Rusya Savunma Bakanlığı, Hollandalı soruşturmacıların, 2014'te içindeki 298 yolcu ve mürettebatla Ukrayna'nın doğusunda düşen MH17 sefer numaralı uçağı vurduğu söylenen BUK füzesinin, 'Rus ordusunun parçası olan bir askeri birlik tarafından fırlatıldığını' iddiası hakkında açıklamalarda bulundu.
1986'da üretilen bir füzenin maksimum 25 yıl, yani 2011'e kadar kullanılabileceğini kaydeden Rus savunma yetkilileri, 25 yıl sonraysa BUK sistemine ait tüm füzelerin hizmetten çıkarılıp imha edildiğini, aksi halde, bu füzelerin kullanılmasının askerlerin hayatı için doğrudan tehlike oluşturacağını vurguladı.
Yetkililer, 2011'den sonraysa Ukrayna'ya herhangi yeni bir füze sisteminin tedarik edilmediğini, ayrıca Ukrayna'nın 1991'den beri kendine ait yaklaşık 20 BUK füze taburu olduğunu ekledi.
Hollandalı soruşturmacılar, MH17 sefer sayılı uçağı düşürdüğünü söyledikleri BUK füzesinin kovanını, 'uçağın vurulduğu füzenin Rus ordusunun bir tugayına ait olduğu' iddiasına dayanak olarak göstermişti.
Rus yetkililer ayrıca, "Hollandalı soruşturmacıların (kanıt olarak) gösterdikleri, 1986 yılında üretilmiş füze motorunun nereden geldiğini gizlemesinin sebebi, muhtemelen bu füzenin Ukrayna ordusuna ait olması" diye ekledi.
Bakanlık ayrıca, Hollandalı soruşturmacıların, soruşturmalarını, sadece sosyal medyadaki bilgilere ve görgü tanıklarının ifadelerine dayandırdığını, Rus tarafının sağladığı verilerinse gözardı edildiği eleştirisinde bulunmuştu.
Rusya, o dönemde MH17 sefer sayılı uçağın izlediği yolu da kapsayan bölgedeki hareketleri görebilen bir radarın kaydettiği bilgileri Hollandalı soruşturmacılara vermişti. Radar kayıtlarında, Hollandalı soruşturmacıların iddialarının aksine, uçağa doğu yönünden yaklaşan bir cisim görülmüyordu.
Daha sonra Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise Rusya'nın soruşturmaya dahil edilmediğini ve dahil edilmedikleri sürece de soruşturmacıların vardıkları sonuçları tanıyamayacaklarını belirmişti.
Uçaktaki yolcuların pek çoğu Hollanda vatandaşıydı. Hollanda'nın bu yüzden uçağın düşme sebeplerini araştıran komisyona başkanlık ediyor.
Hollandalı soruşturmacılar uçağın düşme nedenleriyle ilgili daha önce de Rusya'yı suçlayan iddialar ortaya atmıştı.
Fakat Rusya, olayda dahli olduğuna ilişkin bu suçlamaları net bir biçimde reddediyor.