MULTİMEDYA

Sınırlar arasında hayat sürdüren Türkiye’deki Afgan mülteciler

Sitede oku

Göç İdaresi Genel Müdürlüğü verilerine göre son 3 ayda İran üzerinden 20 bin 119 mülteci Türkiye'ye sığındı. Ancak göç uzmanlarına göre çoğu, kaçakçıların da teşvikiyle Avrupa'ya yasa dışı yollarla geçme arayışında.

Suriyelilerden sonra Türkiye'deki en büyük ikinci göçmen grubunu oluşturan Afgan mültecilerin Türkiye’deki yaşamını anlatan fotoğraflar, Sputnik’in galerisinde.

1 / 10
İran üzerinden Türkiye'ye gelen Afgan göçmenler, neredeyse 2 bin kilometrelik bir yolu kısmen yürüyerek kısmen de otobüslerle geçerek geliyorlar.
2 / 10
Afganlar, 2011'den beri iç savaştan kaçıp Türkiye'ye sığınan Suriyelilerden sonra Türkiye'deki en büyük ikinci göçmen grubunu oluşturuyor.
Fotoğrafta: İran üzerinden Türkiye'ye gelen Afgan mülteci, Ağrı'da otobüs bekliyor.
3 / 10
Afgan göçmenlerin bir kısmı sınırı geçtikten sonra Erzurum'daki 1500 kişilik geri gönderme merkezinde kalıyor. Ancak merkezde boş yer kalmayınca göçmenler de son haftalarda sokaklarda yatmak zorunda kaldı.
4 / 10
Son aylarda göç dalgasının artmasının sebeplerinden biri, geçişi zorlaştıran yoğun kış şartlarının sona eriyor olması. Ama geçen yıllara oranla Afganistan'daki güvenlik ve ekonominin de giderek kötüye gitmesi göçü tetikliyor.
5 / 10
Afganistan'a dönmek istemeyen göçmenler daha çok Türkiye'ye gelmeyi tercih ediyorlar.
Fotoğrafta: Afgan mülteci coçuklar Kars'ta.

6 / 10
Afgan mülteciler, Ağrı ve Iğdır'daki otobüs terminallerine gidip, oradan Türkiye'nin içlerine doğru yola çıkıyorlar.
7 / 10
Ağrı'daki otobüs terminalinde uyuyan Afgan mülteciler.
8 / 10
Erzurum'da Afganlarla ilgilenen bazı sivil toplum kuruluşları ve yetkililer, İran sınırında 1,5 milyon Afgan uyruklu göçmenin de Türkiye'ye girmeyi beklediğini iddia ediyor. Ancak Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği Türkiye Sözcüsü Selin Ünal, bu iddiayı teyit edemediklerini açıkladı.
9 / 10
Türkiye'ye göç eden Afganların bir kısmı 2014'te yürürlüğe giren Yabancılar ve Uluslararası Koruma Yasası uyarınca geçici koruma kapsamına alınabiliyor.Ama göç uzmanlarına göre çoğu, kaçakçıların da teşvikiyle Avrupa'ya yasa dışı yollarla geçme arayışında.
10 / 10
Dünya genelinde Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği'ne (UNHCR) kayıtlı Afgan mülteci sayısı 2,5 milyonu buluyor.
Yorum yaz