DÜNYA

Zaharova: ABD’nin yaptırımlarına verilecek yanıt üzerinde çalışılıyor

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, ABD’nin Rusya’ya yeni yaptırım kararına verilebilecek olası yanıtlardan bir liste oluşturulduğunu ve üzerinde çalışıldığını belirtti.
Sitede oku

ABD'den Rusya'ya yeni yaptırım: Patruşev ve Miller de listede
Rossiya 1 televizyonuna konuşan Zaharova, Moskova’nın ABD’nin yeni yaptırımlarına verilecek olası yanıtların yer aldığı bir liste olduğunu ve listenin üzerinde çalışıldığını aktardı.

‘Rusya’nın ABD’nin yaptırımlarına ne şekilde yanıt verecek?’ sorusu karşısında Zaharova, “Yanıt verilecek. Bunu geleneksel olarak yapıyoruz, olası önlemlerden oluşan büyük bir liste var ve onun üzerinde çalışmalar sürüyor. Bununla ilgilenen kişiler var” yanıtını verdi.

Geçtiğimiz cuma Rusya'ya yaptırımların kapsamını genişleten ABD, listeye Rus bürokrat ve işadamlarından oluşan 24 kişiyi ve 14 kuruluşu daha eklemiş, listeye Rusya Güvenlik Konseyi Genel Sekreteri Nikolay Patruşev ile Gazprom Başkanı Aleksey Miller gibi isimler de yer almıştı.

BATI’NIN YAPTIRIMLARININ NEDENİ, ‘RUSYA’YI EZ’ STRATEJİSİ

Zaharova, Batı’nın Rusya’ya uyguladığı yaptırımların ABD’deki başkanlık seçimlerine Moskova’nın müdahale ettiği yönündeki iddialardan ve Kırım konusundan kaynaklanmadığını, ‘Rusya’yı ez’ stratejisinin bir parçası olarak uygulandığını söyledi. Rus diplomat, “Yaptırımlar yıllardır sürüyor. Daha önce Kırım deniyordu ve bu anlaşılan bir durumdu. Peki Kırım’dan önce? 2011-2012’den bu yana biz bu haldeyiz. Aslında neden yapıldığı bizim için ortada.  Bu durum, seçimlere müdahale iddialarına bağlı bir şey değil, Kırım’la, Ukrayna’yla bağlı bir şey de değil. Bu bir strateji, ‘Rusya’yı ez’ oyunu” diye konuştu.

Yaptırımların toplumu sürekli olarak bölünmüş halde tutmak ve ‘iç çatışmalar’ yaratmak için gerekli olduğunu söyleyen Zaharova, “Mümkünse bir de fakirleşirsek, o zaman herkes bizimle dostluk kuruyor. O zaman herkes için uygunuz ve herkesin hoşuna gidiyoruz” dedi.

Rusya’nın önündeki hedefin Batı karşıtı rota değil, işbirliği olduğunu belirten Zaharova, “Her defasında hedefimizin işbirliği olduğunu, her zaman yapıcı diyalogdan yana olduğumuzu, her zaman görüşme masasına oturup sorunları çözmeye hazır olduğumuzu söylüyoruz. Nerede Batı karşıtı rotamız, nerede saldırganlığı körükleme durumu?” ifadelerini kullandı.

Yorum yaz