MULTİMEDYA

Dünyanın en sıra dışı köprüleri

Sitede oku

Sıra dışı bir tasarım, alışılmadık dekor, derin sembolik anlam ve ayrıntılarda gizlenmiş muhteşem görüntü gibi nüanslar bazı köprüleri özel yapıyor.

Dünyadaki en sıra dışı köprüler olduğu iddia edilen yapıların her biri kendi benzersiz özelliklerine sahip. Bazı köprüler dönüştürülebilir ve olağandışı biçimler alabilirken, diğerleri güzelce dekore edilmiş ve romantik duygulara ilham kaynağı oluyor. Gerek tasarım gerekse teknoloji harikası olan dünyanın en ilginç köprüleri, Sputnik’in derlediği seçkide.

1 / 8
Çin'in Hunan eyaletindeki Shiniuzhai, dünyanın en yüksek ve uzun cam köprüsü. Denizden 523 metre yükseklikte bulunan köprü her yıl yüzbinlerce turisti buraya çekiyor.
2 / 8
ABD'nin Colorado eyaletindeki Royal Gorge Köprüsü, ülkedeki en tehlikeli ve görkemli yapılardan biri olarak kabul edilir. Aslında turistik amaçlı inşa edilmiş olan dünyanın birkaç köprüsünden biridir. Köprünün açılışı 1929'da gerçekleşti. Bu köprü, Arkansas Nehri'nin panoramik manzarasını izlemek isteyen yüzlerce turistin ilgisini çekiyor.
3 / 8
Hollanda’nın Halsteren şehrinde bir kanal üzerine yapılan köprü Hollandalılardan çok turistlerin ilgisini çekiyor. Uzaktan bakılınca fark edilmeyen köprüye Hz. Musa’nın asası ile Kızıl Deniz’i yarmasından esinlenilerek Musa Köprüsü adı verilmesi, köprünün uzaktan görülmüyor olmasından kaynaklanıyor.Köprüyü inşa eden mimarlık şirketinin Roovere Kalesi'ne ulaşım için tasarladığı köprü, hem doğanın içinde bir gizem yaratıyor hem de kalenin mimarisine uygun bir tarzda inşa edilmiş bulunuyor.
4 / 8
Güney Fransa’da Tarn Vadisi boyunca uzanan Millau Viyadükü, Bilbao metrosunun tasarımını yapan İngiliz mimar Norman Foster’ın elinden çıkma. Paris’i Akdeniz’e bağlayan yolu kısaltan viyadük dünyanın en uzun köprüsü ünvanına sahip. En yüksek noktasında 343 metreye çıkan köprünün sütunlarının yüksekliği 270 metreyi buluyor. Bu uzunluğuyla Eyfel Kulesi’ni bile geride bırakan viyadükün yapımında bolca kullanılan çelik viyadükün transparan ve narin bir görünüme sahip olmasını sağlıyor. Sadece taşıt trafiğine açık olan viyadükün yapımında yüzlerce işçi görev aldı ve viyadük 3 senede tamamlanabildi. Empire State Building’den sadece 38 metre daha alçak olan viyadük 2004 yılından beri hizmette.
5 / 8
Hollanda’nın kuzey kentlerinden biri olan Leeuwarden’de bulunan ve adını en ilginç köprüler arasına yazdıran Slauerhoff köprüsü, tamamen otomatik açılır kapanır özelliğe sahip. İngilizce’den gelen çeviri ile baskül köprüsü olarak da tanımlanıyor. Baskül köprüsünden kasıt nedir diye soracak olursanız bu tarz köprüler bir ucu sabit dururken diğer ucunun havaya kalkarak açılan köprüler olarak tarif edilebilir. Slauerhoff köprüsü aynı zamanda Slauerhoff uçan açılır kapanır köprü olarak da bilinmektedir (“Slauerhoffbrug ‘Flying’ Drawbridge”). Köprü hızlı ve kolay bir şekilde bir sütun etrafında dönerek açılır kapanır özelliğine sahiptir ve bu sistem su trafiğinin aksamadan hızlı bir şekilde akmasına yardımcı olur.
6 / 8
Singapur’da Faber Dağı ile Telok Blangah Tepesi arasında, 274 metre uzunluğundaki yaya geçişlerinin yapıldığı Henderson Waves Köprüsü, iki uçtaki parkı birbirine bağlar. 7 adet dalgadan oluşan organik formu ile iki şehrin ortasında bir yılan misali kıvrılır.
7 / 8
Sıradışı mimarisi, kırmızı rengi ve görkemli Moskova Nehri manzarasıyla dikkat çeken Zhivopisniy Köprüsü, Rusya'nın başkenti Moskova'da 2007 yılında hizmete açıldı.
8 / 8
İngiltere'nin Newcastle şehrinde yer alan Gateshead Milenyum Köprüsü, 2001 yılında açıldı. 127 metre uzunluğundaki "dünyanın ilk eğimli köprüsü"nün yüksekliği ise 50 metre.
Yorum yaz