DÜNYA

Lavrov: Koalisyonun Fetih el Şam'ı hedef aldığına dair bir kanıt yok

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyonun Fetih el Şam (eski adıyla El Nusra Cephesi) militanlarını hedef aldığını gösteren bir kanıta sahip olmadıklarını söyledi.
Sitede oku

Nebenzya: Militanlar Doğu Guta’daki çözüm müzakerelerini bozdu
Moskova'da Özbek mevkidaşı Abdülaziz Kamilov ile yaptığı görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Lavrov, Suriye'nin başkenti Şam'ın kırsalındaki Doğu Guta'da giderek kötüye giden durumla ilgili 'Suriye'de ateşkesin önündeki ana engelin Fetih el Şam (Nusra) olduğu' değerlendirmesini yaptı.

Lavrov teröristlerin ateşkese bağlı kalacağının bir garantisi bulunmadığını vurguladı.

'BU ÖRGÜTE DOKUNMUYORLAR'

Peskov: Doğu Guta'daki durumdan teröristleri destekleyen ülkeler sorumlu
Kaide'nin Suriye kolu Nusra'nın ad değiştirmiş hali olan Fetih el Şam'ı koalisyonun düşman gördüğüne dair bir kanıta sahip olmadıklarını belirten Lavrov, "Bu örgüte dokunmuyorlar. Koalisyonun Fetih el Şam'ı askeri faaliyetlerinin gerçek hedefi olarak gördüğüne dair bir kanıt yok" dedi.

'DESTEKLEMEYE HAZIRIZ, AMA ATEŞKES GARANTİSİ YOK'

İsveç ve Kuveyt tarafından Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne (BMGK) sunulan ve Suriye'de insani yardımların yapılması için 30 günlük ateşkes ilan edilmesini öngören karar tasarısını yorumlayan Lavrov, tasarıyı desteklemeye hazır olduklarını ancak belgede ateşkes garantisi verilmediğini söyledi.

'TASARI, MİLİTANLARIN ATEKESE UYACAĞI KONUSUNDA GARANTİ SUNMUYOR'

Rus bakan, "Tasarı, militanların ateşkese uyacağı ve Şam'daki yerleşim birimlerini bombalamayacağı konusunda bir garanti sunmuyor. Tasarının uygulanabilir olması için, bizim sunacağımız formül üzerinden metinde uzlaşma sağlanmalı. Formülümüz, Doğu Guta'daki ve dışındaki tarafların vereceği garantiyle ateşkesin başlamasını gerçekçi kılıyor ve bir temele dayandırıyor" dedi.

'MİLİTANLARDAN ATEŞKES GARANTİSİ ALMA SORUMLULUĞUNU ÜSTLENMELİLER'

Söz konusu garantilerin başta Doğu Guta'daki aşırılık yanlısı gruplar üzerinde nüfuzu bulunanlar olmak üzere, dış aktörlerin vereceği garantilerle pekiştirilmesi gerektiğini vurgulayan Lavrov, şöyle devam etti: "Eğer ABD ile müttefikleri, atmosferi kızıştırmak ve Suriye'de rejim değişikliği düşüncelerini gerçekleştirmek için yeni bahaneler üretme isteklerini terk ederse ve Doğu Guta'daki insani duruma ilgi göstermeye karar verirse, o zaman her şey mümkün olabilir. Ancak metinde yapılacak düzeltme, Batılı ülkelere militanlardan ateşkes konusunda garanti alma sorumluluğu yükleyecek ve bu ülkeler söz konusu düzeltmeyi şimdilik kabul etmiyor."

'ASTANA SÜRECİ, ABD'NİN SURİYE'Yİ BÖLMESİNİ ENGELLİYOR'

Rusya, Türkiye ve İran'ın garantörlüğündeki Astana sürecine de değinen Lavrov, bu sürecin ABD'nin Suriye'yi bölmesini engellediğinin altını çizdi. "Hiç şüphem yok ki, Astana süreci, Suriye'yi bölme planlarını engelliyor. ABD'liler bu planları reddetse de, aslında bu planlar uygulamaya koyuluyor" dedi.

'RUSYA-TÜRKİYE-İRAN DIŞİŞLERİ BAKANLARI DÜZEYİNDE GÖRÜŞME'

Lavrov, Rusya, Türkiye ve İran'ın Astana'da dışişleri bakanları düzeyinde bir görüşme organize etmek için çalıştığını teyit etti:

'SURİYE'NİN TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜNE SAYGI'

''Astana'da çalışmaya devam ediyoruz. Şu anda dışişleri bakanları düzeyinde bir toplantı organize etmek için çalışıyoruz. İlk olarak Suriye'nin toprak bütünlüğüne, egemenliğine ve bağımsızlığına saygı duyulmasını talep eden, ikinci olarak da Suriyelilerin kendi aralarında anlaşmalarına karışılmamasını ve dışarıdan reçete hazırlanmamasını talep eden BM Güvenlik Konseyi'nin 2254 sayılı kararından yola çıkarak ilerlemeye devam edeceğiz.''

Yorum yaz