DÜNYA

İsrail parlamentosunda 'Ermeni Soykırımı' tasarısı geri çekildi

İsrail-Türkiye krizi vesilesiyle sunulan 'Ermeni Soykırımı' tasarısını Knesset Başkanı 'yeterli çoğunluğun sağlanacağının kesinleşmemesi üzerine utanç verici bir duruma düşmemek için' gündemden kaldırdı.
Sitede oku

İsrail parlamentosu ‘Ermeni soykırımını’ görüşecek
İsrail'in Gazze katliamına imza atmasıyla İsrail-Türkiye ilişkileri yeniden dibe vurdu, ama İsrail parlamentosuna (Knesset) sunulan 'Ermeni Soykırımı' tasarısı fazla yol alamadı.

14 Mayıs'ta ABD'nin Kudüs Büyükelçiliğini açmasıyla yeniden tırmanan krizde hazırlanan 'Ermeni Soykırımı'nı tanımaya yönelik tasarıya en hararetli desteği Knesset Başkanı Yuli Edelstein vermişti.

Ancak bugün Edelstein'ın yeterli çoğunluğun sağlanacağının kesinleşmemesi üzerine utanç verici bir duruma düşmemek için tasarıyı Knesset gündeminden geri çektiği açıklandı.

Knesset Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada, ''Edelstein, çoğunluğun bu tasarıya destek verip vermeyeceği belli olmadığı için rahatsız bir durumdan kaçınmak amacıyla bu konuyu gündemden çıkardı'' denildi.

Jerusalem Post gazetesinin de dikkat çektiği üzere 1915'te yaşananların İsrail'de 'Ermeni Soykırımı' olarak tanınmasını uzun zamandır savunan Edelstein, geçen hafta tasarının yasalaşması için kampanya yürüttü.

'İsrail, Türkiye'ye F-35 verilmemesi için ABD ile pazarlıkta'
O yüzden Meretz partisinin kadın lideri Tamar Zandberg'in 'Osmanlı İmparatorluğu tarafından 1. Dünya Savaşı'nda 1.5 milyon Ermeni'nin öldürüldüğü Ermeni Soykırımı'nın tanınması' savıyla sunduğu tasarı için salı gününe oylama tarihi belirlendi.

Ancak Knesset Başkanı oylamadan önceki gün tasarıyı gündemden kaldırdı.

AHLAKİ SORGULAMALAR

‘İsrail ile anlaşmaların iptali’ önergesi, AK Parti tarafından reddedildi
Bu yüzden Edelstein'ı 'politikayı ahlakın üstünde tutmakla' suçlayan Zandberg, ''Knesset verdiği sözü yerine getirmeli. Bu, tarihi bir adalet meselesidir'' dedi.

İSRAİL GENELDE TANIMIYOR

Tasarının, geçen hafta çarşamba günü 120 milletvekilinden yalnızca 16'sının katıldığı bir oylamada gündeme alınması kabul edilmişti.

İsrail, Holokost'un biricikliğiyle ilgili tartışma yaratmamak için başka halkların yaşadığı katliamları soykırım olarak tanımama politikası da güdüyor.

Yorum yaz