DÜNYA

Güney ve Kuzey Kore üst düzey barış görüşmelerine geri döndü

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un ve ABD Başkanı Donald Trump arasındaki tarihi zirve konusundaki çalışmalar sürerken, Kuzey ve Güney Kore askıya alınan üst düzey barış görüşmelerini yeniden başlattı.
Sitede oku

Pompeo'dan Kuzey Kore açıklaması: Doğru yönde ilerliyoruz
Kuzey ve Güney Koreli yetkililerin iki ülke sınırındaki Panmunjom Ateşkes Köyü'ndeki toplantısı, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ile Kuzey Kore İşçi Partisi Merkez Komitesi Başkan Yardımcısı Kim Yong Chol'ün ABD'nin New York kentinde gerçekleştirdiği görüşmenin ardından geldi.

Pompeo ve Kim olası Kim-Trump zirvesini ele almıştı. Aynı zamanda ABD'li delegeler Panmunjom'da ve zirvenin mekanı olarak gösterilen Singapur'da Kuzey Koreli yetkililerle toplantılar gerçekleştirmişti.

KUZEY KORE SINIRINDA İRTİBAT BÜROS KURULMASI VE '15 TEMMUZ DEKLARASYONU'NUN KUTLANMASI ELE ALINDI

Güney Kore basını, Kuzey Kore'nin ABD'den ısrarla talep ettiği hususları yazdı
Güney Kore Birleştirme Bakanlığı iki ülkeden üst düzey yetkililerin sabah saatlerinde gerçekleştirdiği oturumda Kuzey Kore'nin sınırdaki kasabası Kaesong'da bir irtibat bürosunun kurulması konusunda fikir alışverişinde bulunduklarını duyurdu.

Bakanlık ayrıca Koreli yetkililerin iki Kore arasında 2000 yılında yapılan ilk tarihi zirvenin ardından imzalanan '15 Temmuz Deklarasyonu'nu kutlamak için yıl dönümünde ortak bir etkinlik düzenlemesini de ele aldığını belirtti.

Bakanlık Kuzey tarafının irtibat bürosunun hızla kurulmasını kabul ettiğini ayrıca 15 Temmuz Deklarasyonu'nu kutlayacak ortak etkinliğin Güney'de yapılamasını önerdiğini duyurdu.

​Güney Kore Birleştirme Bakanlığı ayrıca görüşmede Güney tarafının sınırın iki tarafında gerginliğin düşürülmesi konusunda askeri görüşmeler yapılmasını ve 1950-53 savaşında ayrılan ailelerin biraraya getirilmesine dönülmesi konusunda Kızılhaç görüşmelerinin yapılmasını önerdiğini açıklandı.

Kuzey Kore 'Provokasyon' dedi, Güney'le üst düzey görüşme askıda
Ağustostaki Asya Oyunları'nda bazı spor dallarında ortak takımların kurulması konusunda da görüşmelerin olabileceği belirtildi.

Kuzey Kore, ABD ile Güney Kore arasındaki ortak askeri tatbikat nedeniyle iki ülke arasındaki üst düzey görüşmeleri durdurduğunu açıklamıştı.

Güney Kore Birleştirme Bakanı Cho Myoung-gyon görüşmeden önce gazetecilere yaptığı açıklamada "Kuzey ile bu görüşmeleri gerçekleştireceğiz böylece iki lider arasındaki (Kim ve Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in) anlaşmalar tempolu şekilde, aksamadan hayata geçirilebilir. Ayrıca Kuzey Kore ve ABD zirvesi öncesi liderler için olumlu bir atmosfer yaratabilir" demişti.

Görüşmeler öğleden sonra devam edecek.

Yorum yaz