İstanbul Beşiktaş'ta gerçekleşen Rus-Türk Toplumsal Forumu'na iki ülkenin sivil toplum kuruluşları, kültür, bilim ve eğitim alanlarında faaliyet gösteren kurumların temsilcileri, federal ve bölge yönetim yetkilileri, iş adamları katıldı.
Görüşmede iki ülke arasındaki eğitim, bilim, kültür, turizm, spor alanlarında işbirliği perspektifleri, bölgeler arası ve dinler arası diyaloğun geliştirilmesi, karşılıklı Kültür ve Turizm Yılı kapsamındaki etkinliklerin organizasyonuna ilişkin konular ele alındı.
'EKMEK HER GÜN HER EVE LAZIM'
Rus-Türk İş Adamları Birliği (RTİB) Yönetim Kurulu Başkanı ve Andrey Karlov Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Naki Karaaslan Sputnik'e yaptığı açıklamada, "Rusya-Türkiye arasında güzel bir ilişki var. Ancak iki ülke arasındaki ticari ilişkiler halen hak ettiği noktada değil. Rusya ve Türkiye arasında ertelenen serbest ticaret anlaşmasının mutlaka hayata geçmesi gerekir. Aklımızdaki büyük hedef budur"dedi.
Serbest ticaret anlaşmasını ‘olmazsa olmaz' olarak nitelendiren Karaaslan, "Bugün 20 milyar dolar seviyelerinde seyreden Türk-Rus ticaret hacmi hakikaten olması gerekenin çok altında. Bürokrasinin iş dünyasının önündeki engelleri kaldırmasını bekliyoruz" dedi.
‘TÜRK LİRASI VE RUBLE İLE TİCARETİN ÖNÜ AÇILMALI'
ÇONKAR: AMAÇ HALKLARIMIZI BİRBİRİNE YAKINLAŞTIRMAK
Toplantının ardından düzenlenen basın toplantısında konuşan Rus-Türk Toplumsal Forumu Eş Başkanı Ahmet Berat Çonkar, "Toplantı kapsamında geleceğe yönelik komite çalışması üzerinde durduk. Bu toplantımız bir tanışma ve komitelerimizin çalışmalarına yönelik genel değerlendirme toplantısı şeklinde oldu. Sayın Mitrofanova'nın ziyareti vesilesiyle Türk tarafının tüm başkanlarını kendisiyle tanıştırma fırsatı bulduk. 11 komiteden oluşan Rus-Türk Toplumsal Forumu, 2010 yılında tesis edilen ve eş başkanlarını Sayın Cumhurbaşkanlarımızı yürüttüğü üç organdan bir tanesi. Amacımız beşeri, siyasi ve ekonomik ilişkilerin gelişmesine katkıda bulunmak" dedi.
Çonkar, "Forum iki ülke halklarını birbirine yaklaştıracak ve ilişkileri güçlendirecek en önemli mekanizma olarak görülebilir. Bugün eş başkanlar olarak çalışma sahalarımızda komitelerimizi daha aktif çalıştırmak için istişarelerde bulunduk. İnsani diplomasiyi geliştirebilir ve toplumsal iş birliğini artırırsak siyasi ve ekonomik sorunların çözümünde önemli rol oynayacağımızın farkındayız. Bu çerçevede gerek sabahki birebir toplantıda gerekse çalıştayda çok verimli bir toplantı gerçekleştirdik. Sayın Mitrofanova'nın çok verimli çalışmalar gerçekleştireceği kanaatindeyiz" ifadelerini kullandı.
‘İLİŞKİLERİMİZ GELİŞİYOR, LİDERLERİMİZ İKİ YILDA 8 KEZ GÖRÜŞTÜ'
Çonkar'ın ardından söz alan Rus-Türk Toplumsal Forumu Eş Başkanı Eleonora Mitrofanova, şunları söyledi:
'KARŞILIKLI ÖN YARGILARIN AŞILMASI KONUSUNDA İRADE ORTAYA KOYACAĞIZ'
"İki ülkenin tarih boyunca cereyan eden zorlu olayların neticesinde ortaya çıkan ön yargıların aşılmasıyla ilgili irademizi ortaya koymaya karar verdik. İki ülkenin vatandaşlarının birbirlerinin ülkesini daha çok ziyaret etmesini arzu ediyoruz. Çeşitli yollarla bu ön yargıların aşılmasını hedefliyoruz. Bu bağlamda dilin de önemi büyük. Tüm bu boyutlar, önümüzdeki vazifenin büyük, yolun uzun olduğunu gösteriyor. Ama bu yolda ilerlemekten memnun duyacağız."
