DÜNYA

'Cennet Ada' Maldivler'de siyasi kriz: Sürgündeki eski lider Naşid, OHAL ilan edilen ülkeye dış müdahale çağrısı yaptı

Hint Okyanusu'ndaki ada ülkesi Maldivler'deki siyasi kriz büyüyor. Yüksek Mahkeme'nin siyasi tutukluların serbest kalması yönündeki kararına uymayacağını açıklayan Devlet Başkanı Abdulla Yamin, OHAL ilan etti, 2 hakim ve eski Devlet Başkanı Mamun Abdül Gayyum gözaltına alındı. Yamin'in selefi Naşid ise 'dış müdahale' çağrısı yaptı.
Sitede oku

Devlet başkanı, vekillerin girmesini engellemek için parlamentoyu kilitledi
Maldivler'de hükümetin olağanüstü hal (OHAL) ilan etmesinin ardından İngiltere'de sürgünde yaşayan eski Maldivler Devlet Başkanı Muhammed Naşid, ABD ve Hindistan'ın Maldivler'deki siyasi krize 'müdahale etmesini' istedi.

Ülkedeki siyasi kriz Maldivler'in 5 yıldır iktidarda olan  Devlet Başkanı Abdulla Yamin Abdül Gayyum'un geçen hafta ülkedeki 9 siyasi muhalifin cezaevinden serbest kalması ve Yamin'in partisinden ayrıldıkları için görevlerine son verilen 12 milletvekilinin göreve iade edilmesi yönündeki Yüksek Mahkeme kararına uymayacağını ilan etmesi ile başlamıştı.

ESKİ LİDER NAŞİD: ONU İKTİDARDAN İNDİRMELİYİZ

Maldivler de Katar'la diplomatik ilişkilerini kesti
Sosyal medyadan yaptığı açıklamada "Onu (Devlet Başkanı Yamin) iktidardan indirmeliyiz" diyen  Naşid siyasi tutukluları ve gözaltındaki hakimleri serbest bırakması için Hindistan'ın ülkeye ordu destekli heyet göndermesini ayrıca ABD'nin Maldivler yöneticilerine finansal yaptırım uygulamasını istedi.

DEVLET BAŞKANI YAMİN: OHAL BU DARBEYİ SORUŞTURMA AMACIYLA İLAN EDİLDİ

Yamin ise ulusal televizyondan yaptığı son açıklamada, Yüksek Mahkeme'nin kararını 'darbe ve komplo' olarak niteleyerek OHAL'in bunu soruşturma amacıyla ilan edildiğini söyledi.

Yüksek Mahkeme'nin eylemlerinin 'devletin işleyişine engel olduğunu' ve mahkemenin muhalif siyasilerin serbest bırakılmasını talep ederek 'yetkilerini aştığını' savunan Yamin, söz konusu mahkeme emrinin 'güçler ayrılığı sistemini açıkça bozduğunu' söyledi.

Maldivler Devlet Başkanı Abdulla Yamin Abdül Gayyum

YÜKSEK MAHKEMENİN KARARI PARLAMENTODAKİ ÇOĞUNLUĞUN MUHALEFETİN ELİNE GEÇMESİNİN YOLUNU AÇIYORDU

Maldivler'in eski başkanına 13 yıl hapis
Mahkemenin kararı parlamentodaki çoğunluğun muhalafetin eline geçmesi ve böylece Yamin'in Yüce Divan'da yargılanabilmesinin yolunu açıyordu.

Mahkeme ayrıca Naşid hakkında 2015'teki davada terörizm suçundan verilen hapis cezasının anayasal olmadığına karar vermiş, bu da 'ülkenin ilk demokratik yolla seçilmiş lideri' olan Naşid'in ülkeye geri dönerek yeniden devlet başkanı adayı olabilmesinin yolunu açmıştı.

Hükümet ise kararın ardından ülkede OHAL ilan ederek Yüksek Mahkeme başyargıcı Abdulla Said ile bir diğer hakim Ali Hamid'i gözaltına almıştı. Muhalefeti destekleyen eski Maldivler Devlet Başkanı Mamun Abdül Gayyum da evinde gözaltına alınmıştı.

Muhalefetin yolsuzlukla suçladığı ve Yüce Divan'da yargılamakla tehdit ettiği Yamin daha önce de parlamentonun kapısına kilit vurmuştu.

Eski Maldivler Devlet Başkanı Mamun Abdül Gayum gözaltına alınırken

Hükümetin pazartesi akşamı ilan ettiği 15 günlük OHAL  kolluk kuvvetlerine gözaltı, arama, mülke el koyma ve toplanma özgürlüğünü kısıtlama hakları tanıyor.

Mahkeme önünde geçen hafta hükümetin kararını protesto eden yüzlerce muhalif de polis tarafından biber gazı kullanılarak dağıtılmıştı.

Maldivler'de muhalefete polis göz yaşartıcı gazla müdahale etti

TURİZM OLUMSUZ ETKİLENEBİLİR

Ülkedeki gerginlik 26 mercan resifi ve 1000'den fazla adadan oluşan Maldivler'in ekonomisinin lokomotifi olan turizmi de olumsuz etkileyebilir.

Çin ve Hindistan vatandaşlarına gerekli olmadıkça Maldivler'e seyahat etmemeleri uyarısı yaparken ABD ve İngiltere de başkent Male'de bulunan vatandaşlarından dikkatli olmalarını istedi.

Yorum yaz