DÜNYA

Dünyada ‘Rus’ olarak anılan 5 şey

Sitede oku

Sputnik, yurtdışında Rusya’nın ruhunu yaşatan ögelerden bir seçki sunuyor.

1 / 5
‘Rus kırmızısı’: Kozmetik dünyasında ‘Rus kırmızısı’ (Russian red) diye bir tabir var. Bazı kozmetik firmaları çok koyu kırmızı ruj ve başka ürünleri için bu ismi kullanıyor. Bu tabir zaman zaman günbatımı, kan, gül ve devrim bayrakları gibi güçlü hisler uyandıran şeyler için de kullanılıyor.
2 / 5
Bugün dünyanın birçok yerinde ilgi gören Roller Coaster’lar (Yüksek tepe benzeri yerlerden inen hız trenleri) ya da ‘Russian hills' (Rus tepeleri) Rusya’da icat edildi. Çar Büyük Petro döneminde ülkede kızakla kaymak için ahşaptan yüksek tepeler inşa ediliyordu. St. Petersburg’daki Oranienbaum Sarayı’nda hâlâ Çariçe İkinci Katerina’nın da kızakla kaymaya gittiği bu tepelerden biri bulunuyor. Bu tepeler 19. yüzyılda Fransa’nın başkenti Paris’te açılan Les Montagnes Russes à Belleville’in (Belleville’deki Rus Dağları) eğlence alanıyla Avrupa’ya açılmıştı. Günümüzdeki metalden yapılan modern Roller Coaster’lar da bu tepeler temel alınarak ABD’de üretildi.
3 / 5
‘Rus ruleti’: Bu ifade, bir tabancaya tek bir kurşunun konulması ve daha sonra düello yapılan kişi ile sırayla tetiğin çekilmesi şeklinde oynanan bir oyunu tabir etmek için kullanılıyor. İsminin kökeni tam olarak bilinmese de oyundan birçok savaşın yaşandığı 19. yüzyıl edebiyatında sıklıkla bahsediliyor. Sözgelimi Rus yazar Mihail Lermontov’un ‘Zamanımızın bir kahramanı’ eserinde de bu oyun oynanıyor. ‘Rus ruleti’ ifadesi ise ilk kez İsviçreli yazar George Surdez tarafından kullanıldı.
4 / 5
‘White’ ve ‘Black Russian’ kokteylleri: ‘Black Russian’ (Siyah Rus) kokteyli 1949 yılında Belçikalı barmen Gustave Tops tarafından icat edildi. 5 çeşit votka, kahve likörü ve buzla servis edilen bu içkinin 1960’lı yıllarda ABD’de bir başka versiyonu yapılıyor. ‘White Russian’ (Beyaz Rus) isimli bu içkiye de krema veya süt ekleniyor. İçkinin ‘Rus’ olarak anılmasının sebebi de ana malzemesinin votka olması.
5 / 5
'Rus salatası’: Rusya’da özellikle de yılbaşı sofralarının baş tacı olan ‘Olivye’ salatası 19. yüzyılda Moskova’daki bir Fransız restoranının aşçısı olan Lucien Olivier tarafından bulundu. Aşçının ismini taşıyan salatada haşlanmış yumurta, patates, mayonez, havuç, bezelye, tavuk eti, sosis gibi malzemeler yer alıyor.
Yorum yaz