MULTİMEDYA

Sputnik, Azez'de ÖSO savaşçılarını görüntüledi

Sitede oku

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), cumartesi günü Suriye'nin kuzeybatısında bulunan Afrin'e yönelik Zeytin Dalı Harekatı başlattı. Operasyona Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) birlikleri de destek veriyor. Açıklamada harekatın amacı, Türkiye'nin sınırlarında ve bu bölgede güvenlik ve istikrarın sağlanması olarak tanımlandı.

Operasyon kapsamında "Afrin bölgesinde, PKK/KCK/PYD-YPG ve DEAŞ'a mensup teröristleri etkisiz hale getirmek ve dost ve kardeş bölge halkını bunların baskı ve zulmünden kurtarmak" amaçlar arasında sıralandı.

Zeytin Dalı Harekatı'nın 4. gününde 15 bölgede hakimiyet sağlandığı belirtilirken, Burseya Dağı'nda çatışmaların sürdüğü kaydedildi. Kara ve hava operasyonlarıyla devam eden harekatta  2 Türk askeri yaşamını yitirdi.

Türkiye, YPG'yi, PKK’nın Suriye’deki uzantısı olarak görüyor ve bu yapıyla ilişkili DSG gibi örgütlerin de 'terör örgütü' olarak kabul edilmesini istiyor. Ancak, Başta ABD olmak üzere Batılı güçler, Ankara’nın bu görüşünü kabul etmiyor. Ankara, ayrıca YPG'ye silah verilmesine de sert bir şekilde karşı çıkıyor.

1 / 10
Türkiye, 20 Ocak'ta Suriye’nin kuzeyindeki Afrin’de bulunan PYD’ye ve bu yapının silahlı kanadı YPG’ye yönelik askeri harekat başlattı.
2 / 10
Türkiye’nin harekatı başlatma gerekçesi, ABD’nin Suriye’de YPG unsurlarından 30 bin kişilik silahlı sınır güvenlik gücü kurması oldu.
3 / 10
Ankara, harekatın dört safhada gerçekleşeceğini, bölgenin Türkiye’ye tehdit oluşturan terör unsurlarından arındırılacağını ve 30 kilometre derinliğinde güvenli alan oluşturulacağını açıkladı.
4 / 10
Harekat kapsamında TSK, dün ÖSO ile Afrin'e doğusundaki Azez'den operasyon başlattı.
5 / 10
Anadolu Ajansı'nın (AA) aktardığına göre, TSK ve ÖSO, Afrin'in doğusundaki Azez'den dün saatlerinde Burseya Dağı'na yönelik operasyonla, bölgeyi YPG'den aldı.
6 / 10
Ancak sahadaki muhabirlerinin bildirdiğine göre, ÖSO çatışmaların ardından Burseya Dağı'ndan çekildi.
7 / 10
Harekatla ilgili Rusya Dışişleri Sergey Lavrov, “ABD’nin Suriye’deki tek taraflı eylemleri Türkiye’yi çıldırttı” derken, Rusya Savunma Bakanlığı değerlendirmesinde ise, “Afrin’deki krizin başlamasına ABD’nin kontrolsüz silah sevkiyatı ve provakasyonları neden oldu” ifadeleri kullanıldı.
8 / 10
ABD ve NATO’dan gelen değerlendirmelerde ise Türkiye’nin güvenliğini koruma hakkı olduğuna dikkat çekilirken, harekatın kapsam ve süresinin sınırlı olması gerektiğinin altı çizildi.
9 / 10
Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, harekatının Ankara'nın teröristleri destekleme politikasına dayandığını savunurken, İran Türkiye’ye operasyona son verip siyasi çözüm araması çağrısı yaptı.
10 / 10
Harekatın, Rusya’nın öncülüğünde gerçekleşen Astana’daki siyasi çözüm sürecini ve Soçi’de toplanacak olan Suriye Ulusal Kongresi’ni nasıl etkileyeceği ise henüz bilinmiyor.
Yorum yaz