ABD Büyükelçiliği'nin Kudüs'e taşınması sonrasında Gazze'de yaşananlar konusunda herkesin ABD ve İsrail'e güçlü mesaj vermesi gerektiğini söyleyen Çavuşoğlu, "İsrail'in yaptığı katliam Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne götürülmeli" ifadelerini kullandı.
Çavuşoğlu, "İsrail Büyükelçisi özellikle attığı tweetlerle ciddi bir tahrik yaptı. Pekala parasını ödeyip VIP'den geçebilirdi. İsrail'de bizim büyükelçiliğimiz ya da bizler, para ödeyerek geçiyoruz. Büyükelçi normal geçişten gittiği zaman ister istemez bu prosedürlere uyacak" dedi.
'İSRAİL'İN ZULMÜNE GÖZ YUMAMAYIZ'
Çavuşoğlu, ABD Başkanı Donald Trump'ın bu kararı yakın çevresiyle tek başına aldığını belirterek, "Biliyorum ki; bakanlar kurulunda birçok kişi eski Dışişleri Bakanı (Rex) Tillerson dahil bu adımlara karşıydı. Tillerson'ın söylediğine göre (taşınma) en az 5-6 yıl sürerdi. Biz de ABD nezdinde tepkimizi koyuyoruz. ABD'nin yaptığı yanlışa başından beri karşı çıkıyoruz. BM'deki aldırdığımız karar da ABD'nin aldığı bu yanlış karara karşı alınmış bir karardı" dedi.
'SUÇSUZ BİR İNSANA 32 AY CEZA VERMEK HUKUKA AYKIRI'
Çavuşoğlu, söz konusu davanın başka boyutları olabileceğine dair yorumlara ilişkin de Türkiye'nin hem hukuki boyutta hem de diplomatik alanda girişimlerini sürdürdüğüne dikkati çekerek, "Haksız süreç var, hakkımızı da bizim savunmamız lazım" ifadesini kullandı.
'YPG'NİN MENBİÇ'TEN ÇEKİLMESİ ÖNEMLİ'
4 Haziran'daki görüşmede, ön mutabakatın onayını yapıp, bir an önce uygulamaya geçmeyi umduklarını dile getiren Çavuşoğlu, "Burada özellikle YPG'nin Menbiç'ten çekilmesi önemli. YPG'nin sadece Menbiç'ten çekilmesi yetmez. Şu anda YPG'nin kontrolündeki tüm bölgelerin istikrara yeniden kavuşturulması önemli. Buranın güvenliği, kimler yönetecek? Elbette ileride siyasi çözüm olduğu zaman merkezi yönetime entegre edilecek şekilde olması lazım" diye konuştu.
'YOL HARİTASI SADECE İLİŞKİLERİN NORMALLEŞMESİNE VESİLE OLMAYACAK'
Suriye'de herhangi bir sonuca doğru gidilip gidilmediği sorusuna Çavuşoğlu, "Burada en önemli problem, Cenevre sürecinin yeniden canlandırılamaması. Maalesef Cenevre süreci Astana sayesinde 6 defa toplandı. Ama herhangi bir somut adım görmedik. Bunun da sebebi belli. Rejim, Cenevre'de herhangi bir konuyu muhalefetle veya diğerleriyle görüşmek istemiyor" cevabını verdi.
Çavuşoğlu, Batı ülkelerinin de Cenevre sürecini canlandırmak adına istenilen kıvamda olmadığına değinerek, "Korkarım Cenevre'de bu iş gelişmezse, adımlar atılmazsa, başka bir platforma gidebilir. Mesela Astana'ya da gidebilir" ifadelerini kullandı.
'SURİYE'DE ÇATIŞMALARIN AZALMASINDA TÜRKİYE'NİN ÖNEMLİ ROLÜ VAR'
İdlib'de kurulan 12 gözlem noktası için Genelkurmayı tebrik eden ve bunların yapılmasının kolay olmadığını vurgulayan Çavuşoğlu, bu gözlem noktalarını amacının ihlallerin önüne geçmek olduğunu belirtti.