DÜNYA

'Rusya ve Türkiye, çarpıtılmış bilgi sunan Batı'yı aradan çıkarmalı'

Rus-Türk Toplumsal Forumu Eş Başkanı Eleonora Mitrofanova, "Türkiye ve Rusya birbirleri hakkında Batı medyasının çarpıttığı haberlere maruz kalıyor. Ülkeler birbirine kendi medyaları aracılığıyla yakınlaşmalı" dedi.
Sitede oku

İstanbul Beşiktaş'ta gerçekleşen Rus-Türk Toplumsal Forumu'na iki ülkenin sivil toplum kuruluşları, kültür, bilim ve eğitim alanlarında faaliyet gösteren kurumların temsilcileri, federal ve bölge yönetim yetkilileri, iş adamları katıldı.

Görüşmede iki ülke arasındaki eğitim, bilim, kültür, turizm, spor alanlarında işbirliği perspektifleri, bölgeler arası ve dinler arası diyaloğun geliştirilmesi, karşılıklı Kültür ve Turizm Yılı kapsamındaki etkinliklerin organizasyonuna ilişkin konular ele alındı.

1 / 4
Rus-Türk Toplumsal Forumu
2 / 4
Rus-Türk Toplumsal Forumu
3 / 4
Rus-Türk Toplumsal Forumu
4 / 4
Rus-Türk Toplumsal Forumu

Büyükelçi Diriöz, Kosaçev'le görüştü: Türk-Rus ilişkileri dinamik şekilde gelişiyor
Toplantıya katılan isimler arasında Rus-Türk Toplumsal Forumu Eş Başkanı Ahmet Çonkar, Rus-Türk Toplumsal Forumu Genel Sekreteri Yardımcısı Erdal Baz, Rus-Türk Toplumsal Forumu Eş Başkanı, Danışmanı İstanbul Milletvekili İsmail Safi, Rus-Türk Toplumsal Forumu Genel Sekreteri Ender Arat, Müzeler arası İş Birliği Komitesi Başkanı Raibe Nazan Ölçer, Kültür ve Sanat Komitesi Başkanı Sezai Görgün Taner, Basın Komitesi Başkanı Mehmet Akif Beki, Turizm Komitesi Başkanı Firuz Bağlıkaya, Spor Komitesi Başkan Yardımcısı Ayşe Ayda Uluç, Hukuk Komitesi Başkan Yardımcısı Hayrettin Can Bıçakçı, İş Çevreleri Komitesi Başkanı Ahmet Melih Özkan, Eğitim ve Bilim Komitesi Başkanı, Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kibar, Dinler Arası İşbirliği Komitesi Başkanı Ömer Faruk Savuran, Bölgesel İşbirliği Komitesi Başkan Yardımcısı İbrahim Evrim, Türkiye'nin Rusya Büyükelçisi Hüseyin Diriöz ve Rus-Türk İş Adamları Birliği (RTİB) Yönetim Kurulu Başkanı Naki Karaaslan var.

'EKMEK HER GÜN HER EVE LAZIM'

Rus-Türk İş Adamları Birliği (RTİB) Yönetim Kurulu Başkanı ve Andrey Karlov Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Naki Karaaslan Sputnik'e yaptığı açıklamada, "Rusya-Türkiye arasında güzel bir ilişki var. Ancak iki ülke arasındaki ticari ilişkiler halen hak ettiği noktada değil. Rusya ve Türkiye arasında ertelenen serbest ticaret anlaşmasının mutlaka hayata geçmesi gerekir. Aklımızdaki büyük hedef budur"dedi.

Şimşek: Ruble cinsinden tahvil piyasasını yokladık, 2018’de burada borçlanmayı deneyeceğiz
Karaaslan, "Moskova'da bir Türk lojistik merkezinin açılması da önemli hedeflerimiz arasında. Biz işin ticari boyutuna odaklandığımız için, KOBİ'lerle ilgili çok ciddi eksiklikler göze çarpıyor. Maalesef ticari ilişkilerin gelişmesi, siyasi ilişkilerin gelişmesi kadar hızlı gerçekleşmiyor. Ekonomi maalesef geride kalıyor ama bizim felsefemiz şu: Ekmek her gün her eve lazım. Bizim bürokrasiden en büyük ricamız bu hedeflerin yerine getirilmesi için azami çabanın sarf edilmesi" ifadelerini kullandı.

