EKONOMİ

Venezüella dünyanın ilk devlet destekli kripto parası 'Petro'nun satışına başladı

Sitede oku

 

 

1 / 5
Dünyanın keşfedilmiş en büyük petrol rezervlerine sahip olmasına rağmen ABD'nin ticari yaptırımları nedeniyle zor günler yaşayan Venezüella dünyanın ilk devlet destekli kripto para birimi 'Petro'nun satışına başladı.
Ülkedeki petrol, doğalgaz, altın ve mücevher rezervlerinin desteklediği kripto paranın 20 saat süren ön satışının ilk gününde 38.4 milyon adet Petro satıldığı açıklandı. Petro'nun tanıtımını yapan Devlet Başkanı Maduro ön satışın ilk gününde 735 milyon dolarlık meblağa varan 'satın alma teklifi' aldıklarını söyledi. Ancak Maduro yatırımcılar konusunda ayrıntılı bilgi vermedi.
2 / 5
Ön satış 19 Mart'a kadar sürecek. Fiyatı Ocak ortası ham petrolün varil değeri olan 60 dolar olarak belirlenen Petro'dan toplamda 100 milyon adet satılması planlanıyor. Bunların toplam değeri 6 milyar doları aşkın olacak.
3 / 5
Maduro "Petro bağımsızlığımızı ve ekonomik özerkliğimizi güçlendirecek. Ayrıca petrolümüze el koyarak Venezüellalı ailelere acı çektirmeye çalışan yabancı güçlerin açgözlülüğü ile mücadele etmemizi sağlayacak" dedi.
ABD'yi çizgi roman kahramanı Süpermen olarak tasvir eden Maduro "Büyük sorunlar için büyük çözümler. Biz Venezüellalılar boyun eğmeyiz. Bugün Süpermen'le boy ölçüşebilecek bir bir kripto para birimi doğdu" ifedelerini kullandı. 22 sayfalık beyaz kitapçıkta da "Petro, Venezülla'nın ekonomik istikrarı ve finansal özgürlüğünün yanı sıra daha özgür, daha dengeli ve daha adil bir uluslararası finans sisteminin yaratılmasındaki küresel vizyon için araç olacak" dendi.
4 / 5
Venezüella Kripto Para Başmüfettişi Carlos Vargas geçen hafta yeni para birimine Katar, Türkiye ve Ortadoğu ülkelerinden yatırım beklediklerini, ayrıca Avrupa ve Amerika'dan da talep olacağını tahmin ettiklerini ifade etmişti.
5 / 5
ABD Hazine Bakanlığı ise Amerikalı potansiyel alıcılara yeni para birimine yapılan yatırımların Venezüella'dan borç satın alınmaması konusunda ABD bankalarına getirilen yasağın delinmesi anlamına geleceği uyarısında bulunmuştu.
Yorum yaz