DÜNYA

Güney Sudan'da gıda krizi: Nüfusun yarıdan fazlası açlık tehdidi altında

Güney Sudan'da yaklaşık 12 milyonluk ülke nüfusunun 7 milyona yakınının açlık tehlikesiyle karşı karşıya olduğu, durumun bir an önce kontrol altına alınabilmesi için acil insani yardıma ihtiyaç duyulduğu bildirildi.
Sitede oku

Güney Sudan Ulusal İstatistik Bürosu tarafından yayımlanan raporda, ülkede 6,8 milyon insanın gıda güvensizliği nedeniyle açlık tehlikesiyle karşı karşıya olduğu belirtildi.

Güney Sudan'da 1.25 milyon kişi açlık tehlikesi altında
Raporda, ülkedeki çatışma ortamının ve bu nedenle insanların yerlerinden edilmesinin gıda güvensizliği yarattığı, bunun yeterli mahsul üretimi ile refah dağılımını engellediği, kalıcı makro ekonomik bozulmalara sebebiyet verdiği vurgulandı.

Raporda açlık tehlikesiyle karşı karşıya kalan milyonlarca insanın bu durumdan kurtulabilmesi için acil yardıma ihtiyaç duyulduğu uyarısı yapıldı.

BUGÜNE KADAR YAŞANAN EN BÜYÜK GIDA KRİZİ

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) İnsani Yardım Koordinatörü Yardımcısı Alain Noudehou, Güney Sudan'da acil olarak insani yardıma ihtiyaç duyan kişi sayısının endişe verici boyutlarda olduğunu söyledi.

Noudehou, mevcut durumun ülkede bugüne kadar yaşanan en büyük gıda krizi olduğunu ifade etti.

'SAVAŞIN DURMASI GEREKİYOR'

Güney Sudan'daki gıda güvensizliği ve açlık tehlikesine neden olan başlıca faktörün ülkedeki çatışma ortamı olduğuna dikkati çeken Noudehou, çatışmanın sona erdirilmesi ve kalıcı barışın sağlanabilmesi için tüm tarafları kararlı olmaya çağırdı.

Noudehou, "ülkede acil insani yardıma ihtiyaç var, devam eden savaşın durdurulması gerekiyor, böylelikle insanlar evlerine geri dönebilsin" diye konuştu.

Dünyada 6 yıl sonra bir ilk: Güney Sudan'da 'insan kaynaklı' kıtlık ilan edildi
İÇ SAVAŞA SÜRÜKLENDİ

Sudan'dan ayrılarak 2011'de bağımsızlığını ilan eden Güney Sudan, Devlet Başkanı Salva Kiir Mayardit'in 16 Aralık 2013'te yardımcısı Riek Machar'ı darbe teşebbüsü iddiasıyla görevden almasının ardından iç savaşa sürüklenmişti.

Hükümetlerarası Kalkınma Otoritesi (IGAD) gözetiminde yürütülen barış görüşmeleri sonucu 17 Ağustos 2015'te taraflar arasında anlaşmaya varılsa da başkent Cuba'da 8 Temmuz 2016'da çatışmalar yeniden patlak vermişti.

Yorum yaz