​Serbest ticaret anlaşmasını ‘olmazsa olmaz' olarak nitelendiren Karaaslan, "Bugün 20 milyar dolar seviyelerinde seyreden Türk-Rus ticaret hacmi hakikaten olması gerekenin çok altında. Bürokrasinin iş dünyasının önündeki engelleri kaldırmasını bekliyoruz" dedi.

‘TÜRK LİRASI VE RUBLE İLE TİCARETİN ÖNÜ AÇILMALI'

Erdoğan: Ruble ve TL ile ticaret yapılması ciddi rahatlık getirecek
Yerel para birimiyle ticaret konusunda da somut adımlar atılması gerektiğine işaret eden Karaaslan, "Yerel para birimiyle ticaret konusunda teknik konular halledilmiş durumda; hayata geçmesi için konunun üzerine gidilmesi gerekiyor. Merkez bankalarının bu işin arkasında durup sürecin önündeki bazı pürüzlerin üstesinden gelmesi lazım. Türk lirası ve rubleyle ticaretin hızla gündeme getirilmesi lazım. 3 Nisan'da gerçekleşecek görüşmelerde ekonomik konuların ağırlıklı olarak konuşulması yönünde beklentimiz var. Uzun süredir dondurulmuş durumda olan bu önemli konular bir an önce konuşulmalı ve hayata geçirilmeli" diye ekledi.

ÇONKAR: AMAÇ HALKLARIMIZI BİRBİRİNE YAKINLAŞTIRMAK

Toplantının ardından düzenlenen basın toplantısında konuşan Rus-Türk Toplumsal Forumu Eş Başkanı Ahmet Berat Çonkar, "Toplantı kapsamında geleceğe yönelik komite çalışması üzerinde durduk. Bu toplantımız bir tanışma ve komitelerimizin çalışmalarına yönelik genel değerlendirme toplantısı şeklinde oldu. Sayın Mitrofanova'nın ziyareti vesilesiyle Türk tarafının tüm başkanlarını kendisiyle tanıştırma fırsatı bulduk. 11 komiteden oluşan Rus-Türk Toplumsal Forumu, 2010 yılında tesis edilen ve eş başkanlarını Sayın Cumhurbaşkanlarımızı yürüttüğü üç organdan bir tanesi. Amacımız beşeri, siyasi ve ekonomik ilişkilerin gelişmesine katkıda bulunmak" dedi.

​Çonkar, "Forum iki ülke halklarını birbirine yaklaştıracak ve ilişkileri güçlendirecek en önemli mekanizma olarak görülebilir. Bugün eş başkanlar olarak çalışma sahalarımızda komitelerimizi daha aktif çalıştırmak için istişarelerde bulunduk. İnsani diplomasiyi geliştirebilir ve toplumsal iş birliğini artırırsak siyasi ve ekonomik sorunların çözümünde önemli rol oynayacağımızın farkındayız. Bu çerçevede gerek sabahki birebir toplantıda gerekse çalıştayda çok verimli bir toplantı gerçekleştirdik. Sayın Mitrofanova'nın çok verimli çalışmalar gerçekleştireceği kanaatindeyiz" ifadelerini kullandı.

