DÜNYA

Çavuşoğlu: ABD ile ilişkileri ya düzelteceğiz ya da tamamen bozulacak

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD'li mevkidaşı Rex Tillerson'ın perşembe günü Türkiye'ye yapacağı ziyaret hakkında "İlişkileri ya düzelteceğiz ya da tamamen bozulacak" açıklamasını yaptı.
Sitede oku

'Tillerson, Ankara ziyaretinde, Afrin operasyonunda ve Suriye'nin kuzeyindeki sınır hattı boyunca itidal talep edecek'
Türkiye Afrika İkinci Bakanlar Gözden Geçirme Konferansı'nda konuşan Çavuşoğlu, Tillerson'ın ziyareti ile ilgili olarak şunları söyledi:

Bozdağ'dan ABD'ye: Artık iknaya gelmeyin
"ABD'den beklentilerimiz açık ve nettir. Artık biz vaat istemiyoruz, somut adımlar istiyoruz. Belli konuları konuşabilmemiz için kaybolan güvenin tesis edilmesi gerekiyor. Türkiye hiçbir dostuna yanlış yapmaz. Ama ABD'den çok ciddi yanlışlar gördük. FETÖ konusunda YPG konusunda ve başka konularda hatalar gördük. ABD bize verdiği sözleri tutmamıştır. Halkımızın da biz yöneticilerin de güveninin kaybolması doğaldır. Artık söz ve vaat değil, somut adımlar istiyoruz. Tillerson'dan bunu isteyeceğiz. İlişkilerimiz çok kritik bir noktada. Ya ilişkileri düzelteceğiz ya bu ilişkiler tamamen bozulacak."

YPG'LİLERLE FOTOĞRAF TEPKİSİ: 'YENİ BİR ŞEY DEĞİL'

Menbiç'teki ABD'li komutan Funk'tan Türkiye sorusuna yanıt: Bizi vurursanız agresif karşılık veririz
ABD öncülüğündeki IŞİD karşıtı koalisyonun Komutanı Korgeneral Paul E. Funk'ın, Menbiç'te YPG'lilerle çektirdiği fotoğrafa ilişkin değerlendirmesinin sorulması üzerine, Çavuşoğlu, bunun yeni bir durum olmadığını kaydetti. 

Bakan Çavuşoğlu, Menbiç'e YPG'lileri Amerikalı askerlerin getirdiğine işaret ederek ABD'nin Menbiç operasyonunun ardından YPG'lileri Fırat'ın doğusuna göndereceği yönünde söz verdiğini fakat diğer verdiği sözler gibi bu sözünü de tutmadığını söyledi. 

'DEAŞ'LILARA DOKUNMUYORLAR'

Çavuşoğlu, Suriye'nin özellikle çöl ve Irak sınırına yakın bölgelerinde cepler halinde terör örgütü DEAŞ mevcudiyetinin bulunduğunu belirterek "(ABD güçleri) Sadece YPG ile iş birliğini devam ettirmek için bir bahane olarak buralardaki, cepler halindeki, küçük gruplar halindeki DEAŞ'lılara dokunmuyorlar" dedi. 

Çavuşoğlu, Afrin bölgesindeki YPG'lilerin, bu bölgedeki tutuklu IŞİD mensuplarını serbest bıraktığını ve Fırat'ın doğusundan bu militanları getirerek Afrin'de ÖSO ve Türk ordusuna karşı birlikte mücadeleye kalkıştıklarını söylerken "Ne yaparlarsa yapsınlar, arkalarında kim olursa olsun boş. Afrin operasyonumuz emin adımlarla havadan ve karadan ilerliyor" diye konuştu. 

'ABD'NİN YAPTIĞI GİBİ DİĞER TERÖR ÖRGÜTLERİNE TESLİM ETMİYORUZ'

Çavuşoğlu, Fırat Kalkanı Harekatı dahil Afrin operasyonu için ilerde Suriye ve Suriye halkının Türkiye'ye teşekkür edeceğini söyleyerek "Çünkü Suriye'nin topraklarından da bu terör örgütlerini temizliyoruz ve buraları da ABD'nin yaptığı gibi diğer terör örgütlerine teslim etmiyoruz, Suriye halkına teslim ediyoruz ki Afrin'i de inşallah buradan göç etmek zorunda kalan insanlar, hiç ayrım yapmaksızın Türkmenler de Kürtler de Araplar da Süryaniler de herkes bu bölgeye inşallah dönecektir" dedi. 

Beyaz Saray'dan İbrahim Kalın ile McMaster görüşmesiyle ilgili açıklama
ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı H. R. McMaster'ın, Türkiye ziyaretinde Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreter Yardımcısı ve Sözcüsü İbrahim Kalın ve İçişleri Bakanlığı ile istihbarat görevlileriyle bir araya geldiğini ve değerlendirmelerin yapıldığını hatırlatan Çavuşoğlu, "Tillerson'ın ziyareti bu anlamda önemlidir. Perşembe akşamı Sayın Cumhurbaşkanımızın kabulüyle, ertesi gün bizim kendi aramızda yapacağımız görüşmelerle süreçleri, bu konuları değerlendireceğiz" ifadelerini kullandı.

Yorum yaz