DÜNYA

Hollanda Maslahatgüzarı, 1915 kararı için Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı

Hollanda Temsilciler Meclisi’nin aldığı 'Ermeni Soykırımını tanıma” kararı üzerine Hollanda’nın Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Dışişleri Bakanlığı’na çağırılarak Türkiye’nin protestosu iletildi.
Sitede oku

Türk Dışişleri Bakanlığı kaynaklarının verdiği bilgiye göre Hollanda’nın Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarı bugün bakanlığa çağırılarak Hollanda Temsilciler Meclisi’nin 1915 olayları hakkında aldığı kararları Türkiye’nin protesto ettiği iletildi ve Türkiye’nin tepkisi dile getirildi. Hollanda’nın Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarı'na, bu konuda Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) aldığı kararlara ve Avrupa hukukuna yerleşmiş içtihatlara atıfla 'Hollanda Temsilciler Meclisi’nin kendisi mahkeme yerine koymaması ve siyasi Saiklerle çarpıtma yapılmaması' mesajları verildi. Ayrıca Hollanda hükümetinin konuya ilişkin tutumu ve Hollanda Temsilciler Meclisi’nin dünkü oturumunda hükümet adına konuşan Dışişleri Bakanı vekilinin tutumunun Türkiye tarafından not edildiği Hollanda’nın Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarına iletildi.

Dışişleri'nden, 1915 olaylarını 'soykırım' olarak tanıyan Hollanda'ya kınama
Dışişleri Bakanlığı, dün yaptığı açıklamada da Hollanda Parlamentosu’nda alınan 'soykırım' kararını kınamış, 'Avrupa’nın ortasında Srebrenitsa’da acısı hala dinmemiş soykırıma göz yuman bir ülkenin meclisinin aldığı söz konusu mesnetsiz kararların ne tarihte ne adalette yeri vardır. Dolayısıyla hiçbir hukuki bağlayıcılığı ve geçerliliği yoktur' ifadelerini kullanmıştı.

Hollanda, geçtiğimiz günlerde Ankara Büyükelçisini geri çekme kararı almıştı. Bu nedenle Hollanda, Türkiye’de maslahatgüzar seviyesinde temsil ediliyor.

ÇELİK: KINIYORUZ, YOK HÜKMÜNDE

Öte yandan Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik de Hollanda Temsilciler Meclisi'nin kararına ilişkin "Bu parlamentonun aldığı kararı kınıyoruz, bizim için yok hükmündedir" dedi.

AB Bakanı Çelik, "Bizim arzu ettiğimiz şey, Srebrenitsa gibi bir soykırım meselesinde son derece sorumluluğu olan, son derece yanlış işlere imza atmış olan, bu soykırım konusundaki sorumluluğu açık olan Hollanda'nın bu konularda daha dikkatli davranması gerektiğiydi. Dolayısıyla Türkiye açısından bir geçerliliği yoktur" diye konuştu.

Yorum yaz