‘İLİŞKİLERİMİZ GELİŞİYOR, LİDERLERİMİZ İKİ YILDA 8 KEZ GÖRÜŞTÜ'

Çonkar'ın ardından söz alan Rus-Türk Toplumsal Forumu Eş Başkanı Eleonora Mitrofanova, şunları söyledi:

Putin'in Türkiye ziyaretinin programı belli oldu
"Malum olaylar neticesinde duraklamaya giren ilişkilerimiz son iki yılda hızla gelişiyor. Liderlerimiz iki yılda 8 kere görüştü. Bu bize büyük mesuliyet getiriyor. Bizim temel hedefimizi toplumlar arasındaki ilişkileri geliştirmek. Önemli konulardan birisi de, 2019 yılı Rusya ve Türkiye'de Kültür ve Turizm Yılı olarak kutlanacak. Eğitim ve bilim alanında iyi seviyede ilişkilerimiz mevcut ama daha iyileştirmemiz için potansiyel de var. Hali hazırda, vize ve diploma konuları sorunlar arasında. Bunlar önemli konular ve çözümü için siyasi iradenin müdahil olması şart. Ama toplumsal forum, bu konuların gündeme getirilebilmesi açısından önemli."

'KARŞILIKLI ÖN YARGILARIN AŞILMASI KONUSUNDA İRADE ORTAYA KOYACAĞIZ'

Rusya ile Türkiye arasındaki ticaret hacmi ocakta 2.327 milyar dolara yükseldi
Mitrofanova, "Doğrusunu isterseniz kitle iletişim araçları üzerinde duruldu. Her iki basında iki ülkeyle ilgili çıkan çarpıtılmış haberlere değindik. İki ülkenin halkları birbirleri hakkındaki bilgileri üçüncü taraflardan ediniyor. Bize karşı dostane tavır sergilemeyen taraflardan bu bilgileri ediniyoruz. Dolayısıyla siz basın mensupları da birbirinizle iletişim halinde olmalısınız" dedi ve şöyle devam etti:

"İki ülkenin tarih boyunca cereyan eden zorlu olayların neticesinde ortaya çıkan ön yargıların aşılmasıyla ilgili irademizi ortaya koymaya karar verdik. İki ülkenin vatandaşlarının birbirlerinin ülkesini daha çok ziyaret etmesini arzu ediyoruz. Çeşitli yollarla bu ön yargıların aşılmasını hedefliyoruz. Bu bağlamda dilin de önemi büyük. Tüm bu boyutlar, önümüzdeki vazifenin büyük, yolun uzun olduğunu gösteriyor. Ama bu yolda ilerlemekten memnun duyacağız."

‘DİPLOMA DENKLİĞİ KONUSU ÖNCELİKLİ'

Rusya'da eğitim alan Türk mühendisler nisanda Akkuyu NGS'de işbaşı yapacak
Rus-Türk Toplumsal Forumu Eş başkanları, basın mensuplarının da sorularını yanıtladı. Eğitim-bilim alanında önemli çalışmalar yapılacağına işaret eden Çonkar, "Eğitim-Bilim komitemizin çalışmaları kapsamında iki ülkenin önemli üniversitelerinin rektörlerinden oluşan heyetler oluşturdu. Bu heyet, sonbaharda gerçekleşecek bir çalıştayla bir araya gelecek" dedi.

Mitrofanova da, "Bizim raporumuzda beşeri ilişkilerin geliştirilmesi, özellikle eğitim alanında iş birliği hazırlıklarımızı ileteceğiz. Diploma denkliği önemli. Diplomaların tanınmasına ilişkin sözleşme gündemde" açıklamasında bulundu.

Mitrofanova ayrıca "Türkiye-Rusya ilişkileri yoğun şekilde gelişiyor. Önümüzdeki günlerde Ankara'da gerçekleşecek liderler zirve ve Akkuyu Santrali merasimiyle birlikte ilişkilerde yeniden hareketlenme olacak. Vize serbestisi de toplumsal ilişkiler açısından önemli" dedi.

