Gazeteci Nebil: Hükümet kendini teknolojik göstermeye çalışıyor

PTT’nin WhatsApp’ın yerini alması için tamamen yerli ve milli kaynaklarıyla ürettiğini söylediği mesajlaşma yazılımı ve bakanın sözünü kesen robot teknolojiyi yeniden manşetlere taşıdı. Teknolojinin son durumunu Zafer Arapkirli ile Seyr-i Sabah'a değerlendiren gazeteci Füsun Nebil, “Hükümet kendini teknolojik göstermeye çalışıyor” dedi.
Sitede oku

PTT'den 'yerli ve milli WhatsApp' tanıtımı
Yerli ve milli yazılım yapılması için adım atmaya çalışan hükümetin PTTMessenger için yabancı bir programı alması ve bunu yerli olarak duyurması kamuoyunda tepkiyle karşılandı. Bunun yanında ‘Güvenli İnternet Günü 2018' etkinliğinde Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan konuşma yaparken araya giren robot için gereğinin yapılması emri ve halkın buna tepkisi günün gündemine oturdu. Gazeteci-yazar Füsun Nebil, yaşananları Zafer Arapkirli ile Seyr-i Sabah programında değerlendirdi:

‘HÜKÜMET ALGI YARATMAYA ÇALIŞIYOR'

"Keşke yerli bir uygulamamız olsa. Ama PTTMessenger söylendiği kadar yerli bir yazılım değil. Bir yerden alınmış kodları uygulamışlar, bize yerli ve milli olarak sunuyorlar. Hükümetimiz kendinin teknolojik olduğunu ispatlamaya, algı yaratmaya çalışıyor.

‘DEVLETİN DİNLEMESİNİ SAĞLIYOR'

WhatsApp kendi içinde güvenilir bir yazılım. Çünkü bu uygulama uçtan uca korumalı bir haberleşme sistemi. Biz sizinle bununla konuştuğumuzda ikimizin dışında kimse bunu izleyemiyor. İzlemelerin hepsi Amerika'daki bir merkezden yönetiliyor. O merkez diyor ki ‘Sizin mesajlaşmalarınız bize gelmiyor'. Ama ben buna inanamıyorum. (Eski Ulusal Güvenlik Kurumu çalışanı) Edward Snowden bize kanıtladı ki aslında bu şirketler herkesin konuşmalarını devletin dinlemesini sağlıyormuş.

'Milli e-posta'nın maliyeti 2 milyon lira
Bir süre önce yakında hepinizi takip edecekler diye bir mesaj dolaştı. Hükümet WhatsApp'taki konuşmalardan çok mutlu değil. İnsanlar gruplar oluşturup içlerini döküyorlar sosyal medyada konuşamadıkları için. Zaman zaman sosyal medyada söylenenler yüzünden insanları gözaltına alıyorlar. Biraz gözdağı da veriyorlar. WhatsApp ortamında konuşmalarını engellemek için oraya güvensizlik salıyorlar. Sunucusu bizim üstümüzde olan şeylerle konuşmaya da o yüzden çağırıyorlar.

Sonuçta hükümet teknolojide bizi geri bırakmasını örtmeye çalışıyor. Messenger ve arama motoru gibi konuları ön plana çıkarıyor. Çin robotunu oraya getirerek teknolojik alanda çok güzel şeyler yapıyoruz algısı yaratıyorlar.

‘ÖNCE ENERJİ BAKANININ YAZIŞMALARININ SIZMAMASINI SAĞLAMAMIZ LAZIM'

Günlük hayatta çocuğunuzu Tarlabaşı arkasındaki yere göndermeyebilirsiniz. İnternette de Taksim var, Tarlabaşı'nın arka semtleri var. Çocukları kontrol altında bulundurmamız lazım ve güvenli internet bu yüzden çıktı ortaya.

‘Güvenli İnternet Günü' bu yüzden ilan edildi. Dünyada bazı örgütler çocukları koruma üstüne kurallar geliştiriyor. Bizim kanunlarımızın çıkış noktası da çocuk pornosuydu sonra içine her şeyi doldurdular. Yerli ve milli konusunu tartışmamız gerektiğini düşünüyorum. Benim evimin önünden geçen yolun asfaltının dökülmesi için Türkiye'de iş yapan birilerinin vergi ödemesi lazım. Bizim bakış açımız bu olmalı.

Sizin ülkenizin enerji bakanının yazışmalarının sızması ne kadar doğru bir şey. Gidip Gmail ve Yahoo üstünde haberleşmiş. Ama ülkenin bakanının yazışmalarının sızmasının engellenmesi için yerli ve milli bir uygulama kullanılmalıydı. Siz millileştirmeye çalışıyorsunuz ama sizin donanım ve veri tabanı yazılımlarınız milli olmayınca yetmiyor. Her şeyinizin yerli olması lazım, o da bir hayli zor."

Yorum yaz