GÖRÜŞ

Emekli büyükelçi Pamir: Türkiye, YPG saflarında savaşan yabancıları yargılayabilir

Türkiye'nin eski NATO Daimi Temsilcisi, emekli büyükelçi Ümit Pamir, Türkiye'nin Afrin'de YPG saflarında savaşan yabancıları yakalaması durumunda yargılama hakkına sahip olduğunu belirterek, "Bu gibi teröristlerin savaşırken esir olmaları pek beklenmez. Genelde ölümüne kadar savaşırlar" dedi.
Sitede oku

YPG'deki yabancılar: Afrin'e gidip Türkiye'yle savaşacağız
İngiliz yayın kuruluşu BBC, Türkiye'nin operasyon düzenlediği Afrin bölgesinde YPG saflarında savaşmayı düşünen İngiliz vatandaşlarıyla ilgili haberler yayımlamış, haberde The Times gazetesinde yer alan "Vatandaşlarının NATO müttefiki Türkiye ile karşı karşıya gelmesi İngiltere hükümeti için mevcut durumu daha da karmaşık hale getirebilir" yorumuna yer vermişti. Haberde İngiltere'nin yanı sıra Fransa, Almanya, ABD gibi ülke vatandaşlarının da YPG saflarında savaştığı aktarılmıştı.

YPG saflarında savaşan yabancıların Afrin bölgesine geçmesi durumunda Türkiye'nin NATO müttefiki olduğu ülkelerle yaşayabileceklerini Sputnik'e yorumlayan Türkiye'nin eski NATO Daimi Temsilcisi, emekli büyükelçi Ümit Pamir, şunları söyledi:

'YABANCI SAVAŞÇILAR, VATANDAŞI OLDUKLARI ÜLKELER İÇİN DE SORUN'

YPG'nin iddiası: Afrin'de 16 Türk askerini esir aldık
"Türkiye'nin o ülkeler nezdinde bir şey yapmasına gerek yok. Çünkü o ülkeler de bu işten zarardalar, bunlara özellikle izin veriyor değiller. Şu olabilir; biz onların kimliklerini tespit edersek, ‘Şu şu insanlar sizin vatandaşlarınız, bunlar ülkenize geri gelirse tekrar buraya gelmelerine mani olun' talebinde bulunabiliriz. Fakat bu söylediğim kimlik tespitinin yapılması durumunda geçerli. Çünkü örneğin bir İngiliz vatandaşı çıkıyor Suriye'ye geliyor, herhangi bir örgüte katılıyor. Asıl sorun bunların geri döndüğünde ne yapacakları. Çünkü DAEŞ saflarında, başka örgüt saflarında savaşıp, sonra o ya da bu sebepten İngiltere, Fransa, Almanya vs. vatandaşı oldukları ülkelere geri döndüklerinde o ülkeler için büyük bir sorun. Bu ülkeler, bu sorunla nasıl baş edeceklerine çözüm bulmaya çalışıyorlar. Çünkü Türkiye için onlar savaşılan bir terörist. Türkiye teröristin kimliğine, hangi ülkeden geldiğine bakmadan savaşıyor. O bakımdan bir sorun olmaz. Bu asıl o ülkelerin sorunu, bunlar o ülkelere döndüklerinde asıl sorun başlıyor."

'TÜRKİYE, YAKALADIĞI YABANCI SAVAŞÇILARI YARGILAYABİLİR'

YPG saflarında IŞİD'e karşı savaşan ABD'li, Rakka'da hayatını kaybetti
Türkiye'nin Afrin'de YPG saflarında savaşan yabancıları yakalaması durumunda yargılama hakkına sahip olduğunu belirten Pamir, "Bu gibi teröristlerin savaşırken esir olmaları pek beklenmez. Genelde ölümüne kadar savaşırlar. Ama her şeye rağmen teslim olurlarsa teslim olduklarında yaptığı fiillerden dolayı yakaladıklarında siz kendi yargı organlarınızda yargılayabilirsiniz, bu bakımdan bir sorun yok. Örneğin İngiltere'ye, başka bir ülkeye bu kişiyi iade etme zorunluluğunu yok, zaten kendileri de bunu pek istemezler" dedi.

İngiltere, daha önce YPG saflarında savaşan vatandaşları ülkeye döndüğünde gözaltına almıştı. The Times gazetesi, yayımladığı haberde "YPG İngiltere tarafından bir terör örgütü olarak kabul edilmiyor. Her ne kadar bazı YPG'li İngilizler ülkelerine döndüklerinde gözaltına alınmış olsa da, savcılar suçlama yöneltme konusunda zorlanmıştı" yorumuna yer vermişti.

'TÜRKİYE, DİĞER ÜLKELERİ YABANCI SAVAŞÇILAR KONUSUNDA UYARABİLİR'

Fransa'da ilk ‘yabancı savaşçı' mahkûmiyeti
Yabancı savaşçılar konusunun daha önce IŞİD'le mücadelede gündeme geldiğini anımsatan Pamir, YPG saflarında savaşan yabancı ülke vatandaşları konusunda da Türkiye'nin benzer bir yol izleyebileceğini ifade ederek, şöyle konuştu:

"Türkiye bunların kimliklerini tespit edebilirse vatandaşı oldukları ülkelere ‘Sizin vatandaşlarınız burada bunlara katılıyor, bize karşı savaşıyor, biz bunları elimine etmek için elimizden geleni yapacağız ama bunlar bir süre sonra sizin ülkenize dönecekler, bunlar buraya gelmeden baştan önlem alın, bunları yurt dışına çıkartmayın' diyebilir. Biz bu meseleyle daha önce DAEŞ meselesinde karşılaştık. Biz sınırda Türkiye'ye girişine izin vermeyip geri gönderdiklerimizi ülkelerine bildiriyorduk, sonra bunlar tekrar geliyordu. Biz de bu ülkelere ‘Kendi vatandaşlarınız olan yabancı savaşçıların ülkemize girişine izin vermedik, size bildirmemize rağmen tekrar geldiler' mesajları verdik. Dolayısıyla bu ülkelere önlem almaları konusunda uyarıda bulunabiliriz."

Türkiye, YPG'yi, PKK’nın Suriye’deki uzantısı olarak görüyor ve bu yapıyla ilişkili DSG gibi örgütlerin de 'terör örgütü' olarak kabul edilmesini istiyor. Ancak, Başta ABD olmak üzere Batılı güçler, Ankara’nın bu görüşünü kabul etmiyor. Ankara, ayrıca YPG'ye silah verilmesine de sert bir şekilde karşı çıkıyor.

Yorum yaz