Gazete DuvaR'dan Nergis Demirkaya'nın aktardığına göre, Duruşmanın başında Mahkeme Başkanı Berlin Eyalet Parlamentosu Milletvekili Hakan Taş'ın duruşmayı izleme talebinde olduğunu söyledi. Daha önce aynı başvurunun reddedildiğine dikkat çeken Mahkeme Başkanı yeni bir karar almaya gerek olmadığını söyledi.
'İKTİDAR YARGILAMAYI KAMUOYUNDAN GİZLEMEYE ÇALIŞIYOR'
Açıklamanın ardından Demirtaş dün başlayan savunmasına devam etti. Sözlerine duruşmaların kamuya açık yapılması gerektiğini belirterek başlayan Demirtaş, sınırlamaları eleştirdi.
Gözaltına alındıkları sürece dair değerlendirmelerde bulunan Demirtaş, 4 Kasım 2016 tarihinde, 6 savcının talimatıyla eş zamanlı çok sayıda milletvekilinin evinin basılması için, "Bu ancak siyasi iradenin koordine edebileceği bir şey" dedi.
'İSTEYEN İZLEYEBİLSE 500 BİN KİŞİ İZLER'
Gözaltına alındıkları sürece dair değerlendirmelerde bulunan Demirtaş, gözaltına alındıkları gün Diyarbakır havalimanında bir uçağın cezaevine götürmek için beklediğini söyledi. Gözaltı devam ederken Silivri ve Kandıra cezaevlerinde yerlerin hazırlandığını söyleyen Demirtaş, kendisiyle ilgili belgenin üzerinde Kandıra Cezaevi yazdığını, gözünün önünde bunun üzerinin çizilerek Edirne Cezaevi yazıldığını anlattı.
'ÇÖZÜM SÜRECİNİN GÜNAH KEÇİSİ İLAN EDİLDİK'
Yargılamanın sürdüğü en uzak cezaevi neredeyse oraya götürüldüklerini anlatan Demirtaş, "Bizi gece yarısı evleri basıp alacak kadar yargının acelesi varsa, bir gün önce Meclis çıkışında alabilirlerdi ama yapmadı. O kadar acelesi var ki evi basıp alıyor. 1 gece nezarette tutuyor sonra savunma almak istiyor. Bir an önce huzura getirmek istiyor. Ama aynı yargı 1150 km ötedeki cezaevine götüren işleme sessiz kalıyor. Edirne Cezaevi'nde tutulurken bütün görüşmelerimiz hiçbir gerekçe göstermeden kayıt altına alındı" diye konuştu.
'ÖRGÜT YÖNETİCİLİĞİ SONRADAN EKLENDİ'
Mahkeme Başkanı ise Demirtaş'ın iddianameye yeniden bakmasını istedi.
Niteliksiz bir iddianame ile karşı karşıya olduğunu söyleyen Demirtaş, hazırlanan fezlekelerle ilgili örnekler verdi. Demirtaş, "Önünüzdeki iddianame özel planlanmış, hassas çalışma ürünü, yoktan var edilmiş bir iddianamedir" dedi.
'DEMİRTAŞ'IN GÜNAHI NE?'
Çözüm sürecinin içinde AK Parti yetkilileri, bakanlar olduğunu, yargılama olacaksa herkesin yargılanması gerektiğini söyleyen Demirtaş, "Suçlama devam edecekse hep birlikte yargılanmamız gerekirdi. Hepimizin cezalandırılması gerekir. Ama bu yapılmayacaksa Selahattin Demirtaş'ın günahı ne?" diye sordu.
'FETÖ DELİLLERİYLE Mİ YARGILANACAĞIM?'
İddianamede bulunan ortam dinlemelerinin tamamının yasa dışı olduğunu, dinleme kararlarının altında bugün FETÖ sanıklarının olduğunu söyleyen Demirtaş, "FETÖ'nün ürettiği delillerle mi Selahattin Demirtaş'ı yargılayacaksınız" dedi.
'ADİL YARGILAMA GERÇEKLEŞMİYORSA ONUN ADI YARGILAMA DEĞİLDİR'
Demirtaş, savunmasında mahkeme karşısına geç çıkarılmasını ve davanın Diyarbakır'dan Ankara'ya getirilmesini eleştirdi. Güvenliğin gerekçe gösterilmesine karşı çıkan Demirtaş, "Gerekçe güvenlik değil. Tutukluluğu cezaya dönüştürmek, suçlu algısını güçlendirmek için bunlar. Adil yargılama gerçekleşmiyorsa onun adı yargılama da değildir. Dosyamın Diyarbakır'dan Ankara'ya getirilişinin hukuki değil siyasi nedenleri vardır" dedi.
'YASİN BÖRÜ'NÜN KATLEDİLMESİ BARBARLIKTI'
Demirtaş, “Yasin Börü’nün vahşice katledilmesi bir barbarlıktı, bunu yapanlar insanlıktan nasibini almamıştır. Bunu bana nasıl bulaştırmaya çalıştıklarını ispatlayacağım” diye konuştu.