DÜNYA

Tillerson: Suriye'deki askeri varlığımız IŞİD yok edilene kadar sürecek

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, ülkesinin Suriye'den çekilmeyeceğini söyleyerek, "Suriye'de IŞİD tamamen yok edilene ve yenilgiye uğratılıncaya kadar askeri varlığımızı sürdüreceğiz" dedi. Suriye'de Türkiye'yle birlikte çalışmaya devam edeceklerini söyleyen Tillerson, Türkiye'nin PKK kaygısını anladıklarını ifade etti.
Sitede oku

Tillerson, ABD'nin Suriye'de atacağı adımlara ilişkin Stanford Üniversitesine bağlı Hoover Enstitüsü'nde konuştu.

'TÜRKİYE'YE İHTİYACIMIZ VAR'

Tillerson, "Türkiye'nin Suriye'de yaptığı insani yardımları biliyoruz. Suriye'nin geleceğini kurmakta Türkiye'ye ihtiyacımız var" ifadesini kullandı.

ABD Dışişleri Sözcüsü'nden 'YPG ordusu' açıklaması: Suriye'nin iç meselesi
Dışişleri Bakanı Tillerson, "IŞİD'i ortadan kaldırmak için Türkiye'nin yaptığı insani yardımlar ve askeri fedakarlıkların farkındayız. Milyonlarca Suriyeli mülteciyi destekledi ve IŞİD'den kurtarılmış bölgelerin istikrarının sağlanmasında destek oldu" diye konuştu.

'KAYGILARI GÖZ ÖNÜNDE BULUNDURACAĞIZ'

"Türkiye'yle Suriye'de çalışmaya devam edecekleri" mesajını veren Tillerson, Türkiye'nin "PKK kaygılarını göz önünde bulunduracağız" açıklamasını yaptı.

Tillerson, Demokratik Suriye Güçleri'nin (DSG) IŞİD'e karşı verdiği mücadeleye vurgu yaparak, "Fakat savaş meydanında aldıkları zaferler kuzeydoğu bölgesindeki yerel yönetimle ilgili sorunların çözümü anlamına gelmez" dedi.

'DÜZENLEMELER HERHANGİ BİR KOMŞUYU TEHDİT ETMEMELİDİR'

Tillerson şunları kaydetti:

‘Kimse ABD’nin Suriye’de kaos yaymasına izin vermez’
"Suriye'de geniş siyasi geçişe destek olan bütün grup ve etnik yapıların sesine söz hakkı veren geçici yerel siyasi düzenlemeler uluslararası destekle ortaya çıkmalıdır. Bütün geçici düzenlemeler gerçek bir temsiliyete sahip olmalı ve bölgedeki herhangi bir komşuyu tehdit etmemelidir. Aynı şekilde bu bölgedeki Suriyelilerin sesleri Cenevre'de ve Suriye'nin geleceğine dair geniş çaplı tartışmalarda duyulmalı. Bu noktalar hakkında ABD, NATO müttefiki Türkiye'nin endişelerini duyuyor ve son derece ciddiye alıyor."

'IRAK'TAKİ HATAYI TEKRARLAMAYACAĞIZ'

Ayrıca Tillerson, IŞİD ortadan kalkıncaya kadar Suriye'de askeri varlıklarını korumaya devam edeceklerini belirterek, "2011'de Irak'taki hatayı tekrar etmeyeceğiz" dedi.

IŞİD'in kalesi olarak görülen Rakka'nın düşmesi ve Rusya'nın Suriye'deki birliklerine çekilme emri vermesinin ardından ABD'nin Suriye'deki varlığı tartışma yaratıyordu. ABD yönetimi, Suriye'deki askeri varlığını 'IŞİD tehdidinin sürmesine' dayandırıyor.

Yorum yaz