DÜNYA

İsrail-BM mutabakatı: Göçmenler Afrika'ya değil, Batı'ya sınırdışı edilecek

İsrail'de aylardır protesto edilen Başbakan Benyamin Netanyahu'nun Afrikalı göçmenleri toplu sınırdışı etme planı değiştirildi. İsrail, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) ile vardığı anlaşma uyarınca bazı göçmenlerin Kanada, Almanya, İtalya gibi Batılı ülkeler tarafından kabul edileceğini duyurdu.
Sitede oku

Netanyahu: Afrikalı kaçak göçmenler terörden daha büyük bir tehlike
İsrail hükümetinin çoğu Eritre ve Sudan'dan gelip sığınma talebinde bulunan 39 bin Afrikalı göçmen için Afrika ülkelerine toplu sınırdışı planına karşı protestoların ardından Birleşmiş Milletler (BM) devreye girdi.

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, Uganda, Ruanda gibi üçüncü ülkelere toplu sınırdışıdan vazgeçtiklerini, çünkü sözkonusu üçüncü ülkelerin gerekli yasal koşullara uymadığını söyledi.

Ancak Uganda ile Ruanda'nın da sınırdışı edilmenin zorla, güç kullanarak yapılacağını anlayınca anlaşmadan vazgeçtiği öğrenildi.

BİRİ BATI'YA YERLEŞTİRİLECEK, BİRİ İSRAİL'DE GEÇİCİ OTURUM İZNİ ALACAK

Bunun yerine İsrail hükümeti ile BMMYK arasında bir anlaşma imzalandı. Anlaşma uyarınca Batılı bir ülkeye yerleştirilecek her sığınmacı karşılığı İsrail de bir sığınmacıya geçici oturma izni verecek.

Buna göre sığınma talebinde bulunan Afrikalıların 16 bin 250'si Batılı ülkeler tarafından kabul edilecek. Netanyahu bu ülkeler arasında Kanada, Almanya ve İtalya'yı saydı.

İsrail Afrikalıları uyardı: 3 ay içinde gitmeyenlere süresiz hapis

6500 SIĞINMACININ AKIBETİ MEÇHUL

Dolayısıyla 16 bin 250'i Afrikalı göçmene de İsrail'de 5 yıllık geçici oturma izni verilecek. Ancak geriye kalan 6500 Afrikalı sığınmacının akıbetinin ne olacağı meçhul.

BM İÇİN BİR İLK

İsrail Başsavcılığı tarafından onaylanan mutabakatla BM ilk kez sığınmacıların kaldıkları ülkeden başka ülkelere sınırdışı edilmelerine onay vermiş oldu. Ancak istikamet, Afrika değil Kanada ve Avrupa olduğundan, anlaşma, Sınırdışını Durdurma Hareketi (The Movement to Halt the Deportation of Asylum Seekers) tarafından memnuniyetle karşılandı. Hareket, kendileriyle dayanışan İsraillilere teşekkür etti.

Netanyahu'nun ofisinden yapılan açıklamaya göre 5 yılda 3 aşamalı olarak yürütülecek süreç, BM ve uluslararası toplumun gözetimi altında işleyecek.

İSRAİL DE BİR ŞEYLER YAPMAYA ÇALIŞACAK

Erdoğan'dan İsrail'e: Bunlara terörist diyemezsiniz
İsrail hükümeti de sığınma talebinde bulunanların bazısının statüsüyle ilgili sorunlara çare bulmaya çalışacak. Tel Aviv'in güneyinde yaşayan göçmenlerin hayat standartlarının düzeltilmesi için özel bir kurum oluşturulacak. 

Açıklamaya göre İsrail'de kalacak göçmenler, mesleki danışmanlık ve profesyonel eğitim alacak, ülke içinde daha dengeli bir nüfus dağılımı için teşvik edilecek.

Daha önce Netanyahu hükümeti, Afrikalı göçmenleri Ruanda ve Uganda'ya sınırdışı etmeye 1 Nisan'da başlamayı kararlaştırmıştı. Ancak karar Yüksek Mahkeme tarafından durdurulmuştu.

24 Mart'ta Tel Aviv'de Afrikalıların toplu sınırdışı edilmesine karşı düzenlenen protestoya 25 bin kişi katılmıştı.

Yorum yaz