DÜNYA

Yıldırım, Türkiye'deki Afrinli sayısını açıkladı

Başbakan Binali Yıldırım, "Tamamen PKK/PYD/YPG-DEAŞ bölgeden temizlendikten sonra evlerinden, barklarından ayrılmak durumunda kalan ve Türkiye'de misafir ettiğimiz yaklaşık 350 bin Afrinli topraklarına dönecek, orada huzur içerisinde yaşamlarını devam ettirecekler" dedi.
Sitede oku

Yıldırım, Kocaeli'deki Gölcük Tersanesi Komutanlığı'nda düzenlenen Muratreis Denizaltısı ilk kaynak töreninde kendisini en fazla heyecanlandıran açılışlar ve temel atmaların denizcilikle ve gemi inşaatıyla ilgili konular olduğunu, çünkü meslek hayatının büyük bir kısmını gemi inşa konusunda çalışarak geçirdiğini anlattı.

Erdoğan'dan Afrin'de 'yeni strateji' mesajı
Türkiye'nin savunma sanayisinde son 15 yılda önemli yol aldığını anlatan Yıldırım, bir yandan yerlileştirme ve millileştirme adımı atılırken, diğer yandan da Ar-Ge faaliyetleriyle savunma ve caydırıcılık kabiliyetini geliştirmenin gayreti içinde olduklarını aktardı.

Bu yolda Mili Savunma Bakanlığı'nın, Savunma Sanayi Müsteşarlığı'nın bağlı şirketlerinin yoğun bir çalışma içinde olduğunu belirten Yıldırım, sözlerine şöyle devam etti: "Geçen gün Sayın Cumhurbaşkanımızın başkanlığında gerçekleştirdiğimiz Savunma Sanayi İcra Komite toplantısında, gerek denizde gerek havada gerekse karada, hatta jandarma ve sahil güvenlik alanında bir çok yeni projenin başlamasını gerçekleştirecek anlaşmaları onayladık. Bu projelerin toplam tutarı, 10 milyar dolar civarındadır."

'ŞÖYLE BİR BAKTIM, DENİZALTILARIN İNŞA SÜRESİ ÇOK UZUN'

Yıldırım şöyle devam etti: "Yalnız bir hususu bu vesileyle dile getirmek istiyorum. Şöyle bir baktım, denizaltıların inşa süresi çok uzun, Aşağı yukarı, yanlış hatırlamıyorsam 10 yılı buluyor. Bu çok uzun bir süre. Türkiye gemi inşaatında çok büyük tecrübe kazandı, bu sürenin tekrar gözden geçirilmesi konusunda Deniz Kuvvetleri Komutanımızın bir inisiyatif almasını ve sürenin mutlaka 62 ay, yani topu topu bir denizaltı inşa ediyoruz. Bunun yüzde 60'tan fazlası ekipman, teçhizat. Gerisi çelik teknesi veya işçiliği, vesaire. Dolayısıyla bu tedarik takviminin gözden geçirilerek mutlaka bu sürenin kısaltılması gerekiyor. Bu konuda istirham ediyorum. Ülkemizin karşı karşıya olduğu tehdit ve riskleri dikkate alarak bir an önce bu denizaltıların filomuza dahil edilmesinin zaruri olduğu kanaatindeyim."

Savunma sanayinin yanı sıra, denizcilik, ticari denizcilikte de Türkiye'nin önemli bir mesafe kat ettiğini söyleyen Yıldırım, bazılarının fırsatı ganimet bilerek Ege'de, Akdeniz'de birtakım komplolar, birtakım tezgahlar peşinde olduğunu belirtti: "Buradan açık ifade ediyorum; şartlar ne olursa olsun Türkiye, Deniz Kuvvetleri olarak her hal ve şartta ülkesine yönelecek her türlü tehdidi bertaraf edecek güce sahiptir. Hiç kimse yanlış hesap yapmasın."

Türkiye'nin, bölgesinde sadece kendi topraklarının bütünlüğünü, sınırlarının güvenliğini, vatandaşlarının can ve mal emniyetini sağlamakla kalmadığını, bölgedeki istikrarsızlıkların da ortadan kaldırılması için önemli bir katkı sağladığını ifade eden Yıldırım, şunları kaydetti: "İnşallah tamamen PKK, YPD, YPG, DEAŞ bölgeden temizlendikten sonra evlerinden, barklarından ayrılmak durumunda kalan ve Türkiye'de misafir ettiğimiz yaklaşık 350 bin Afrinli topraklarına dönecek, orada huzur içinde yaşamlarını devam ettireceklerdir" dedi.

CANİKLİ: MİLLİ DENİZALTI İŞİNİ DE YAPACAĞIZ

Törende konuşan Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli de Türkiye'nin, denizaltı üretiminde oldukça önemli teknolojik bir eşiği aşma noktasında olduğunu vurguladı ve şunları söyledi:

"Bu proje ile kritik teknolojileri bünyemize katma noktasında dev bir adım attık. Gölcük Tersane Komutanlığı da 90 yılı aşkın birikimi ve tecrübesiyle bu projenin odak noktasındadır. Bu Komutanlığın denizaltı inşa kabiliyeti itibarı ile Türkiye'de tek, dünyada ise denizaltı inşa edebilen 16 ülke tersanesi arasındadır."

Milli Gemi MİLGEM projesi kapsamında ilk gemiyi 2010'da denize indirdiklerini, arkasından Milli Savaş Gemisi projesi kapsamında üretilen Heybeliada Gemisi'nin 2011'de donanmaya teslim edildiğini anımsatan Canikli, "Büyükada Gemisi de 2013'te tamamlanarak Deniz Kuvvetleri Komutanlığımıza teslim edildi. Bu projedeki üçüncü gemi Burgazada'yı geçen sene denize indirdik. Bu gemimizi inşallah 2108 yılında Türk Silahlı Kuvvetler bünyesinde hizmete hazır hale gelecektir. Ada sınıfı korvetlerimizin dördüncüsü olan Kınalıadayı da inşallah 2020 yılında milletimizin hizmetine sunacağız. MİLGEM'in beşinci projesi olan İstanbul Fırkateyni'nin de ilk kaynağını gerçekleştirdik" şeklinde konuştu.

Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli, Kocaeli Gölcük Tersanesi Komutanlığı yeni tip denizaltı projesi 3. Gemi Murat Reis'in ilk kaynak törenine katılarak bir konuşma yaptı.

MİLGEM çalışmalarının son hızla devam ettiğini, bu projede tasarımın tamamen yerli ve milli olarak gerçekleştirildiğini anlatan Canikli, şöyle devam etti:

"Bu konuda şimdi sıra Milli Denizaltı Projesi'ndedir. İnşallah en kısa zamanda milli denizaltı tasarım işini de milli olarak, yerli imkanlarla bu teknolojiyi inşallah Gölcük Tersanemize kazandıracağız. Bu projede 6 denizaltı inşa edilmektedir. Bu denizaltılar reis sınıfı denizaltılardır. Projenin ilk denizaltısı olan Pirireis'in inşaatına 8 Ekim 2015'te başlandı. Diğer denizaltıların inşaatları da on ikişer ay arayla devam etmektedir. Bu serinin üçüncü denizaltısı olan Muratreis'in kaynağını da inşallah bugün gerçekleştiriyoruz."

Yorum yaz