Madrid merkezli İspanya Yüksek Mahkemesi'nin bir kez daha uluslararası tutuklama emri çıkarmasının ardından eski Katalonya Başkanı Carles Puigdemont'un Almanya'da gözaltına alınması, krizin Avrupa Birliği'ne (AB) sıçraması riski doğurdu.
Daha önce Belçika'ya sığınan ve pazar günü de Danimarka'dan Almanya'ya geçerken Schleswig-Holstein eyaletinde gözaltına alınan Puigdemont'un bugün mahkemeye çıkması öncesi Alman hükümetinden açıklama geldi.
BERLİN'DEN MADRİD'E TAM DESTEK
Katalan liderin İspanya'ya iadesiyle ilgili sürecin 'Alman yasaları ve Avrupa genelinde çıkarılan tutuklama emirleri konusundaki yasal şartlar uyarınca ele alındığını' açıklayan Seibert, şu vurguyu yaptı:
'İSPANYA DEMOKRATİK HUKUK DEVLETİ'
"İspanya, hukukun üstünlüğü ilkesinin geçerli olduğu demokratik bir ülke. Katalan sorununun sadece İspanya hukuku ve anayasası çerçevesinde çözülebileceği kanısını taşıyan Alman federal hükümetinin bu yönündeki görüşü değişmedi. Bu nedenle son aylarda İspanyol hükümetinin söz konusu hukuki ve anayasal sistemi koruyan net duruşunu destekledik.''
Neumünster kasabasındaki bir cezaevinde kaldığı bildirilen Puigdemont, bugün Almanya'da yargıç karşısına çıkacak.
Alman savcılığından dpa'ya yapılan açıklamada, Puigdemont'la ilgili önduruşmanın en erken öğleden sonra yapılabileceği belirtildi. Mahkemenin duruşmayı gece yarısından önce gerçekleştirme zorunluluğu bulunuyor.
Alman basını da Alman yargısının mecburen Puigdemont'u tutuklama ve AB üyesi İspanya'ya iade etme kararı alacağını öngörürken Stuttgarter Zeitung şunları yazdı:
''Almanya'nın sınırlarını koruyan güvenlik birimlerinin gözaltı başarısının, Berlin'deki politikacıları sevindirdiği şüphe götürür. Önümüzdeki günlerde iade yükümlülüğü, sınır dışı etmeyi engelleyen faktörler ve iltica imkanları gibi birçok konunun uzun uzadıya tartışılması gerekecek. Almanya da kendini bir anda İspanya'daki anlaşmazlığın içinde bulacak. Almanya açısından son derece nahoş bir durumdan söz edilebilir. Ancak Madrid'de çıkarılan tutuklama emrini görmezden gelmek de alternatif olamazdı.''
İspanya Yüksek Mahkemesi'nin 'ayaklanma, devlete itaatsizlik, (referandumla ilgili çalışmalar üzerinden) zimmetine para geçirmekten' yargılanmasına karar verdiği Katalan liderlerden olan Puigdemont, İspanya'ya iade edilirse tutuklanacak ve dava başlayana dek de hapiste tutulacak.
Katalan liderler bu suçlamalardan mahkum edilirse 30 yıla kadar hapis cezası alabilecek.
KATALONYA AYAKTA
Pazar günü Puigdemont'un Almanya'da gözaltına alınmasının ardından Katalonya çapında on binlerin katılımıyla düzenlenen protesto gösterileri güvenlik güçleriyle çatışmaya dönüştü.
BBC'ye göre çatışmalarda en az 89 kişi yaralandı, 4 kişi gözaltına alındı.