Ülkede yaklaşık 78.000 mahkuma 188 ayrı cezaevinde görevli 28.000 gardiyan düşüyor.
ADALET BAKANINDAN SENDİKA LİDERLERİ İLE ACİL OLARAK GÖRÜŞME TALEBİ
Adalet Bakanı Nicole Belloubet, krizi sonlandırmak için sendika liderleriyle acil toplantı talep ederken gardiyanlar çeşitli cezaevlerinin önünde lastik ve tahta paletleri yaktı.
Bazı cezaevleri önünde grevci gardiyanlarla güvenlik güçleri arasında arbedeler yaşandı.
'BİR GARDİYANI 100-150 MAHKUMDAN SORUMLU TUTUP SADECE DÜDÜK VEREMEZSİNİZ'
Force Ouvriere (FO) sendikasından Yoan Karar CNews'e yaptığı açıklamada "Ölmeye giden askerler gibi kullanılmayacağız. (Taleplerimizden) Tek bir santim geri çekilmeyeceğiz" dedi.
FO sendikası gardiyanlara daha yüksek ücret verilmesini ve hızlı şekilde 2400 gardiyanın işe alınmasını talep ediyor.
Sendika temsilcisi olan 13 yıldır gardiyanlık yapan Karar "Bir gardiyanı 100-150 mahkumdan sorumlu tutup ona sadece düdük veremezsiniz" diyerek gardiyanların elektirikli şok tabancası ile silahlandırılmasını istedi.
FO'nun yanı sıra CGT ve Ufap-Unsa Adalet Sendikası da greve destek veriyor.
HÜKÜMET EN TEHLİKELİ MAHKUMLARI AYIRMAYI DA TEKLİF ETTİ
2000 yılında Tunus'ta 21 kişiyi öldürmekten suçlu bulunan bir mahkumun bir makasla gardiyanları yaralaması üzerine eylemler başlamıştı.
Avrupa'da en fazla cezaevinde mahkum olan ülkelerden birisi de Fransa. Fransa'da 1970'den bu yana cezaevlerindeki mahkum sayısı 2 kattan fazla arttı.
Hafta sonu Fransız hükümeti ülkedeki en tehlikeli mahkumları geri kalan 78.000 mahkumdan ayrı bir yerde tutma teklifi de yaptı.
Cumhurbaşkanı Macron bu ay başında yaptığı açıklamada daha önce sözü verilen binlerce yeni cezaevi hücresi inşa edilmesinin şubatta sunacakları plan çerçevesinde daha da artabileceğini belirtmişti.