EKONOMİ

Moody's, Türkiye'nin büyüme beklentisini düşürdü

Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's 2018 Türkiye büyüme tahminini yüzde 4'ten yüzde 2.5'e düşürdü.
Sitede oku

Moody's'ten Türkiye yorumu: Biraz endişeliyiz
Moody’s 2018 yılı için ekonomik büyüme tahmini güncellerken gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerdeki büyüme hızının yükselen borçlanma maliyetleri ve sıkı kredi koşulları sebebiyle sınırlı kalacağını öngördü. Raporda, Türkiye'nin 2017'de yüzde 7.4 büyüdüğü hatırlatılarak, büyüme tahmininin 2018 için yüzde 4'ten yüzde 2.5'e, 2019 için de yüzde 3.5'ten yüzde 2'ye revize edildiği belirtildi.

Daha önce konjonktürel faktörler, mali ve parasal teşviklerin azalması sonucu ekonominin yavaşlamasının beklendiğine işaret edilen raporda, ticari bankalar için yabancı para zorunlu karşılıklarda azalma da dahil olmak üzere yeni teşvik tedbirlerinin açıklanmasına karşın finansal durumun önemli ölçüde sıkıştığı kaydedildi.  Türk Lirası'nın son haftalarda diğer gelişmekte olan piyasa para birimlerine göre daha fazla baskı altına girdiği, Merkez Bankası'nın geciken politik yanıtının bu düşüşü hızlandırdığı belirtilen raporda, Geç Likidite Penceresi faizinin yüzde 3 artışla yüzde 16.5'e ulaşmasına karşın Türkiye ekonomisi ve para politikası ile ilgili piyasa endişelerinin devam ettiği aktarıldı.

Raporda, Türkiye'de büyümeye yönelik aşağı yönlü risklerin oldukça fazla olduğu, ülkenin kısa vadede dış kaynaklara büyük ölçüde bağlı kaldığı kaydedildi. 

Business HT'nin aktardığına göre Moody’s’in gelişmekte olan ülkeler büyüme beklentisi 2018 ve 2019 için yüzde 5.2 olarak belirlendi. G-20 ülkeleri büyüme beklentisi 2018 için yüzde 3.3; 2019 için yüzde 3.2 olarak, gelişmiş ülkeler büyüme beklentisi ise 2018 için yüzde 2.3; 2019 için yüzde 2 olarak açıklandı.

Moody’s 2018 için tahminlerini düşürdüğü ülkelerden Arjantin’de yüzde 1.5, Kanada’da yüzde 2, Hindistan’da ise yüzde 7.3 büyüme bekliyor. Moody’s 2018 için Güney Afrika büyüme tahminini yüzde 1.6’ya, Avustralya’yı ise yüzde 2.9’a yükseltti.

Moody’s Yönetici Direktörlerinden Elena Duggar "ABD ve bazı gelişen ülkelerdeki şirket bilançolarında artan borçluluk endişe kaynağı. Yüksek özel sektör borçluluğu reel sektörün makroekonomik ve finansal şoklarını artırıyor" diye konuştu. 

Yorum yaz