‘DİPLOMA DENKLİĞİ KONUSU ÖNCELİKLİ'
Mitrofanova da, "Bizim raporumuzda beşeri ilişkilerin geliştirilmesi, özellikle eğitim alanında iş birliği hazırlıklarımızı ileteceğiz. Diploma denkliği önemli. Diplomaların tanınmasına ilişkin sözleşme gündemde" açıklamasında bulundu.
Mitrofanova ayrıca "Türkiye-Rusya ilişkileri yoğun şekilde gelişiyor. Önümüzdeki günlerde Ankara'da gerçekleşecek liderler zirve ve Akkuyu Santrali merasimiyle birlikte ilişkilerde yeniden hareketlenme olacak. Vize serbestisi de toplumsal ilişkiler açısından önemli" dedi.
‘FİZİK VE ASTRONOMİ DAHİL 10 ALANDA İŞ BİRLİĞİ'
Eğitim ve Bilim Komitesi, Güney Federal Üniversitesi Rektörünün Karadeniz Ekonomik İşbirliği Konseyi Temsilcisi Anton Afanasiyev de eğitim ve kültür alanında olumlu bir eğilim içerisinde olunduğunun altını çizdi. Afanasiyev "Bu eğilimi geliştirmek istiyoruz. Özellikle de eğitim projeleri ve akademik makale yayınları konusunda. Bu alanda hem Rus hem de Türk tarafından uluslararası araştırmalar yayınlanıyor. Üzerinde işbirliği yaptığımız en az 10 alan var. Fizik ve astronomi bunlardan başlıcaları. Bilgisayar ve sosyal bilimler de bu alanlar arasında. Bu alanlardaki iş birliğimizi de geliştirmeye çalışıyoruz" ifadelerini kullandı.
‘RUS VE TÜRK MEDYASI BİRBİRİNİ YABANCI MEDYA ÜZERİNDEN TAKİP ETMEMELİ'
"Yeni eş başkan atanmasıyla birlikte somut çalışmalar ivme kazanacak zira toplantıda da somut çalışmalara odaklandık. Somut projelerin hız kazanacak olması bütün komiteleri kapsıyor. Biz medya komitesi olarak Rus-Türk medyaları arasındaki iş birliği ve iletişimi geliştirmeye dönük bir kaç buluşma etkinliği planlıyoruz. Türk ve Rus medyalarının birbirlerini başka dilde medyalar üzerinden takip etmek yerine doğrudan iletişim halinde olmaları gerektiğini savunuyoruz. Bunu sağlamaya dönük çalışmalar gerçekleştireceğiz."
‘DEĞİŞİM PROGRAMLARI VE BULUŞMALAR GÜNDEMDE'
Türk medyasının Rusya'yı İngilizce ve Fransızca gibi çeşitli dildeki yayın yapan basın üzerinden takip ettiğine işaret eden Beki, "Türkiye medyasının dış haberler servisleri Rusya'yı Fransızca, İngilizce başta olmak üzere çeşitli dillerdeki medyalar üzerinden takip ediyor. Rus meslektaşlarımız da Türkiye'yle ilgili benzer bir durum içerisinde. Bunu değiştirmek adına iki ülkenin medya mensuplarını bir araya getirmeye amaçlayan etkinlikler planlıyoruz. Buna staj seviyesindeki genç basın mensupları ve her seviyede basın mensubunun değişim programına katılmasını sağlamak dahil" diye ekledi.
'TURİST AKIŞININ YÜKSEK SEVİYEDE KALMASINI UMUYORUZ'