Rus-Türk Toplumsal Forumu Eş Başkanları Ahmet Berat Çonkar ve Eleonora Mitrofanova

‘FİZİK VE ASTRONOMİ DAHİL 10 ALANDA İŞ BİRLİĞİ'

Eğitim ve Bilim Komitesi, Güney Federal Üniversitesi Rektörünün Karadeniz Ekonomik İşbirliği Konseyi Temsilcisi Anton Afanasiyev de eğitim ve kültür alanında olumlu bir eğilim içerisinde olunduğunun altını çizdi. Afanasiyev "Bu eğilimi geliştirmek istiyoruz. Özellikle de eğitim projeleri ve akademik makale yayınları konusunda. Bu alanda hem Rus hem de Türk tarafından uluslararası araştırmalar yayınlanıyor. Üzerinde işbirliği yaptığımız en az 10 alan var. Fizik ve astronomi bunlardan başlıcaları. Bilgisayar ve sosyal bilimler de bu alanlar arasında. Bu alanlardaki iş birliğimizi de geliştirmeye çalışıyoruz" ifadelerini kullandı.

‘RUS VE TÜRK MEDYASI BİRBİRİNİ YABANCI MEDYA ÜZERİNDEN TAKİP ETMEMELİ'

Yıldırım'dan Skripal krizine tepki: Nostaljik faaliyetlere katılma lüksümüz yok
Sputnik'in sorularını yanıtlayan bir diğer isim Rus-Türk Toplumsal Forumu Basın Komitesi Başkanı Mehmet Akif Beki oldu. Beki, forumda medya alanında yapılması konusunda mutabakata varılan çalışmalar olduğunu aktardı:

"Yeni eş başkan atanmasıyla birlikte somut çalışmalar ivme kazanacak zira toplantıda da somut çalışmalara odaklandık. Somut projelerin hız kazanacak olması bütün komiteleri kapsıyor. Biz medya komitesi olarak Rus-Türk medyaları arasındaki iş birliği ve iletişimi geliştirmeye dönük bir kaç buluşma etkinliği planlıyoruz. Türk ve Rus medyalarının birbirlerini başka dilde medyalar üzerinden takip etmek yerine doğrudan iletişim halinde olmaları gerektiğini savunuyoruz. Bunu sağlamaya dönük çalışmalar gerçekleştireceğiz."

‘DEĞİŞİM PROGRAMLARI VE BULUŞMALAR GÜNDEMDE'

Türk medyasının Rusya'yı İngilizce ve Fransızca gibi çeşitli dildeki yayın yapan basın üzerinden takip ettiğine işaret eden Beki, "Türkiye medyasının dış haberler servisleri Rusya'yı Fransızca, İngilizce başta olmak üzere çeşitli dillerdeki medyalar üzerinden takip ediyor. Rus meslektaşlarımız da Türkiye'yle ilgili benzer bir durum içerisinde. Bunu değiştirmek adına iki ülkenin medya mensuplarını bir araya getirmeye amaçlayan etkinlikler planlıyoruz. Buna staj seviyesindeki genç basın mensupları ve her seviyede basın mensubunun değişim programına katılmasını sağlamak dahil" diye ekledi.

'TURİST AKIŞININ YÜKSEK SEVİYEDE KALMASINI UMUYORUZ'

Kurtulmuş: Rusya'dan bu yıl 5 milyon turist bekliyoruz
Turizm Komitesi, Rosturizm Konseyi Üyesi Roman Bobılev, "Iki ülke arasındaki turizm alanındaki ilişkiler olumlu bir gelişme gösteriyor. Turist akışı ilişkilerdeki kriz öncesine döndü. Hatta 2017 verileri bu sayının en üst seviyeye çıktığını gösterdi. Yani turizm alanındaki ilişkilerimiz maksimum düzeyde diyebiliriz. Rus turist sayısının daha da azalmasını beklemiyoruz. Ancak bir sorun var ki, her şey otel fiyatlarına bağlı. 2017'de Türkiye'deki oteller çok uygun fiyatlar sundu. Bu nedenle çok sayıda turist geldi. Fiyatlar yükseltilerse Rus turistler başka ülkelere yönelebilir, hatta Rusya içine yönelebilir. Bu nedenle fiyatların minimumda tutulması, 2017'deki seviyede tutulması, yükseltilmemesi önemli. Eğer böyle olursa Rus turist sayısı benzer olur geçen yıldaki ile."

Yorum yaz