Bora Bayraktar: Rusya, Türkiye ve İran dünyaya ortak görüş gösterme mesajı verdi

Afrin harekatı ve Suriye krizi, düzenlenen Soçi kongresiyle yepyeni bir yola girdi. Soçi kongresi; katılımcıları, katılmak için çağrılmayanları ve son anda katılmaktan vazgeçenleriyle farklı bir yapı sundu. Yrd. Doç. Dr. Bora Bayraktar, toplantıyla ilgili “Rusya, İran ve Türkiye dünyaya ortak görüş gösterme mesajı verdi” dedi.
Sitede oku

Erdoğan, Putin'le Soçi ve İdlib'i görüştü
Türkiye'nin Afrin bölgesine doğru ilerlemesi sürüyor. Bu arada başta ABD olmak üzere dünyanın hemen tüm ülkelerinden tepkiler gelmeye devam ediyor. Son olarak yapılan Soçi kongresinde oluşan yeni dengeleri ve Suriye konusundaki büyük resmi İstanbul Kültür Üniversitesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Bora Bayraktar, Zafer Arapkirli ile Seyr-i Sabah programında değerlendirdi:

‘BÖLGEDEKİ TERÖR YUVALARI GELECEĞE YÖNELİK BİR TEHDİT'

"Fırat'ın doğusundaki bölgelerde bazı hareketlilikler oluyor. Bu işin ABD ile alakası olduğunu zannetmiyorum. ABD ve Türkiye arasında bu konuda ciddi anlaşmazlık var. Türkiye, Menbiç için yeni bir konseptle hareket ediyor. Bütün sınır hattı boyunca işi belki de yıllara yayarak devam ettirecek görünüyor. Burada şaşırtıcı olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ABD'yi bu kadar açık ve doğrudan hedef alması.

Ben burada yapılanları cumhurbaşkanının şahsi kararı olarak görmüyorum. Ciddi risklere girildi. 2016 yılında ülkede ciddi terör saldırılarına şahit olmuştuk. Türkiye ciddi bir tehditle karşı karşıya kaldığı niçin terör örgütünü kaynağında yok etmeyi planlıyor. Menbiç, Türkiye için ciddi bir hedeftir, diğerlerine karşı kuru bir tehdit değil. Bizim bölgede bıraktığımız her terör üssü, ülke geleceğine yönelik ciddi bir tehdittir.

‘ÖZEL HAREKATÇILARIN ORADA OLMASI HUKUKİ Mİ BİLMİYORUM'

Türkiye, ABD ile karşı karşıya gelmek istemeyecektir. Bunun için her iki taraftan sürekli karşılıklı açıklamalar yapılıyor. Ama olaylar provokasyona açık. İki tarafın da karşı karşıya gelmekten kaçınmaya çalıştığını düşünüyorum.

Jandarma ve Polis Özel Harekatı'nın (PÖH) o bölgeye kaydırılması hukuki olarak doğru mu onu bilmiyorum. Ama bizim özel harekat güvenlik güçlerimizin hendek savaşıyla alakalı çok ciddi tecrübe kazandığını biliyoruz. Özel bir görevlendirmeyle hukuki olarak kılıfına uydurulabilir mi bilmiyorum.

Soçi kongresi hakkında Rus basını neler yazdı?
Türkiye'nin operasyonundan dünyada kimse memnun değil. Türkiye'nin hukuki olarak vereceği her açık tüm dünya tarafından çok ciddi bir biçimde incelenecektir.

Rusya İran ve Türkiye ortak görüş gösterme mesajı verdi dünyaya. Ama sahadaki gerçeklerle Soçi'de verilen imaj birbiriyle çok örtüşmedi. Böyle bir kongre için şartlar olgunlaşmasa da üçlü mutabakat havasını bozmamak istedi herkes.

‘HERKESİ BİR ARADA TUTACAK KADAR KUVVETLİ MESAJLAR YOK'

Anayasa komitesi için 50 kişi belirlenecek. Onlar kavga edip belli şartlarda bir anayasa yazacak. Bunlar çok önemli şeyler değildi. Esas belirleyici olan şey cephe olacak. Şu anda çözümden uzaktayız. Suriye, Türkiye'nin zamanında yaptığı kurtuluş mücadelesinden çok uzak. Sahadaki insanların vizyonları çok az. Rusya ve İran'ın aralarında halen gerilimler var. Sahada yerel güçlerle muhalif güçler çekişecek. Herkesi tek bir arada tutan nokta toprak bütünlüğü ancak bu da o kadar kuvvetli bir mesaj değil."

Yorum yaz