DÜNYA

Kuzey Kıbrıs'ta CTP liderliğinde dörtlü koalisyon kuruluyor

Kuzey Kıbrıs'ta 7 Ocak'ta düzenlenen seçimden Ulusal Birlik Partisi (UBP) oyların yüzde 35'ini alarak birinci çıkmasına rağmen koalisyon hükümeti kurmayı başaramadı. Akıncı'nın hükümeti kurmakla görevlendirdiği CTP lideri Erhürman DP, HP VE TDP ile dörtlü koalisyon uzlaşmasına vardı.
Sitede oku

UBP Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün'ün görevi iade etmesi üzerine Kuzey Kıbrıs lideri Mustafa Akıncı, 20.92 oyla ikinci gelen Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı Tufan Erhürman'ı hükümeti kurmakla görevlendirdi.

'EŞİTLİKÇİ, ÖZGÜRLÜKÇÜ, HUKUKUN ÜSTÜNLÜĞÜNE BAĞLI'

Erhürman, hedeflerinin kucaklayıcı, birleştirici, kimseyi ötekileştirmeyen, toplumun tamamına hitap eden, toplumun hak ettiği hizmetleri almasını sağlayan, eşitlikçi, özgürlükçü, demokrasiye, hukukun üstünlüğüne bağlı bir hükümeti bir an önce kurmak olduğunu söyledi.

Erhürman, dörtlü koalisyon hükümeti kuracak. Demokrat Parti, (DP) dörtlü koalisyon hükümetine destek verilmesini kabul etti. DP Genel Başkanı Serdar Denktaş, CTP, Halkın Partisi (HP), Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) ile dörtlü koalisyona parti meclisinin onayını açıkladı.

DENKTAŞ: DEMOKRASİYİ BAKANLIK ALMAYA TERCİH ETTİK

Yeni kurulacak koalisyon hükümetinin 'icra hükümeti' olacağını vurgulayan Denktaş, ''Toplumsal birlik ve beraberlikten yana olduk. Bir tarafta daha fazla bakanlık ve imkan vardı ama özgürlükçü, eşitlikçi ve demokratik bir rejimin yeniden yükseltilmesini seçtik'' vurgusu yaptı.

'KKTC'de seçimler politika dışı gerçekleşti ve Kıbrıs sorunu hiç konuşulmadı'
'DÖRTLÜ KOALİSYON DENENMEMİŞ BİR FORMÜL'

Erhürman da ''4'lü koalisyon henüz denenmemiş bir formül. Kaç partiden koalisyon oluştuğundan ziyade ilkeler üzerinde uzlaşmak önemli. Partiler, ilkeler konusunda uzlaşı içindedir. Bakanlıkların hangi partilerde olacağından ziyade, hükümetin bir bütün olarak ülkeyi yönetmesi önemli'' dedi.

Yorum yaz