MULTİMEDYA

Kazakistan'da geleneksel çadır festivali düzenlendi

Sitede oku

Ziyaretçilerin yoğun ilgisini çeken festivalin görüntüleri, Sputnik’in galerisinde.

1 / 9
Kazakistan'ın Almatı şehrinde düzenlenen Kazak Çadırı Festivali'nde sergilenen geleneksel çadırın iç görünümü.
2 / 9
Kişi çadır yaparken sadece “büyük eve”, evrene özgü bir ismi değil kendine benzer, kendine özgü bir adı kullanırdı. Bundan dolayı, çadırın parçalarını adlandırmak için birçok terim insan yapısından alınmıştır.Örneğin, уйдінсуйегі (kemik, çadır iskeleti); кіндік (göbek bağı, çadır odağı) vb.
3 / 9
Almatı'da düzenlenen Çadır Festivali'nde ziyaretçiler geleneksel Kazak evi olan çadırın yapım sürecine katılma fırsatını yakaladı.
4 / 9
Çadırın çeşitli desenli şeritleri adlandırmada “baş”, “ayak”, “gövde”, “omuz” kelimeleri desenli şerit anlamına gelen “бау” kelimesi ile çakışır.
İnsanın sıradan bilincinin insan vücuduna, yaşadığı evine ve dünya modeline benzetildiği uzay kavramında ve bütün bunlarda barış yasasının kanıtı görülüyor.
5 / 9
Şanırak (çadırın tepesi), bir aile yadigarı, soy devamının sembolü idi. Kuşaktan kuşağa aktarılmıştır. Büyük çocuklar ailesinden ayrılırken “enşi” (kendi payını) alırdı, çadırda en küçük oğlu kalırdı. Babasıyla birlikte ortak bir haneye sahipti ve tüm zenginliğinin mirasçısıydı, ona şanyrak iyesi (çadırın sahibi) derlerdi.
6 / 9
Soyun en son temsilcisi vefat ettiğinde onun mezarına şanırak (çadırın tepesi) koyarlardı. Şanyrak’ın simgesi, çember içinde çapraz, güneşin ebedi hareketinin işareti, evrim, gelişim ve hayat sembolüdür.
7 / 9
Kazakistan'da çadır, barış, hoşgörü ve Kazak halkının misafirperverliğini sembolize eder.
8 / 9
Almatı'da düzenlenen Çadır Festivali küçük ziyaretçilerin yoğun ilgisini de çekti.
9 / 9
Göçebe tarihe sahip diğer halklarda olduğu gibi Kazak çadırı da manevi ve kültürel ve bilimsel-felsefi anlamları açıklayan özel sembole sahip. Böylece, bir yayladan başka bir yaylaya taşınırken çadırın montajı ve sökülmesi kaosun başlangıcını ve uyumu simgelerdi.
Yorum yaz