Beşikçi, FETÖ'nün '2048' oyununu kullanmasını değerlendirdi: Operasyonda 500 bin kişi etkilenir, devlet böyle bir hata yapmaz

RS FM’de yayınlanan Yavuz Oğhan’dan Bidebunudinle programına konuk olan Adli Bilişim Uzmanı Tuncay Beşikçi, FETÖ’nün '2048' oyununu örgüt içi haberleşme ağı için kullandığının ortaya çıkması hakkında değerlendirmelerde bulundu. Beşikçi, "Operasyon yapılırsa 500 bin civarında insan etkilenir. Ama ne devlet böyle bir hata yapar ne de örgüt" dedi.
Sitede oku

FETÖ, 2048 oyununu haberleşme programı yapmış
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen soruşturma kapsamında, bazı FETÖ üyelerinin cep telefonlarına indirilebilen '2048 Fun and Relaxing Puzzle Game' oyunu görünümlü yeni bir kriptografik haberleşme programını kullandığı ortaya çıktı.

FETÖ'nün 2048 oyununu, örgüt içi haberleşme ağı için kullandığı haberinin yayılmasının ardından, özellikle sosyal medyada, oyunu indirenlerin telaşa kapıldığı görüldü.

Örgütün müzik, kıble ve sözlük gibi uygulamaları kullanarak binlerce masum insanı ByLock tuzağına çekmesi nedeniyle, oyunu telefonlarına indiren kişilerin, "FETÖ'cü ilân edilir miyim?" kaygısı taşıdığı görüldü.

FETÖ'nün ByLock tuzağının ortaya çıkmasında emeği olan isimlerden Adli Bilişim Uzmanı Tuncay Beşikçi, RS FM'de yayınlanan Yavuz Oğhan'dan Bidebunudinle programına konuk olarak, 2048 adlı oyunun FETÖ tarafından haberleşme ağı olarak kullanılmasını ve oyunu indirenlerin risk altında olup olmadığını değerlendirdi.

ByLock'un ardından 'Falcon': Yeni gözaltı dalgası başlayacak
'FETÖ HER ŞEYİ KULLANIYOR'

Oyun popüler olduktan sonra benzerlerinin ortaya çıktığını ve çoklu oyuncu modu olan 2048 oyunlarında mesajlaşma özelliği olduğuna vurgu yapan Beşikçi, "Birkaç tanesinde multiplayer özelliği var, arkadaşlarıyla oynama özelliği. Bu oyunlarda da bir mesajlaşma seçeneği var. Arkadaşlarınızla mesajlaşabiliyorsunuz. Tüm versiyonlarında yok multiplayerlarda var. Tabii ben yazışmaların içeriğini görmedim. FETÖ şu anda her şeyi kullanıyor. ByLock'tan sonra daha çok böyle kırılması güç, şifreli veya daha başka bir şey gibi görünüp mesajlaşma özelliği olan uygulamaları tercih ediyorlar. Tabii ByLock gibi tabana yaymayacaklar anladığım kadarıyla. Ama örgütün üst düzey yöneticileri hala çeşitli iletişim kanallarını kullanıyor" dedi.

Oyunu indirenlerin tamamına ilişkin bir operasyon yapılması halinde, 500 bin civarında vatandaşın etkileneceğine değinen Beşikçi, "Ben bundan sonra ne devletin böyle bir tutuklama, hata yapacağını ne de örgütün böyle bir mesajlaşma uygulamasını piyasaya sürüp kullanacağını düşünmüyorum. Daha dikkatli oluyorlar artık. Mor beyin olayından sonra en azından yargı tarafı da biraz yumuşamış oldu. 'Evet artık hatada yapılabiliyor' bu konularda dediler. O yüzden dikkat ediliyordur diye düşünüyorum. Zaten hakkında işlem yapılanların hepsi Deniz Kuvvetleri'nde. Sıradan vatandaşlara bir şey olacağını sanmıyorum" diye konuştu.

KHK ile açığa alınınca intihar eden doktorun telefonunda ByLock olmadığı ortaya çıktı
'BYLOCK'TA MAĞDURİYETLERİN TAMAMI ÇÖZÜLMEDİ'

FETÖ'nün kripto haberleşme tuzağı ByLock'ta örgüt elemanlarının deşifre olmasını engellemek ve geciktirmek için geliştirdiği Mor Beyin tuzağında da mağduriyetlerin tamamen giderilmediğine değinen Beşikçi, şunları söyledi:

"Mor Beyin grubundaki Creezy müzik ve sözlüklerdeki mağduriyetler tespit edildi. Geri kalan mağduriyetler namaz programı ve kıble tarafında. 2015 yılında da bu yönlendirilmelerin devam ettiği görüldü. 20-25 kişi ben tespit ettim, yetkililere bildirdim. Onlar resmi yerlere bildirecekler. Sayıları çok olmasa da bir takım mağduriyetler var. Wi-Fi mağduriyetleri var, onlar çözülüyor ama çok yavaş ilerliyor. Bir mağduriyetin giderilmesi 1 seneyi geçiyor. Dijital delillerin incelenmesinde bir telefonun incelenmesine 13-14 ayda sıra gelmiyor. Bu tip nedenlerle yığılmalardan dolayı hem Emniyet'te hem yargıda yavaşlık var. 1000 kişilik bir mağdur listesi daha var diyebiliriz."

Yorum yaz