Reuters, Fransız cumhurbaşkanlığından bir kaynağın, Elysee'de ağırlanan PYD/YPG dahil Demokratik Suriye Güçleri (DSG) heyetinin Ankara'yı kızdıran açıklamalarına netlik getirmek için gazetecilere konuştuğunu aktardı.
'VAROLAN ÇERÇEVENİN DIŞINA ÇIKILMAZ'
Buna göre Fransa'nın Suriye'nin kuzeydoğusunda IŞİD'in faaliyetlerinde yeniden canlanma gördüğünü ve IŞİD'e karşı DSG ile birlikte mücadele etmeye devam edeceğini aktaran kaynak, ''Fransa, Suriye'nin kuzeyinde uluslararası koalisyonun dışında sahada herhangi bir yeni askeri operasyon öngörmüyor'' vurgusu yaptı.
Kaynak, ''Ancak Cumhurbaşkanı, IŞİD'e karşı hedeflerimize ulaşmak için askeri müdahalemizi güçlendirecek bir ana ihtiyacımız olduğunu hissederse o zaman bunu yapmamız gerekir, ama varolan çerçeve içinde kalacaktır'' diye ekledi.
Bugüne dek Suriye'de sadece hava saldırısı düzenlemiş, gayriresmi şekilde özel kuvvetler gönderse de kara kuvvetlerinden hiç asker konuşlandırmamış olan Fransa'nın 'kara birliği göndermeyeceği ya da koalisyon dışında operasyon düzenlemeyeceğinin' altını çizen kaynak, 'Macron'un sadece DSG'ye siyasi desteğini yenilediğini ve bu savaşı birlikte sürdürmeyi vaat ettiğini' aktardı.
Fransa'nın, Türkiye'nin Menbiç'e yönelik herhangi bir askeri operasyonunun 'kabul edilemez' olduğunu savunan ABD ile görüş birliği içinde olduğunu söyleyen cumhurbaşkanlığı kaynağı, koalisyonun IŞİD'le savaşını tehlikeye attığı gerekçesi üzerinden Türkiye'nin Suriye'nin kuzeybatısındaki operasyonunun 'durmak zorunda olduğunu' da dile getirdi.
'ABD ÇEKİLİRSE YERİNE ASKER GÖNDERMEMİZ İÇİN TALEP ULAŞMADI'
ABD Başkanı Donald Trump'ın perşembe gecesi Suriye'den tez zamanda çekileceklerini söyleyip ''Bırakalım biraz da başkaları ilgilensin'' dediği hatırlatıldığında Fransız kaynak 'şimdiki halde Fransa'ya ilave kuvvet göndermesi için resmi bir talep ulaşmadığını' belirtti.
'ANKARA'NIN TEPKİSİNE ŞAŞIRMADIK'
AKP Genel Başkanı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve saray ile kabineden diğer isimlerin Macron'a tepkisi hatırlatıldığında 'konunun hassasiyeti düşünüldüğünde buna şaşırmadıklarını' dile getiren Fransız kaynak, ''Türkiye ile diyaloga devam edeceğiz, Suriye içsavaşına çözüm bulmak için Türkiye önemli ve elzem bir ortak'' dedi.
Macron'un DSG ile görüşmesine getirilen farklı yorumlarla ilgili değerlendirme yapmayacaklarını belirten cumhurbaşkanlığı ofisi, PKK'ye karşı olduklarını yineledi.
Dün Fransa Cumhurbaşkanlığı ofisinden yapılan açıklamada, Macron'un Türkiye ile DSG arasında arabuluculuk rolü üstlenmek istediği belirtildi.
DSG'nin IŞİD'e karşı mücadeledeki önemli rolü ve fedakarlığının takdirle karşıladığı ifade edilen açıklamada, 'IŞİD'in yeniden güçlenmesinin önüne geçmek adına Suriye'nin kuzeybatısında çoğulcu ve dengeli yönetim çerçevesine sahip güvenli bölgenin istikrarı için DSG'ye Fransa'nın desteği konusunda teminat verildiği' belirtildi.
'DSG'nin PKK'ye mesafe aldığı ve terör örgütüyle doğrudan bir bağlantısının bulunmadığı' savunulan açıklamada ''Cumhurbaşkanı Macron, DSG ile Türkiye arasında Fransa ve uluslararası toplumun desteğiyle bir diyalog kurulmasını umuyor'' denildi.
Görüşmeden sonra Reuters'a konuşan YPG'den Halid Eissa ise Macron'un Menbiç'e birlik gönderme, insani yardım sağlama ve diplomatik çözümü teşvik etme sözü verdiğini ileri sürdü.
'IŞİD'in saldırılarına karşı güvenliğin sağlanması ve yabancı ülkelerin saldırganlığını durdurmak için bir takviye yapılacağını' söyleyen YPG'li Eissa,'bu takviyenin Ankara'daki İslamcıların sorumsuz davranışlarını sona erdirmek için bir mesaj vermeyi amaçladığını' iddia etti.