Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Amerikalı mevkidaşı Mike Pompeo ile dün Washington'da bir araya geldi. Çavuşoğlu görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, ABD ile yol haritasını onayladıklarını, Menbiç'te güvenliği Türk ve ABD güçlerinin birlikte sağlayacaklarını söyledi. Bugün de görüşme hakkında basın mensuplarının sorularını yanıtlayan bakan, çekilmenin ön hazırlığının 10 gün içinde başlayacağını aktardı ve "Silahlar YPG’den alınacak" dedi. Bakan, bu süreç içerisinde 3. bir ülkenin rolünün olmayacağının altını da çizdi.
Çavuşoğlu, Menbiç hakkındaki mutabakatın Washington-Ankara hattındaki ilişkilerin düzelmesi için bir adım olarak değerlendirilebileceğini aktarırken "ABD'nin YPG'yi terör örgütü olarak kabul edeceği izlenimini almadım" dedi.
Antalya'da düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Çavuşoğlu'nun açıklamasından satırbaşları şöyle:
- FETÖ’nün iadesi konusunda artık adım atmaları gerektiğini söyledik. Onlar da tabii Brunson konusunu gündeme getirdiler.
'TÜRKİYE'DE TOPLANTI OLACAK'
- Belki bu ay için olmazsa temmuz ayı içerisinde bir toplantıda gerçekleştirilecek. Bu toplantı Türkiye’de olacak. Ve ikinci çalışma grubumuz ele alacak.
'MÜNBİÇ MODELİ YPG'NİN İŞGAL ETTİĞİ DİĞER ALANLARA DA TAŞINACAK'
'UMARIM BUNU UYGULARIZ'
- Umarım bunu uygularız, iki tarafta da kararlılık var. Bildiğiniz gibi 2016 yılında ABD’nin o dönemdeki yönetimi ve başkanı Obama, bize defalarca YPG’nin Münbiç operasyonunun hemen ardından bu şehirden çekileceğini söylemişti. Bu söz tutulmadı. YPG’ye destekleri arttı, silah desteği de verdiler. YPG işgal ettiği alanları genişletti ve Suriye topraklarının yüzde 25’ini ele geçirdi.
'HER İKİ TARAFTA DA KARARLILIK VAR'
- İlişkilerimizi kopma noktasına getirenlerden biri buydu. Tillerson’un Ankara ziyareti oldu, bu konularda adım atma konusunda bir mutabakat sağlamıştık ve bu noktaya geldik. Atacağımız adım esasen hem Suriye’nin geleceği için önemli hem de ABD ile bozulan ilişkilerimizi tekrar rayına koymak için bir fırsat. Bu yüzden bu yol haritasının tam olarak uygulanması gerekiyor. Bunu da konuştuk. Her iki tarafta bu kararlılık var.
GÜLEN'İN İADESİ: 'NESİ USULÜNE UYGUN DEĞİL' DEDİM
'ÇALIŞMALAR BAŞLADI, DEVAM EDECEK'
'POMPEO HASSASİYETLERİMİZİ ÇOK İYİ BİLİYOR'
6 AYDAN AZ
- Biraz önce söylediğim gibi teknik ekiplerimizin hazırlık ve uygulamadaki kat edeceği mesafeye bağlı. 6 aydan az. Ama burada tam, arkadaşlarımızın teknik ekiplerimizin yapacağı çalışma bazen 1 hafta, bazen 10 gün sürebilir. Sarkma olmayacak. Onun dışında tüm çalışmalarımız mutabakatımıza da net şekilde konuldu.
'YPG GELMEDEN, SAVAŞ BAŞLAMADAN ÖNCEKİ NÜFUS YAPISI KRİTER ALINACAK'
- Ön hazırlık şudur. Bizim askerlerimiz oraya ne zaman gidecek? Kimlerden oluşacak? YPG çekilirken kim nezaret edecek? YPG çekildikten sonra boşluk olmaması için burada nasıl görev yapacaklar? Görev paylaşımı nasıl olacak? Bu sırada da yine kim yönetecek? Yönetimde kimler olacak? Bir kriterimiz var, nüfus yapısı. Her şehrin demografisi kriter olarak alınacak. Yalnız YPG geldikten sonra değil, savaş başlamadan önceki nüfus yapısı kriter olarak alınacak. Bunlar teknik çalışmalar. Tabii ki silahlar YPG’den alınacak.
- Net bir şekilde söylüyoruz. Ön hazırlık toplantısı 0-10 gün diyoruz, 6 ayı bulmayacak bir süreç diyoruz. Burada oyalamaca yok. Türkiye ya da ABD ben imzayı onayladım ama vazgeçtim derse bir yol haritası akamete uğrar. Aksi taktirde aylardır tartıştığımız çalışma gruplarının içinde, askerlerin olduğu, bizlerin olduğu, savunma bakanlığının olduğu bir çalışma ve yol haritası. 6 aydan çok daha önce bitecek.
