'RUSYA'NIN SKRİPAL'İ ZEHİRLEMEK İÇİN BİR GEREKÇESİ YOK'
'RUSYA VE İNGİLTERE, SKRİPAL OLAYINI İSTİŞARE ETMEKLE YÜKÜMLÜ'
Bu arada Lavrov, Rusya ve İngiltere'nin Skripal olayıyla ilgili istişarelerde bulunmakla yükümlü olduğunun altını çizdi.
Rusya Dışişleri Bakanı sözlerini şöyle sürdürdü: "Kimyasal Silahların Yasaklanması Sözleşmesi (OPCW) uyarınca bu tür olaylarla ilgili istişarelerin gerçekleştirilmesi gönüllülük esasına dayanmaz, yükümlülük esasına göre yapılır. Eğer Londra'da İngiltere Başbakanlığı'na ve Dışişleri Bakanlığı'na bu tür olaylarda nasıl hareket edileceği konusunda uzman bulunmuyorsa, bu bizim suçumuz değil."
'10 GÜN İÇİNDE YANIT VERECEĞİZ'
Söz konusu sözleşme kapsamında İngiltere'nin Rusya'nın ilgili makamlarına görüşme talebi iletmesi gerektiğini kaydeden Lavrov, "Ancak böyle bir talep gelmedi. Resmi talep geldiğinde sözleşmedeki yükümlülüklerimize uygun olarak 10 gün içinde yanıt vereceğiz. Ancak şu ana dek talep yerine siyasi senaryolar sahnelenmeye devam ediyor" ifadelerini kullandı.
Bu senaryolardan birinde İngiltere Başbakanı Theresa May'in Moskova'nın, eski casus Sergey Skripal'in zehirlenmesinden ya da askeri düzeydeki sinir gazının zehirleyenlerin eline geçmesinden sorumlu olduğu iddiasında bulunduğunu anımsatan Lavrov, "Tüm bunların Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü tarafından ABD'li gözlemcilerin huzurunda yapılan Rusya'nın tüm kimyasal silahlarını imha ettiği tespitleriyle nasıl ilişkili olduğundan söz edilmiyor. Bildiğiniz gibi, uluslararası hukuka saygı gösterme çağrısı yapan ancak Kimyasal Silahların Yasaklanması Sözleşmesi'ndeki yükümlülüklerini yerine getirmeyen saygıdeğer kişiler için bu çok da saygıdeğer ve ciddi bir tutum değil."
İNGİLTERE'NİN VERDİĞİ SÜRE DOLDU, RUSYA BÜYÜKELÇİLİĞİ 'KABUL EDİLEMEZ BİR ÜLTİMATOM' DEDİ
Büyükelçilikten yapılan açıklamada, Londra’nın talebi 'kesinlikle kabul edilemez bir ültimatom' olarak nitelendi ve İngiliz yetkililerin Moskova’ya yönelik 'saldırıları' kınandı.
OPCW'ye yönelik yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı: "İngiliz meslektaşlarımız propaganda heveslerini ve sloganlarını ülke içindeki bilgi sahibi olmayan seyircilere saklamalı, belki de böylece söylemlerinin bir etkisi olabilir. OPCW gibi uluslararası bir organizasyonun çatısı altındaki taraflar gerçekleri kullanmalı, gerçek dışı olan şeyleri değil. Histeri çıkarmayı bırakıp önünüze bakın ve durumun aydınlatılmasına yönelik görüşmelere başlamak için talebinizi resmiyete dökün. Makul bir uyarı: Bu önemli konuda olduğu iddia edilen Rusya izi için kanıt istiyoruz."