MULTİMEDYA

Taşın ihtişamı, estetiğin görkemli merkezi: Dara

Sitede oku

Mardin'in Nusaybin ilçesine bağlı olan ve Suriye sınırına 7 kilometre uzaklıkta bulunan Dara, M.Ö. 530-M.Ö. 570'te ünlü Pers kralı Darius tarafından kurulmuş olup, kale, köprü, su kanalları, su sarnıçları, kilise, arasta, saray, çarşı, zindan, tophane, kaya mezarları ve sivil yerleşim yapılarına ait kalıntılar dikkat çekiyor.

Bütçe ayrılmaması nedeniyle antik kentin sadece yüzde 30'u günyüzüne çıkarıldı. Halen yüzde 70'i toprak altında bulunan Dara, tüm gizemiyle keşfedilmeyi bekliyor.

1 / 7
Tarihi ve taş mimarisiyle Mezopotamya'nın Efes'i olarak tanınan Dara Antik Kenti M.Ö. 530-M.Ö. 570'te Pers kralı ünlü Darius tarafından kurulmuş, çeşitli dönemlerde İranlılarla Romalılar arasında el değiştirmiştir.
2 / 7
Mardin'in 30 kilometre, Suriye'nin 7 kilometregüneydoğusundaki Oğuz Köyü'nde yer alan Dara Antik Kenti Mardin'in ve Anadolu'nun binlerce yıllık geçmişine tanıklık ediyor, kadim bir coğrafyanın kültürlerini kucaklıyor.
3 / 7
Tarihte Yukarı Mezopotamya'nın en önemli yerleşimlerinden biri olarak kabul edilen Dara Antik Kenti, Doğu Roma İmparatorluğu'nun doğu sınırını Sasanilere karşı korumak için, askeri amaçlı bir garnizon kenti olarak kurulmuş. Yapılan arkeolojik kazılarda dünyanın ilk su barajına ait kalıntılara rastlanan Dara oldukça geniş bir alana yayılıyor.
4 / 7
Şu ana kadar yapılan kazılarda yalnızca yüzde 30'u gün yüzüne çıkarılan Dara'da, kale, köprü, su kanalları, su sarnıçları, kilise, arasta, saray, çarşı, zindan, tophane, kaya mezarları ve sivil yerleşim yapılarına ait kalıntıların yanı sıra, Oğuz Köyü çevresinde de tarihleri Geç Roma dönemine dek uzanan mağara evler de yer alıyor.
5 / 7
Kutsal kitaplarda bahsedilen Ezekiel Peygamberin ruhlara nefes vermesi ve yeniden diriliş mucizesinin kapı girişinde işlendiği galeri mezar, 573 yılında Sasaniler tarafından savaşta öldürülenlere ithafen, Doğu Romalılar tarafından 591 yılında yaptırılmıştır.
6 / 7
Roma döneminde 'Yeniden Diriliş' törenlerinin yapıldığı, içinde binlerce kişinin bir arada olduğu 1400 yıllık galeri mezarlık ilk defa ziyarete açıldı.
7 / 7
Bütçe ayrılmaması nedeniyle halen yüzde 70'i toprak altında bulunan Dara, tüm gizemiyle keşfedilmeyi bekliyor.
Yorum yaz