DÜNYA

Kuzey Kore ve Güney Kore liderleri sınırda buluştu: 'Yeni bir tarih başlıyor'

Kore Yarımadası'nda barış umudunu yeniden yeşerten tarihi bir zirve düzenleniyor. Kuzey Kore lideri Kim ve Güney Kore lideri Moon sınırda bir araya geldi, 2007'den bu yana bir ilke imza attı. Kore Savaşı'ndan bu yana Güney Kore toprağına ayak basan ilk Kuzey Kore lideri olan Kim, ziyaretçi defterine "Yeni bir tarih başlıyor" diye yazdı.
Sitede oku

​Kore Yarımadası'nda nükleer denemelerin iyice gerginleştirdiği atmosferi yumuşatan Olimpiyat ve K-Pop diplomasisinin ardından haftalardır planlanan tarihi görüşme hayata geçti.

Öncesinde nükleer denemelerin durdurulması, sınırdaki propaganda yayınlarına son verilmesi gibi adımların atıldığı görüşmenin ana gündem maddelerini nükleer silahlardan arınma, kalıcı barış sağlanması ve iki Kore arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi oluşturdu.

1910- 1945 arasındaki Japonya sömürgesi dönemini takip eden 1950-1953 Kore Savaşı'ndan bu yana bölünmüş halde olan yarımadanın liderleri Kim Jong-un (Kuzey Kore) ve Moon Jae-in (Güney Kore) ilk kez ateşkes köyü Panmunjom'un Güney Kore'ye ait kısmında bulunan Barış Evi'nde (Peace House) yerel saatle 09.30'da bir araya geldi.

1 / 8
Kim böylece Kore Savaşı'ndan bu yana Güney Kore topraklarına ayak basan ilk Kuzey Kore lideri olarak tarihe geçti. Bunun ardından Kim, Moon'u kısa süre sınırın Kuzey Kore tarafına davet etti. Akabinde liderler el ele tutuşarak yeniden Güney Kore tarafına geçti.
2 / 8
Kim'i Barış Evi'nde Güney Kore askerlerinden oluşan tören mangası karşıladı.
3 / 8
Ziyaretçi defterine yazan Kuzey Kore lideri Kim "Yeni bir tarih başlıyor- Tarihin başladığı yerde ve barış döneminde" ifadesini kullandı.
4 / 8
Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, zirvenin barışa yönelik ilerleme kaydetmesinden umutlu olunduğu belirtildi.
5 / 8
Kuzey Kore ve Güney Kore liderleri görüşme öncesi çocuklarla poz verirken
6 / 8
Güney Koreli ve Kuzey Koreli heyetler görüşme öncesi toplu halde fotoğraf çektirirken
7 / 8
Panmunjom'a gitmek üzere başkanlık konutundan ayrılan Güney Kore lideri Moon
8 / 8
Kuzey Kore lideri Kim ve Güney Kore lideri Moon, Barış Evi'nde

Öte yandan liderler yerel saatle 10.30'da resmi görüşmelere başladı.

Kim'e, ülkeyi Güney Kore'nin şubatta ev sahipliği yaptığı PyeongChang Kış Olimpiyat Oyunları'nda temsil eden kardeşi Kim Yo-Jong'un ve ülkeyi yurt dışı ziyaretlerde temsil eden Meclis Başkanı Kim Yong-nam'ın da bulunduğu 9 kişilik bir delegasyon eşlik ediyor.

 

Güney Kore'nin 7 kişilik heyetinde ise savunma bakanı ve birleşme bakanı yer alıyor.

Kuzey Kore lideri Kim "Tanıştığımıza memnun oldum. (...) Bugün yeni bir barış, refah ve Kore ilişkileri tarihinin yazıldığı yeni bir çizgideyiz. (...) Bunun gerçekleşmesi için 11 yıl bekledik. Buraya gelirken bunun neden bu kadar uzun sürdüğünü düşündüm. Bir sürü beklenti var, umarım bu beklentileri karşılayan anlaşmalara varabiliriz" dedi. Akşam yemeği için hazırlanan menüdeki bir yemeğe (naengmyeon) atıfta bulunan Kim esprili bir dille "Şu yemek hakkında bir hayli konuştuğunuzu duydum. Şu Pyongyang noodle'ları! Sizin için Pyongyang'dan getirdim. Umarım akşamki yemekte hoşunuza gider" ifadesini kullandı. Öyle ki sınırın kuzey tarafına noodle yapma makinası yerleştirildi.
Güney Kore lideri Moon da "Samimi bir diyalog kurarsak ulusumuza ve dünyada barış isteyen halklara büyük bir hediye verebiliriz" diye konuştu.
Yerel saatle 12.00'de biten ilk turun ardından Kuzey Kore lideri Kim, sosyal medya fenomeni haline gelen 12 korumasının eşliğinde öğle yemeği yemek için yeniden Kuzey'e geçti. Diğer taraftan görüşmeyle ilgili açıklama yapan Güney Kore tarafına göre 'karşı karşıya gelme geçmişine son verme' çağrısı yapan Kim, Moon'a "Füze denemeleri sebebiyle sürekli erken uyandığınızı duydum. Bundan böyle uykunuzu bölmeyeceğime söz veriyorum" dedi. Kim ayrıca daha sık görüşmeleri gerektiğini söyleyip birlikte daha iyi bir dünya inşa etme çağrısı yaptı. Kuzey Kore'den Güney'e kaçanlar ve 2010'da bombaladıkları Yeopyang'da yaşayanlardan da bahseden Kim, bu insanların bombardıman korkusuyla yaşadığını gördüğünü belirtti.Kim,Güney Kore'nin başkenti Seul'ü ziyaret sözü de verdi. Moon da Kim'e kız kardeşinin Güney Kore'de bir 'yıldız' olduğunu söyledi ve kutsal kanul edilen Paekdu Dağı'na çıkmak istediğini dile getirdi.

