İran medyası ise kamuya açık alanlarda başörtülerini çıkardıkları gerekçesiyle başkent Tahran'da 29 kadının gözaltına alındığını duyurdu.
Kadınların 'kamu düzenini bozmakla' suçlandığı ve savcılığa sevk edildikleri aktarıldı.
'BAŞÖRTÜSÜNÜ ÇIKARMALARI İÇİN KANDIRILAN 29 KADIN GÖZALTINA ALINDI'
İran Devrim Muhafızları'na yakın yarı resmi haber ajansı Tasnim'in aktardığına göre Tahran polisi açıklamasında eylemlerin 'uydu kanalları aracılığıyla ülke dışından kışkırtıldığını' savundu.
Açıklamada "Uydu kanallarından 'Beyaz Çarşambalar' adı altındaki kampanya çerçevesinde yapılan çağrıların ardından başörtüsünü çıkarmaları için kandırılan 29 kadın gözaltına alındı" ifadeleri yer aldı.
Başsavcı Muhammed Cafer Montazeri de dün yaptığı açıklamada kadınların eylemlerini 'cocukça ve önemsiz' olarak nitelemiş, eylemlerin ülke dışından kışkırtıldığını öne sürmüştü.
EYLEMLER SADECE ÇARŞAMBA GÜNÜYLE SINIRLI TUTULMUYOR
Kadınların zorunlu başörtüsüne yönelik eylemleri 'Beyaz Çarşambalar' adı altında yapılsa da kadınlar sokaklardaki posta kutuları ya diğer yükseltilerin üzerine çıkarak gerçekleştirdikleri eylemlerde beyazın yanı sıra diğer renkteki eşarplarını bir sopaya bağlayarak sallıyor. Ayrıca eylemler sadece çarşamba günüyle sınırlı tutulmuyor.
Sosyal medyada yer alan son fotoğraflardan biri de geçen sene sonunda ülkedeki hükümet karşıtı protestoların ilk başladığı yer olan Meşhed'de çekildi.
Fotoğrafta kendisi çarşaf giyse de diğer İranlı kadınların eylemine destek veren bir kadın görülüyor.
Eylemlere erkeklerin de destek verdiği göze çarpıyor.
İRANLI KADIN MECLİS ÜYESİ: KADINLARI GEREKSİZ YERE BASKI ALTINDA TUTTUK
Hükümet karşıtı protestoların bastırılmasından önce Tahran'daki Enghelab Caddesi üzerinde başörtüsünü çıkarıp sallayan kadının görüntüleri sosyal medyada çokça paylaşılmış, gözaltına alındığı yaklaşık 1 aylık süre boyunca yeri bilinmeyen genç kadın için sosyal medyada başka kampanyalar başlatılmıştı. Söz konusu kadın birkaç gün önce bırakılmıştı.
'BEYAZ ÇARŞAMBALAR' EYLEMLERİNİ ABD'DE YAŞAYAN İRANLI GAZETECİ BAŞLATTI
Guardian'a konuşan Alinecad "İran polisi 2014'te başörtüsü kurallarına uymayan 3.6 milyon kadını uyardığını, gözaltına aldığını ya da mahkemeye sevk ettiğini açıkladı. O nedenle bu gözaltılar yeni bir şey değil. Eğer insanlar bunu protesto ediyorsa tam da bu sebeptendir" dedi.
İranlı yetkililer 'Benim Gizli Özgürlüğüm' ve 'Beyaz Çarşambalar' adlı iki ayrı zorunlu başörtüsü uygulaması karşıtı kampanya başlatan Alinecad'ı 'yabancı ülkelerden para almakla' suçlarken İranlı kadın kampanyaları için hiçbir yardım almadığını savunuyor.