DÜNYA

Rusya: OPCW, ABD'yle müttefiklerinin Suriye'de vurduğu tesiste kimyasal silah olmadığını doğruladı

Rusya Genelkurmay yetkilileri, Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (OPCW) heyetinin, ABD ve müttefiklerinin, zehirli maddeler bulunduğu iddiası ile Suriye'de vurduğunu tesislerden biri olan Barza araştırma merkezinde kimyasal silah depolanmadığını doğruladığını açıkladı.
Sitede oku

Lavrov: Batı'nın Suriye saldırısı, OPCW soruşturmasını engellemek için düzenlendi
Rusya Genelkurmay Başkanlığı yetkilisi Sergey Rudskoy, ABD, İngiltere ve Fransa'nın kimyasal silah üretilip depolandığını öne sürerek 14 Nisan'da Suriye'de vurduğu tesislerden biri olan başkent Şam'daki Barza araştırma merkezinde 2013'e kadar kimyasal saldırıdan korunmak için bazı maddeler geliştirildiğini söyledi.

Fakat Rudskoy, 2017'de bir OPCW heyetinin söz konusu araştırma merkezini ziyaret ederek burada kimyasal silah bulunmadığını doğruladığını vurguladı.

SURİYE'YE HAVA SAVUNMA SİSTEMİ GÖNDERİLECEK

Rudskoy ayrıca, ABD ve müttefiklerinin füze saldırıları sonrası Rusya'nın Suriye'ye yakın zamanda yeni hava savunma sistemleri göndereceğini söyledi.

Rusya Genelkurmay yetkilisi, 14 Nisan'daki saldırılarda Suriye hava savunma sistemlerinin düşürdüğü ABD'ye ait Tomahawk kruz füzelerini inceleyeceklerini ve onları Rusya'nın kendi füzelerini geliştirmek için kullanacaklarını da belirtti.

'ZEHİRLİ MADDE OLSAYDI, ŞAM'DA ON BİNLERCE KİŞİ ÖLÜRDÜ'

Rudskoy, ABD ve müttefiklerinin hedef aldığı Him Şinşar yeraltı deposunda hiçbir zaman kimyasal silah geliştirilmediğini ve depolanmadığını belirtti.

Rus yetkili, "ABD, İngiltere ve Fransa'nın bu tesisleri seçme mantığı anlamsız. Eğer, Batı'nın görüşüne göre, bu tesislerde zehirli maddeler bulunsaydı, kruz füzesi saldırısı sonucunda Şam'da on binlerce kişi ölürdü" dedi.

Rusya, ABD'nin Suriye'de infilak etmeyen 2 kruz füzesini nasıl değerlendirecek?
'105 FÜZEDEN SADECE 22'Sİ HEDEFİ BULDU'

Rudskoy, ABD ve müttefiklerinin fırlattığı 105 füzeden sadece 22'sinin hedefleri vurduğunu kaydetti.

Rudskoy, "Rusya Genelkurmay Başkanlığı, saldırının sonuçlarıyla ilgili detaylı bir analiz yaptı. Toplanan füze parçaları, patlama sonucu oluşan çukurların incelenmesi ve tesislerdeki yıkımların niteliği, 105 füzeden en fazla 22'sinin hedeflere isabet ettiği sonucu ortaya koyuyor" diye konuştu.

'KRUZ FÜZELERİNİN BÜYÜK BÖLÜMÜ SOVYET SİSTEMLERİYLE İMHA EDİLDİ'

Rudskoy'a göre saldırı sırasında fırlatılan kruz füzelerinin büyük bölümü Sovyetler Birliği döneminde geliştirilen sistemlerle imha edildi.

Bu sistemlerin Pantsir, Osa, Buk, S-125 ve Kvadrat oldğuunu kaydeden Rudskoy, 46 füzenin söz konusu sistemlerle önlendiğinin altını çizdi.

Rudskoy, imha edilen füzelerin parçalarını da basın toplantısı sırasında kamuoyuyla paylaştı.

​'ABD'NİN 2 FÜZESİ MOSKOVA'YA ULAŞTIRILDI'

Rudskoy, ABD'nin fırlattığı ve hedefi bulmayan bir Tomahawk füzesiyle bir havadan karaya füzenin Moskova'ya götürüldüğünü ifade etti.

Rus uzmanların bu füzeler üzerinde çalıştığını aktaran Rudskoy, incelemelerin sonucunda elde edilecek verilerle Rus silahlarını geliştireceklerinin altını çizdi.

'TOMAHAWK, SCALP VE STORM SHADOW'UN PARÇALARI SERGİLENDİ'

Rusya Genelkurmay Başkanlığı'ndaki basın toplantısı sırasında ABD, İngiltere ve Fransa tarafından fırlatılan füzelerin kalıntıları da gösterildi.

Rus hava savunma sistemleri uzmanı Sergey Beznogih, "ABD üretimi Tomahawk, İngiliz yapımı SCALP ve Fransız üretimi Storm Shadow füzelerinin parçaları burada sergileniyor. Bu parçaların iyi durumda olması, üzerinde yanma izleri bulunmaması, hava savunma sisteminin kruz füzeleri üzerindeki etkisini açık şekilde yansıtıyor" dedi.

Yorum yaz