Açıklamada, kongre katılımcılarının yaklaşık yedi yıldır süren savaşın ardından Suriye'nin kurtuluşu için temel prensiplerde anlaştığı bildirildi. Bildirge, ülkenin seçimler yoluyla demokratik bir yola girmesi vurgusunu yaptı.
Kongrenin sonuç bildirgesi, hangi ırk ve etnisiteden olursa olsun tüm Suriyelilerin eşit haklara sahip olduğuna işaret etti.
Bildiride, Suriye hükümeti delegasyonunun yanı sıra 'geniş temsilli muhalefet delegasyonundan oluşan komitenin anayasal reform taslağı hazırlamak için Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 2254 sayılı kararına katkıda bulunmasına karar verildiği' ifadeleri kullanıldı.
DE MİSTURA: SURİYE ANAYASA KONSEYİ'NE 45-50 KİŞİ GİRECEK
Birleşmiş Milletler Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura yaptığı açıklamada, Soçi'de gerçekleştirilen Suriye Ulusal Diyalog Kongresi katılımcılarının Suriye Anayasa Komisyonu'nun kurulması konusunda anlaştığını duyurdu. Mistura, komisyona kongrede belirlenen temsilcilerin yanı sıra, kongreye katılmayan tarafların temsilcilerinin de dahil olacağını belirtti.
BM’nin Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, Soçi’deki Suriye Ulusal Diyalog Kongresi’nde kurma kararı alınan Anayasa Konseyi’nin en fazla 50 kişiden oluşacağını belirtti. Suriye Ulusal Diyalog Kongresi’nde Anayasa Konseyi’ni oluşturma yetkisini alan de Mistura, kongrenin ardından düzenlediği basın toplantısında, Soçi’ye katılamayan muhalefet grupları dahil bir dizi istişare gerçekleştirme niyetinde olduğunu belirterek, bu görüşmelerden elde edilecek sonuçlara göre Anayasa Konseyi için “45-50 kişilik liste” hazırlayacağını söyledi.
'LİSTE CENEVRE'DE AÇIKLANACAK'
De Mistura, listeyi Cenevre’de açıklayacağını belirtti. Listeyi ne zaman açıklayacağı ve anayasa çalışmalarının ne kadar süreceği sorusuna yanıt olarak de Mistura, listeyi “en kısa zamanda” açıklama niyetinde olduğunu söyledi ve söz konusu Suriye olunca somut tarihler vermenin “son derece riskli” olduğunu kaydetti.
Zeytin Dalı hareketiyle ilgili soruları da yanıtlayan de Mistura, “Astana sürecinin garantörleri Rusya, İran ve Türkiye, bu harekatın Soçi’ye etkisi olmaması için her şey yapacağına söz verdi. Hiçbir potansiyel sorun Soçi’ye etki etmeyecek” ifadelerini kullandı.
CENEVRE'DE ANAYASA KOMİSYONU KURULAMAMASININ NEDENİ NE?
De Mistura, “Cenevre’de 9 tur yapılmasına rağmen neden Anayasa Komisyonu kurulamadı?” sorusuna da şu yanıtını verdi: “Çünkü ilk kez Soçi’de Şam ve muhalefet yüz yüze geldi."
150 KİŞİLİK KOMİTE BELİRLENDİ
'NİHAİ ANLAŞMA CENEVRE SÜRECİNDE YAPILACAK'
Bildiride, anayasa komitesinin yetkileri, prosedür kuralları, seçilme kriteri gibi hususlar üzerindeki nihai anlaşmanın BM gözetimindeki Cenevre sürecinde yapılacağı vurgulandı.
Bildirinin sonunda, Suriye Özel Temsilcisini anayasa komitesinin Cenevre'deki işlerine yardımcı olarak ataması için BM Genel Sekreterine çağrı yapıldı.