İKİ LİDER 'BARIŞ VE REFAH' EKTİ

Öğle arasından sonra tekrar bir araya gelen liderler birlikte ağaç dikti.

İki ülkeden getirilen toprakların serpildiği çam fidanın dikileceği yerin yanına "Buraya barışı ve refahı ekiyoruz" yazılı bir anıt taşı konuldu.

İki ülke liderleri bir günlük zirvenin sonucunu ortak basın toplantısıyla duyurmadan önce birlikte kısa bir yürüyüş yapıp sohbet etti.

Zirve Moon'un ev sahipliğinde yapılacak akşam yemeğiyle sona erecek.

MENÜ DE ZİRVENİN KENDİSİ KADAR ANLAMLI

Bu arada akşam yemeğinde servis edilecek yemekler de ayrı bir önem ve anlam taşıyor. Sözgelimi Kim'in görüşmenin başında 'Şu yemek hakkında bir hayli konuştuğunuzu duydum' dediği 'naengmyeon' adlı yemek, Moon'un talebi üzerine özellikle menüye dahil edildi.

KİM'İN İSVİÇRE GEÇMİŞİ ONAYLANDI MI?

İsviçre yemeği olan 'rösti'nin Kuzey Kore 'versiyonu' da Kim için hazırlandı. Böylece Kuzey Kore ilk kez Kim'in çocukluğunu İsviçre'de geçirdiğine dair haberleri doğrular nitelikte bir harekete imza attı.

JAPONYA İLE TATLI KRİZİ

Üzerinde Birleşik Kore haritasının olduğu mango mousse tatlısı ise Japonya ile krize yol açtı. Japonya Dışişleri, haritaya iki tartışmalı adanın (Takeşime ve Dokdo) da dahil edildiği gerekçesiyle resmi şikayetini iletti ve tatlının servis edilmemesini istedi. 

'2018' YILINI VURGULAMAK İÇİN 2.018 MİLİMETRELİK MASA, CEVİZ SANDALYELERDE YİNE TARTIŞMALI ADALAR

Bununla birlikte görüşmenin yapılacağı salonun dekoru da, yarımadayı on yıllarca sömürgesi olarak kullanan Japonya'ya 'selam çakar' nitelikte. 2018 yılını işaret etmesi için 2.018 mm genişliğindeki oval bir masanın etrafına dizilen ceviz sandalyelerde yine Birleşik Kore haritası ve söz konusu iki adanın işlendiği görülüyor.

Kim- Moon görüşmesi, bir Kuzey Kore ve Güney Kore lideri arasında Kore Savaşı'ndan bu yana düzenlenen 3. zirve olma özelliği taşıyor. İlk olarak 2000'de Kim'in babası Kim Jong-il ve Güney Kore'nin o dönemki lideri Kim Dae-jung görüşmüştü. 3 gün süren görüşmede ortak ekonomi projeleri ve savaş sebebiyle ayrılmış ailelerin bir araya getirilmesi üzerinde mutabık kalınmıştı. Kim Dae-jung, Kuzey Kore politikası nedeniyle 2000 Nobel Barış Ödülü'ne de layık görülmüştü.

Ekim 2007'de de yine Kim Jong-il, Kim Dae-jung'un liberal halefi ve şimdiki lideri Moon'un akıl hocası Roh Moo-hyun'la bir araya gelmişti. Roh, askerden arındırılmış bölgeyi geçerek Kuzey Kore'nin başkenti Pyongyang'a gitmişti. Liderler barış anlaşması imzalama çabaları ve bir dizi işbirliği projeleri üzerinde uzlaşmıştı ama bu projelerin çoğu Roh'un halefinin Kuzey Kore'ye karşı daha sert bir politika izlemeyi tercih etmesi üzerine yarıda kalmıştı.

DÜNYAAsya & PasifikHaberlerKuzey KoreGüney KoreJaponyaPanmunjomKim Jong-unMoon Jae-in
Yorum yaz