır. Erkeklerin uzunlukları 9.5 m’ye kadar olabilir ve ağırlıkları 6 tondan fazladır. Dişileri daha küçüktür; en fazla 8.5 m uzunluğunda olurlar ve ağırlıkları yaklaşık 5 tondur.
© AFP 2023 / Valery Hache
5 / 11
Saçlı deniz anası olarak da bilinen en büyük denizanası türü. 1870 yılında Massachusetts Koyu'nda kara vurmuş olan denizanası, 2.3 metre uzunluğunda çapı bulunmakta ayrıca dokunaçları 37 metre uzunluğundaydı.
© Depositphotos.com / Sainaniritu
6 / 11
Güney deniz filleri, bütün deniz fillerinin arasında en büyükleri. Erkek olanları 6 metreye kadar uzunluklarda olabilir ve 4.000 kg ağırlığında olabilir. İlginçtir ki dev gibi olmalarından dolayı bu isim onlara verilmemiş, hortumsu burun yapılarından dolayı bu isimle adlandırılmışlar.
7 / 11
İspermeçet balinasının erkek olanları, 20.5 metre boyunda olabiliyor. Baş kısmı ise bu uzunluğun 3'te 1'ini temsil ediyor. Bu canlılar 2 km'ye kadar derine dalıp favori yiyecekleri olan mürekkep balıklarını avlıyorlar.
© AP Photo / Guam Variety News, Chris Bangs
8 / 11
Yavaş hareket eden ve filtreleriyle beslenen balina köpek balıkları, günümüze kadar ulaşan en geniş balık türü. Bilinen en büyük olanı ise, 12.65 metre boyunda ve 22 ton ağırlığında.
© AP Photo / Eugene Hoshiko
9 / 11
Derinliklerde yüzen gizemli okyanus sakinleri olan dev kalamarlar, dünyanın en büyük omurgasız canlılarından biri. Bulunan en büyüğü ise 18 metre boyunda ve neredeyse bir ton ağırlığında (900 kg)
Fotoğrafta:Küçük bir kız, Avustralya'nın Melbourne Müzesi'nde sergilenen dev kalamarı inceliyor.
Fotoğrafta:Küçük bir kız, Avustralya'nın Melbourne Müzesi'nde sergilenen dev kalamarı inceliyor.
© AFP 2023 / William West
10 / 11
30 metre boyunda, 200 ton ağırlığında olan mavi balinalar, dünya üzerinde bilinen en büyük hayvan. Yazın beslenme zamanında bu canlılar günde 40 milyona yakın kril yiyebiliyor. Bu kadar büyük olmalarına rağmen hızları 20-25 km arasındadır. Okyanusta en büyükleri oldukları için genelde tek gezerler fakat tabiki de ikili üçlü gruplar halinde gezdikleri de görülür.
11 / 11
Büyüklüğü ve vahşiliği ile tanınan dev köpekbalıklarının yetişkinleri, 6.4 metre boyunda ve 3 ton ağırlığında olabiliyor. Tahmin edilen yaşam ömrü 70 yıla kadar uzayabiliyor ve saatte 56 kilometre hız yapabiliyorlar.
CC0 / Pixabay /