Iraklıların Musul'daki, yabancıların Bağdat'taki mahkemede yargılandığı, ölüm cezası verilenler arasında onlarca yabancı olduğu kaydedildi.
Ocak'tan beri Bağdat'ta 103 yabancı uyruklu idama mahkum edildi. Bunlar içinde bugün ölüm cezası verilen 6 Türkiye vatandaşı da var. Bağdat'ta 185 yabancı uyruklu da ömür boyu hapis cezasına mahkum edildi.
Mahkumiyet alan kadınların çoğunun Türkiye ve eski Sovyet cumhuriyetlerinden geldiğini aktaran Irak yargı kaynakları, ocakta Almanya vatandaşı bir kadının idama, dün Fransa vatandaşı bir kadının ömür boyu hapse mahkum edilmesi örneklerini de verdi.
Yüksek Yargı Konseyi Sözcüsü Abdel Sattar Bayraktar da Musul yakınındaki Tel Keyf'teki mahkemede 212 kişinin ölüme, 150 kişinin ömür boyu hapse, 341 kişinin diğer hapis cezalarına çarptırıldığını duyurdu.
'IRAK ADALETİ: 10 DAKİKADA ÖLÜM CEZASI'
New York Times gazetesi ise Margaret Coker-Falih Hassan imzasıyla Bağdat'tan geçtiği 'IŞİD zanlıları için Irak adaleti: 10 dakikalık davada ölüm cezası' başlıklı haberde şu manzarayı çizdi:
''IŞİD'i desteklediği suçlamaları karşısında 42 yaşındaki ev kadınının kendini savunmak için sadece iki dakikası var. Kara çarşaflı Türk kadını Emine Hasan, Iraklı yargıca, ailesiyle birlikte Irak ve Suriye'ye yasadışı yollardan girdiğini, IŞİD'in sözde halifelğinde iki yıldan uuzn süre yaşadıklarını anlatarak ekledi: 'IŞİD'den asla para almadım. Kendime Türkiye'den para transfer ettim.' Tüm dava 10 dakika sürdü ve yargıç Emine'yi ölüme mahkum etti.''
'2 SAAT İÇİNDE 14 KADIN ÖLÜME MAHKUM EDİLDİ'
Habere göre yargıcın ''Masum musun, suçlu mu'' diye sorduğu Nazlı İsmail isimli bir başka Türk kadını ''Masumum'' dese de idama mahkum edildi. İki çocuğunun hava saldırısında öldüğü, geriye Yahya isimli iki yaşında bir oğlunun kaldığı kaydedilen Nazlı İsmail, yargıcın kararına gülümseyerek ''Bu, sonunda cennete gideceğim anlamına geliyor'' dedi.
PAZARTESİ 11 İDAM BİRDEN
Bu tartışmalı kararların jet hızıyla uygulandığına dair endişeler de büyüyor. Pazartesi günü Irak Adalet Bakanlığı IŞİD üyeliğinden hüküm giyen 11 kişinin idam edildiğini açıkladı.
HRW'DEN UYARI
New York merkezli İnsan Hakları İzleme (HRW) örgütü, Irak'ın en çok idam gerçekleştirilen 4. ülke olmasını kınarken şu eleştiriyi getirdi:
''Adil yargılama ilkelerinin uygulanmadığı, kimi zaman işkence sonucu alınan itiraflardan başka delilin bulunmadığı, aceleye getirilen süreçlerinin ardından idamlar gerçekleşiyor. Irak'ın IŞİD davalarını kötü yönetmesi kurbanları gerçek adaletten mahrum bırakmanın yanısıra masum Iraklıları ölüme gönderme riskini de barındırıyor.''