EKONOMİ RAPORU

‘Yatırımcı için Türkiye'nin niyeti, operasyonun süresinden daha fazla belirleyici’

Ekonomist Arda Tunca'ya göre Afrin operasyonunda yatırımcı için belirleyici olan operasyonun süresi değil, Türkiye'nin niyeti. Türkiye'nin 'Ben işgal gücü değilim' mesajını net olarak verdiğinin altını çizen Tunca, piyasaların operasyonun fiyatlanmasını yaptığını söyledi.
Sitede oku

TSK'dan Zeytin Dalı Harekatı açıklaması: 343 terörist etkisiz hale getirildi
Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), 20 Ocak'ta Suriye'nin kuzeyindeki Afrin'de terör örgütü YPG'nin etkisiz hale getirilmesi ve bölgenin terörden temizlenmesi amacıyla ‘Zeytin Dalı Harekatı'nı başlattı. Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) ile birlikte yürütülen operasyonda kısa sürede hedeflenen ilerleme kaydedildi. Türkiye'nin güvenlik temelli başlattığı operasyonun ekonomiye etkilerinin sınırlı olması beklenirken, hükümet bu yönde olumlu mesajlar veriyor.

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek yatırımcıya, 'Bu etkili, sınırlı ve kısa sürecek bir operasyon' mesajı verirken, Maliye Bakanı Naci Ağbal ise operasyonunun, bölgedeki risk faktörünün azalması nedeniyle, 2018'de ekonomiyi olumlu etkileyeceğini ifade etti.

Ekonomist Arda Tunca, piyasaların Afrin operasyonuna tepkisi ve yatırımcının operasyona bakışını RS FM'de değerlendirdi.

‘AFRİN OPERASYONU PİYASALARDA DAHA ÖNCE FİYATLANMIŞTI'

Ağbal: Afrin operasyonu ekonomiyi olumlu etkileyecek
Zeytin Dalı Harekatı'nın piyasa hareketlerinde önemli bir ertki yapmadığını belirten Arda Tunca, piyasaların bu operasyona hazır olduğunu ve daha önce risk faktörleri arasında fiyatlanmalara girdiğini söyledi: "Jeopolitik risklerin sürekli canlı olduğu bir dünyada yaşamaya başladık artık. Piyasa, sürekli bu tür olasılıklarla birlikte yaşayan bir ekonomik düzenin var olduğunu biliyor. Sadece Suriye konusunda değil. Piyasalar, 'Biz bunu bütün analizlerimizde dikkate alıyoruz' dedi. Kendi rotasında ilerleyen piyasa dinamizmi görüyoruz şu anda."

‘TÜRKİYE OPERASYONUN 'GÜVENLİK' AMAÇLI OLDUĞUNU NET OLARAK ANLATTI'

Ekonomist Tunca'ya göre piyasalar ve yatırımcı açısından belirleyici olan operasyonun süresi değil, Türkiye'nin operasyondaki niyeti.

Türkiye'nin net bir biçimde 'Ben işgal gücü değilim. Güvenliğimi sağlamalıyım' mesajını verdiğinin altını çizen Tunca, "Türkiye, Suriye'deki bu operasyonla ilgili olarak ekonomik açıdan kendisini zor durumda bırakacak bir durumla karşılaşmak istemiyor ve bunu da dikkate alıyor. Hedefe ulaşıldığında operasyon sona erer. Sonra yine ihtiyaç duyulması halinde güvenliğini sağlamak amacıyla kendini savunur, korur" diye konuştu.

‘RUSYA VE ABD'NİN TUTUMU DA HAKLILIĞI DESTEKLİYOR'

Türkiye'nin Afrin operasyonuna Rusya, ABD ve diğer bölgesel güçlerin yaklaşımını da değerlendiren Arda Tunca, tepkisel bir tutum sergilenmemesi ya da sert söylemlerin kullanılmamasının yatırımcıya Türkiye'nin haklılığını gösterdiğini söyledi.

YPG'ye destek verdiği bilinen ABD'nin pozisyonu konusunda ise Tunca, ABD Başkanı Donald Trump'ı işaret etti: "Normal şartlarda uzun süredir piyasalarda dolarda güçlenme bekleniyordu. Ancak bu görülmüyor. Çünkü burada Trump etkisi var. Başkan Trump'ın söylemlerinin anlamlandırılamadığı, dolayısıyla etkisinin sınırlı olduğu bir dönemdeyiz. Bu anlamda ABD'nin tepkisinin piyasalara sert yansımasımadığı bir süreç bu."

Şimşek: Afrin yabancı yatırımcının gündemi değil
‘TERÖRÜN RİSK FAKTÖRÜ OLMAKTAN ÇIKMASI TÜRKİYE EKONOMİSİNİ OLUMLU ETKİLER'

Afrin'de sürdürülen operasyonun başarıyla sonuçlanması sonrası bölgedeki risk faktörünün azalacağı görüşüne de katılan Arda Tunca, bunun Türkiye ekonomisine olumlu yansımaları olacağını sözlerine ekledi.

Son dönemde uluslararası ilişkilerde jeopolitik dengelerin beklenmedik sonuçlar ortaya çıkarabildiğine vurgu yapan Tunca, "Türkiye'nin müdahalesi ile bu bölgede suların durulması, terör ortamının yok olması olumlu etkilere sebep olabilir. Piyasalarda da jeopolitik risklerden kaynaklanan dalgalanmalar ve aşırı değerlenmeler görülmez" diye konuştu.

‘SURİYE'NİN YENİDEN İMARINDA TÜRKİYE'YE ÖNEMLİ FIRSATLAR DOĞAR'

Ekonomist Arda Tunca, Suriye'nin terörden arındırılıp, siyasi istikrarın sağlanmasının ardından yeniden yapılanmasında Türkiye için önemli fırsatlar olacağının altını çizerken, biraz temkinli yaklaşıyor.

Suriye'de kısa sürede çözüm beklemeyen Tunca, Türkiye ve bölgedeki diğer aktörlerin mevcut Suriye yönetimiyle mutabakatının olması gerektiğini hatırlattı.

Tunca, bölgenin yeniden imarı ve kalkınmasına katkı sğalamanın mevcut yönetime güç vermek anlamına geldiğinin de altını çizdi.

Türk özel sektörünün Suriye'deki fırsatları kaçırmayacağını kaydeden Arda Tunca, bu adaptasyonun hızlı olacağını söyledi: "Yeter ki özel sektörün siyasi olarak önü açılsın, güvenle ve ekonomik desteklerle gidebileceği bir durumu olsun. Türkiye'de her sektörün önü açılır ve hızla uyum sağlar.Türkiye'nin dinamik, her türlü koşula ayak uydurabilecek bir özel sektörü var."

Yorum yaz