DÜNYA

Putin, Rusya’nın dış politikasını değerlendirdi: Fıçıdaki salatalıklar gibi olmamalıyız

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rus ürünlerinin uluslararası piyasada olması için mücadele etmeleri gerektiğini belirterek, Rusya’nın kendi içine kapanmaması ve 'fıçıdaki salatalıklar gibi' olmaması gerektiğini belirtti.
Sitede oku

Rusların yüzde 87’si Putin’in dış politikasını onaylıyor
Putin, Rus parlamentosunun alt kanadı Duma’daki genel kurul toplantısında, “Uluslararası piyasalarda ürünlerimizi ilerleterek onları küresel açıdan rekabetçi hale getiriyoruz, yani ülke içindeki kendi üretimimizin seviyesini yükseltiyoruz. İç tüketicimiz, küresel analoglarından geri kalmayan ürün ve hizmetlerden yararlanacak. Başka yolu yok. Eğer içimize kapanırsak ve fıçıdaki salatalıklar gibi olursak, kendi kendimizi turşularsak, bundan iyi hiçbir şey çıkmayacak. Ancak salatalık daha lezzetli hale geliyor” dedi.

Putin, “Bazı üretim türlerine göre öyle bir seviyeye ulaştık ki artık iç piyasa bize yeterli değil. Petrol ve doğalgazı demiyorum bile. Bunları tek başımıza tüketecek güçte değiliz. Metalürji ve petrokimya iç piyasa için fazla geliyor. Tarım sektörü rekabetçi hale geliyor. Örneğin Çin’deki domuz pazarı için mücadele ediyoruz. Ama şimdilik istenen sonuca ulaşamadık” şeklinde konuştu.

‘ESKİ SOVYETLER CUMHURİYETLERİ KENDİ POLİTİKALARINI İZLEME HAKKINA SAHİP'

Putin, dördüncü dönemi için yemin etti: Tarih yalnızca bir şeyi affetmez...
Ukrayna, Moldova ve Ermenistan dahil eski Sovyetler Birliği cumhuriyetlerinin kendi politikalarını izleme hakkına sahip olduğunu belirten Putin, buna saygıyla yaklaşılması gerektiğini, aksi takdirde ikili ilişkileri kurmanın mümkün olmayacağını belirtti.

Rus lider, "Ukrayna ve Moldova'nın bizden koparıldığı söylendi, şimdi de Ermenistan'da süreçler yaşanıyor. Bakın kimsenin bir şeyler kopardığı yok. Biz zamanında Sovyetler Birliği'ni feshettik, bunu kendimiz yaptık. Bu boşanmada olduğu gibi, eşler ayrıldı, onlardan biri, ‘Benim kurallarıma göre yaşayacaksın' diyor. Öyle olmuyor" dedi.

Buna olup bitmiş bir şey olarak yaklaşılması ve anlayışla karşılanması gerektiğini kaydeden Putin, "Bunlar bağımsız ülkeler ve kendi politikalarını izleme hakkına sahipler. Buna saygıyla yaklaşmak gerekir, çünkü aksi takdirde hiçbir şekilde ilişkilerin kurulması mümkün olmayacak. Ama bizim elbette kendi çıkarlarımızı savunmamız gerekiyor, paraları savurmamız değil" diye ekledi.

‘ÇİN'LE TİCARETTE ABD'NİN YERİNİ ALABİLİRİZ'

Rus tarım ürünlerini Çin pazarında ilerletme konusunda büyük çalışmaların yapıldığını belirten Putin, "Umarım, Çinli arkadaşlarımız da harekete geçer" dedi.

Bu yönde bazı belli adımlar atıldığını söyleyen Rus lider, Çin ile ABD arasında son zamanlarda ticarette çatışmanın yaşandığına dikkat çekti. Çin'in bazı ABD tarım ürünlerinin ithalatını kısıtlamaya hazırlandığını dile getiren Putin, tam da bu noktada Rusya'nın kendi tarım ürünleriyle ABD'nin yerini alması gerektiğini kaydetti.

‘DOLAR TEKELİ GÜVENİLMEZ VE TEHLİKELİ'

Ruslara göre Putin'in en önemli başarısı, süper güç statüsünün yeniden kazanılması
Rusya Federasyon Komünist Partisi lideri Gennadiy Zyuganov'un Duma'daki konuşmasında, rublenin dolara bağımlılığın azaltılması gerektiği yönündeki ifadelerini değerlendiren Putin, "Prensipte ona katılıyorum. Ancak söz konusu olan sadece dolardan bağımsızlık kazanmak değil, söz konusu ekonomik bağımsızlığımızı artırmak. Ama bu doğrusal çözüm değil. Misal borsadaki petrol ticareti dolar üzerinden yapılıyor" dedi.

"Elbette biz, bu bağımlılıktan kurtulmak için ne yapmamız gerektiği konusu üzerinde düşünüyoruz" diyen Putin, "Ayrıca partnerlerimiz, tüm bu yaptırımları uygulayarak, küresel ticaret ilkelerini ihlal ederek bize yardım ediyor, çünkü dolar tekelinin güvenli olmadığını ve tehlikeli olduğunu tüm dünya görüyor. Bu, sadece bizim sorunumuz değil" diye ekledi.

Rusya'nın önceki yıllarda, küresel ticaret ve küresel ekonomi alanında verilen sözlere uyulacağına güvendiğini kaydeden Putin, "Bu biraz safçaydı. Şimdi Dünya Ticaret Örgütü kurallarının sürekli ihlal edildiğini görüyoruz. Yaptırım adı altında politik nedenlerden ekonomik kısıtlamalar getiriliyor. Üstelik yenisi ve yenisi geliyor. Bunu, çok sevdikleri rekabetçi üstünlüğü korumak için yapıyorlar. Alüminyum ve metalürji alanındaki kararlar başka nasıl izah edilebilir? Ancak böyle" dedi.

Yorum yaz