'YPG'Yİ TERÖR ÖRGÜTÜ İLAN EDECEKLERİNE DAİR BİR İZLENİM GÖRMEDİK'
'TIPKI AFRİN'DE OLDUĞU GİBİ…'
'HEPSİ YPG-PKK'DIR'
- Suriye’nin geleceği, demokratik gücünü bilmeyiz dedik. Bunların hepsi YPG-PKK’dır. Bu tür oluşumları bizlere teklif etmeyin dedik. Yönetimde yer alacak kişilerle ilgili bizlere teklif etmeyin dedik. Bu Fırat’ın doğrusundaki şehirlerde yol haritası uygulamaya başladığı zaman o zaman göreceğiz ABD’nin tutumunu. Bu ilişkilerimizin kopma noktasına geldiği anda ABD’lilerden bu öneriler gelmeye başladı. Tillerson ziyaret etti, Trump’ın hassasiyet içinde olduğunu biliyoruz. Tam bu süreçte, ilişkilerin kopma noktasına geldiği bir noktada onlar da bizi ziyaret ettiler ve bu çalışmaları başlattık. YPG Münbiç’ten çekilirken silahları alınacak. Çekilme süreci bittiği zaman da silahlar alınmış olacak.
'ÜÇÜNCÜ BİR ÜLKE OLMAYACAK'
'FIRAT'IN DOĞUSUNA GİDECEKLER AMA ORADA KALMALARINI KABULLENMEYİZ'
- İlk etapta YPG PKK’lılar Münbiç’ten ayrılacak, silahları alınacak. Fırat'ın doğusuna gidecek. Fırat’ın doğusuna gitmeleri, bizim orada onların kalmasını kabulleneceğimiz anlamına gelmez. Bize yönelik tehdit Fırat'ın doğusundan geliyor. Münbiç’ten biliyorsunuz El Bab Cerablus bölgesi, DEAŞ’tan temizlediğimiz bölgede bulunan askerlerimize tacizler geldi. Ama esas tehdit, Fırat’ın doğusundaki PKK YPG PYD’lilerden geldi.
KANDİL'E OPERASYON
'FBI, GÜLEN'E YÖNELİK CİDDİ BİR SORUŞTURMA BAŞLATTI'
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ABD'nin Fetullah Gülen'e yönelik ciddi bir soruşturma başlattığını dile getirerek, "(Pompeo) FBI'ın ciddi bir şekilde soruşturma başlattığını teyit etti. Ciddi bir soruşturma olduğunu söyledi. Bu soruşturma önemli. Bu soruşturmadan memnuniyet duyduğumuzu, bu konuda da işbirliği yapabileceğimizi, charter okullarının nasıl suistimal edildiği gibi konularda da kendilerine yardımcı olabileceğimizi söyledik" dedi.
'RUSYA İLE YAPTIĞIMIZ ÇALIŞMAYA ALTERNATİF DEĞİL'
"ABD ile Türkiye arasında Suriye'nin geleceği konusunda bir mutabakat ya da çalışmanın bu Soçi ve Astana sürecini nasıl etkileyeceği, Rusya ile ayrı ABD ile ayrı mı tasarlanacağı" sorusunu Çavuşoğlu, şöyle cevapladı:
Astana süreciyle rejimle muhalifler arasındaki çatışmaların olduğu bölgelerde çatışmasızlık bölgeleri oluşturduklarını, ateşkesi tesis ettiklerini hatırlatan Çavuşoğlu, "Tamam ihlaller oldu, rejim yer yer ciddi ihlallerde bulundu, hatta kimyasal silah da kullandı. Soçi süreci yine Cenevre sürecini destekleyici bir adımdı. Anayasa komisyonunun kurulması kararlaştırıldı" diye konuştu.
'YOL HARİTASI ŞEFFAF, KİMSEDEN GİZLİ DEĞİL'
Suriye'de atacakları adımların Suriye'nin sınır bütünlüğünü, toprak bütünlüğünü etkilememesi gerektiğini vurgulayan Çavuşoğlu, şunları söyledi:
"Burada atacağımız adımlar Rusya'ya alternatif ya da başka bir oradaki oluşuma ya da Suriye'deki bir aktöre alternatif ya da rakip bir çalışma değildir. Biz zaten Ruslara burada ne yaptığımızı da açıklıyoruz. Yol haritası şeffaf, kimseden de gizli değil."
Türkiye, YPG'yi, PKK’nın Suriye’deki uzantısı olarak görüyor ve bu yapıyla ilişkili DSG gibi örgütlerin de 'terör örgütü' olarak kabul edilmesini istiyor. Ancak, Başta ABD olmak üzere Batılı güçler, Ankara’nın bu görüşünü kabul etmiyor. Ankara, ayrıca YPG'ye silah verilmesine de sert bir şekilde karşı çıkıyor.