YAŞAM

Orman alanları için yeni düzenleme: Yerleşimlerin önü açılıyor

Hükümetin Meclis'e sevk ettiği yeni tasarıyla orman alanlarıyla ilgili önemli düzenlemelere gidiliyor. Orman alanlarına yeni yerleşimlerin önünü açan tasarıyla, orman ürünü işleyen fabrikaların kurulması için Orman ve Su İşleri Bakanlığı’ndan izin alma koşulu kaldırılıyor.
Sitede oku

Erdoğan'dan 23 milyon eve mektup
Tasarıyla, üzerinde yerleşim yeri bulunan ya da yerleşim yeri oluşturulması uygun olan taşlık, kayalık, verimsiz ve fiilen orman vasfı taşımayan alanların, Bakanlar Kurulu'nca belirlenecek usul ve esaslara göre Orman Genel Müdürlüğü'nce orman sınırları dışına çıkarıltılmasının önü açılıyor.

Bu alanların yerine iki katından az olmamak üzere orman oluşturulması da öngörülüyor.

BAKANLIK İZNİ KALKIYOR

Hürriyet'ten Turan Yılmaz'ın aktardığı habere göre, tasarıyla orman ürünü fabrikalarıyla ilgili Orman ve Su İşleri Bakanlığı'ndan izin alma koşulu kaldırılırken, bunun gerekçesi de şöyle açıklandı:

Eroğlu: Hükümetimiz döneminde orman alanları 1.5 milyon hektar arttı, dünyada azalıyor
"Orman ve Su İşleri Bakanlığı orman ürünü işleyen fabrikaların kurulması aşamasında hiçbir yerinde müdahil olmadığı gibi fabrikanın çalışması esnasında kaçak orman ürünü işleyip işlemediğine dair kontrol ve denetimi her zaman yapabilmektedir. Bakanlık onayı ile orman ürünlerini işleyecek fabrika kurulması gereksiz bürokrasiye sebep olmakta, ülke ormanlarının korunması ve verimli bir şekilde işletilmesi açısından orman ürünü işleyen her çeşit fabrikaların açılmasındaki engellerin kaldırılması gerektiğinden, 6831 sayılı Orman Kanununun 18 inci maddesinde yer alan fabrikaların kurulmasının izne tabi olduğu hususu madde metninden çıkarılmaktadır. Böylece bu tür fabrikaların yapılması ile birlikte küçük ölçekli orman ürünü işleyen tesislerin sayısı azalacak olup, kontroller fabrikalar üzerinden yapılacağından denetimler amacına ulaşacaktır."

Tasarıyla getirilen bazı önemli değişiklikler de şöyle:

ZİRAAT ODALARI DEVRE DIŞI BIRAKILIYOR

Binlerce orman yangınının çıkış nedeni ve failleri bulunamadı
Orman kadastrosunda ziraat odaları devre dışı bırakılıyor. Kadastro komisyonları, Orman Genel Müdürlüğü'nce atanacak bir orman yüksek mühendisi ya da orman mühendisinin başkanlığında, bir orman yüksek mühendisi ya da orman mühendisi, bunların bulunmaması halinde orman teknikeri, bir ziraat yüksek mühendisi ya da ziraat mühendisi ya da bunların bulunmaması halinde ziraat teknisyeni ile beldelerde belediye encümenince, mahalle ve köylerde muhtarlıkça bildirilecek bir temsilci olmak üzere bir başkan ve üç üyeden oluşacak. Tasarıda bu değişikliğin gerekçesi, 'komisyon oluşumunu kolaylaştırmak' olarak açıklandı.

FAKIBABA'NIN YETKİSİ DSİ'YE DEVREDİLİYOR

Arazi toplulaştırma ve tarla içi geliştirme hizmetleriyle ilgili yetki, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eşref Fakıbaba'dan alınarak Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'na bağlı DSİ'ye devrediliyor.

Bakan Özhaseki: 2700 konut, 1500 ticarethane riskli
Sulama kanalları, yapıları ile ulaşım yolu olarak kullanalın sulama servis yollarındaki kazalar nedeniyle 'taksirle adam öldürme' suçundan yargılanan görevlilerin avukatlık ücretleri TSİ tarafından karşılanacak. Sulama tesislerinden izinsiz olarak su kullananlara idari para cezası getirilirken, sulama işletme ve bakım ücretlerini ya da su kullanım hizmet bedelini ödemeyen çiftçilerin tarımsal destek ödemelerinden mahsup edilecek.

Yangın söndürme çalışmalarına katılan resmi ve özel her türlü aracın akaryakıt giderleri Orman Genel Müdürlüğü'nce karşılanacak. Yangınla mücadeleye kaılan gönüllülerin iş aletleri ile giyecekleri devlet ormanlarında orman idaresi, diğer ormanlarda sahipleri tarafından karşılanacak. Devlet ormanlarında izin sahipleri, hususi ve hükmi şahsiyeti haiz amme müessesesine ait ormanlarda ise sahipleri, orman yangınlarının önlenmesi ve söndürülmesi ile ilgili her türlü tedbiri almakla yükümlü olacak.

GEMLİK İÇİN YENİ DÜZENLEME

KHK'dan 'nakledilmesi' ibaresi çıkarıldı, Gemlik kısmi olarak taşınacak
Tasarıyla, deprem riski nedeniyle taşınması öngörülen Bursa Gemlik ile ilgili de yeni bir düzenlemeye gidildi.

Gemlik'le ilgili daha önce yapılan düzenlemedeki, "İlçe sakinlerinin hâlihazırdaki yerleşim yerlerinden nakledilmesinin zorunlu bulunması sebebiyle" ibaresi "deprem tehlikesi altında bulunan yapıların dönüştürülebilmesi ve yeni yerleşim yerlerinin belirlenmesi için" diye değiştirilerek, bu kapsamdaki iş ve işlemlerin de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı koordinasyonunda yürütülmesi öngörüldü.

Yorum yaz