DÜNYA

AB, 'ifşaatçıları' koruma altına alacak değişiklikler yapmaya hazırlanıyor

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, şirket veya kurumlardaki rüşvet ve yolsuzlukları açığa çıkaran ifşaatçıların koruma altına alınmasını önerdi.
Sitede oku

Zuckerberg, ABD Temsilciler Meclisi'nde ifade verdi: Benim de bilgilerim satıldı
AB Komisyonu'ndan yapılan yazılı açıklamada, Avrupa'da yaklaşık 100 milyon aracın nitrojen oksit gazları salınımının düşük beyan edilmesi (Dieselgate skandalı), 'Panama belgeleri' ve Cambridge Analytica şirketinin milyonlarca Facebook kullanıcısının verilerini usulsüz kullandığının ortaya çıkması gibi skandalların, ifşaatçıların (whistleblower) yasa dışı faaliyetlerin ortaya çıkartılmasında önemli rol oynayabileceğini ortaya koyduğu belirtildi.

Bu kapsamda, AB Komisyonunun bugün açıkladığı ve 'ifşaatçılar için yüksek düzeyli korumayı' öngören teklif, kurum veya şirketlerindeki yolsuzluklara ilişkin bilgi sızdıranlara yönelik güvenli kanallar oluşturulmasını sağlayacak.

Teklifin yasalaşmasıyla ifşaatçıların görevden alınmasının ya da bu kişiler  aleyhinde yıldırıcı faaliyetlerde bulunulmasının da önüne geçilecek.

'ONLAR OLMASA BİRÇOK SKANDAL AÇIĞA ÇIKARILAMAZDI'

Panama Belgeleri'nin sızdırıldığı hukuk şirketi kapanıyor
AB Komisyonu Birinci Başkan Yardımcısı Frans Timmermans konuya ilişkin değerlendirmesinde, "Yakın geçmişteki birçok skandal, içerdekiler bilgi sızdırma cesaretini göstermeseydi açığa çıkarılamazdı. Ancak bu ifşaatçılar aynı zamanda büyük risk altında kaldı. Eğer ifşaatçıları korursak rüşvet, yolsuzluk, vergi kaçırma gibi faaliyetleri daha iyi denetleyebiliriz. Doğru yapan cezalandırılmamalı" ifadelerini kullandı.

Timmermans ayrıca araştırmacı gazetecilerin kaynaklarının da bu teklif ile koruma altına alınacağını söyledi.

Teklifin yasalaşması için AB Konseyi, AB Komisyonu ve Avrupa Parlamentosu (AP) arasında üçlü görüşme yapılacak.

Tarafların bir metin üzerinde uzlaşması halinde tüm kurumların onayının ardından teklif yürürlüğe girecek.

Yorum yaz