DÜNYA

Erdoğan'dan NATO'ya 'Suriye Sınır Güvenliği Gücü' uyarısı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Stoltenberg'e, 'PYD/YPG güdümündeki DSG'nin komutasında' faaliyet göstermesi öngörülen söz konusu türden bir güç oluşturulmasının asla kabul edilemeyeceğini vurguladı.
Sitede oku

ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyon: 30 bin kişilik ‘Sınır Güvenlik Güçleri’ kuruyoruz
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'le bu akşam telefonda görüştü.

Cumhurbaşkanlığı kaynaklarına göre telefon görüşmesinde IŞİD'le Mücadele Küresel Koalisyonu Sözcüsü'nün Demokratik Suriye Güçleri (DSG) ile birlikte 'Sınır Güvenliği Gücü' kurduklarına dair açıklaması üzerinde duruldu.

'SURİYE'NİN BİRLİĞİNE KARŞI'

'PYD/YPG terör örgütü güdümündeki DSG komutasında faaliyet göstermesi öngörülen söz konusu türden bir güç oluşturulmasının asla kabul edilemeyeceğini' vurgulayan Erdoğan, bu tür bir teşebbüsün Suriye'nin birliğine ve istikrarına hizmet etmeyeceğini belirtti.

'TERÖR ÖRGÜTLERİYLE İŞBİRLİĞİNİ ANLAMAK MÜMKÜN DEĞİL'

ABD'ye atıfla, bazı müttefiklerin terör örgütleriyle işbirliği yapmalarını anlamanın mümkün olmadığına dikkati çeken Erdoğan, Suriye'deki son gelişmeler karşısında Türkiye'nin uluslararası hukuktan doğan hakları kapsamında ulusal güvenliğini muhafaza için gerekli her türlü tedbiri alacağını hatırlattı.

NATO GENEL SEKRETERİ: HAKLISINIZ, BİZE DE DANIŞILMADI

Stoltenberg de konuyla ilgili endişelere hak verdiklerini, Türkiye'nin kendini terör saldırılarından korumasının en doğal hakkı olduğunu belirtti. Türkiye'nin NATO için önemli bir ülke olduğuna değinen Stoltenberg, Suriye'nin kuzeyinde sözü edilen türden bir güç oluşturulması hususunda kendilerine danışılmadığını aktardı.

Erdoğan: Afrin operasyonu Suriyeli muhaliflerle birlikte yapılacak

'ABD'YE ANLATMAYA DEVAM'

Erdoğan'ın Türkiye'nin sınırının hemen ötesinde bir terör gücü oluşturulmasına seyirci kalamayacağını ABD'li yetkililere her düzeyde anlatmaya devam edeceğini belirttiği görüşmede Stoltenberg de sorunun çözümü için müttefikler arasında açık diyaloğun önemine dikkati çekti.

Türkiye, YPG'yi, PKK’nın Suriye’deki uzantısı olarak görüyor ve bu yapıyla ilişkili DSG gibi örgütlerin de 'terör örgütü' olarak kabul edilmesini istiyor. Ancak, Başta ABD olmak üzere Batılı güçler, Ankara’nın bu görüşünü kabul etmiyor. Ankara, ayrıca YPG'ye silah verilmesine de sert bir şekilde karşı çıkıyor.

Yorum yaz