Sputnik'e konuşan Balkanlar uzmanı, Etnopolitik ve Devletlerarası Çatışmalar Merkezi Başkanı Pavel Kandel, Balkan elitlerinin son birkaç yıldır AB ve ABD konusunda güçlü hayal kırıklığı yaşadığını dile getirerek bu konuda şu değerlendirmede bulundu:
'BALKAN ELİTLERİ AB VE ABD'NİN BOŞ VAATLER DAĞITTIĞINI ANLADI'
"Balkan elitleri, AB ve ABD'nin onları kendi saflarına almaya hazır olmadığını, sadece boş vaatler dağıttığını anladı. Ama bu elitlerin kendi seçmen sorunları var. Balkanlar'da seçimleri kazanmak için en doğru yol milliyetçilik olduğu için onlar, Brüksel ve Washington'a, ‘Eğer finansal yardımınızı artırmaz, AB'ye üyelik müzakerelerini başlatmaz ve diğer yardım ve kolaylıklar sağlamazsanız gidecek başka kapımız var' diyor ve birileri Rusya diğerleri Türkiye'yi gösteriyorlar. Böylelikle 2016 ve kısmen 2017'de itaatsizlik bayramı yaşandı ve bu Brüksel ve nihayetinde Washington'u çok korkuttu. Oysa bu bölge çoktandır Washington'un etki alanı değil. ABD çoktandır bu bölgeyi AB'ye bırakmış durumda. İşte Rusya ve Türkiye'nin Balkanlar'ı istikrarsızlaştırdığı yönündeki konuşmalar buradan kaynaklanıyor. Aslında söz konusu olan bambaşka bir şey. Söz konusu, AB'nin etkisinin giderek zayıflaması, otoritesinin giderek düşmesidir. Washington'un ciddiye alınmamasının başlıca sebebiyse, (ABD Başkanı Donald) Trump'ın göreve gelmesiyle ABD'nin Balkanlar'ı tamamen umursamaz olması".
'AB PLANLARINDA GENİŞLEME YOK'
Batı'nın bu tür açıklamalarının onlar için belli çıkarlar taşıdığını söyleyen Rus uzman, "Bu tür konuşmalar çok elverişli. Balkanlar konusunun gündemde kalmasına izin verdiği için Brüksel'in işine yarıyor. Oysa AB'nin planlarında kesinlikle genişleme yok. Hatta Batı Avrupa'da genişleme konusuna karşı alerji oluştu" yorumunda bulundu.