DÜNYA

Paris'ten yeşil ışık: Fransız cihatçılar Suriyeli Kürtlerin mahkemelerinde yargılanabilir

Fransa Adalet Bakanı Nicole Belloubet, IŞİD'e katılmış olan ve Suriye'de yakalanan Fransa vatandaşı cihatçıların Kürtlerin tek taraflı federasyon ilan ettiği bölgede yargılanabileceğini söyledi.
Sitede oku

Çok sayıda vatandaşının IŞİD'e katılması sonrası 2015'ten beri terör saldırılarıyla uğraşan Fransa, Irak ve Suriye'de yakalanan Fransız cihatçıların geri dönmelerinden yana değil. Fransa Adalet Bakanı Nicole Belloubet, IŞİD'e katılmış olan ve Suriye'de yakalanan Fransa vatandaşı cihatçıların Kürtlerin tek taraflı federasyon ilan ettiği bölgede yargılanabileceğini söyledi.

KÖNİG VAKASI

Bu açıklamayı, YPG'nin başını çektiği Demokratik Suriye Güçleri (DSG) tarafından yakalanan 33 yaşındaki IŞİD üyesi Fransız kadın Emilie König'in akıbeti bağlamında yapan Fransız Adalet Bakanı, König'in ülkesine dönme talebini reddettiklerini, Suriyeli Kürtlerin bölgesindeki mahkemelerde yargılanabileceğini ifade etti.

'TANIDIĞIMIZ BİR DEVLET DEĞİL'

Radio RMC'ye konuşan Belloubet, Suriye Kürdistanı'ndaki yerel yetkillerin yargılama yapabileceğini, terör suçlamalarından yargılayacakları Fransız vatandaşlarının avukata erişimini ve gerekirse konsolosluk hizmetlerinden yararlanmasını garanti etmelerinin yeterli olacağını söyledi. Bu mahkemelerin tanınmasının Suriye'deki tek taraflı Kürt yönetiminin tanınması anlamına gelip gelmediği sorusu üzerine Belloubet, Fransa'nın sadece devletleri tanıdığını ve Rojava'nın Fransa tarafından tanınan bir devlet olmadığını dile getirdi.

'DE FACTO TANIMA' İDDİASI

Buna rağmen Erbil merkezli Kurdistan24 kanalı, Fransız bakanın sözlerini 'de facto tanıma' olarak yorumladı. Kurdistan24 ''Paris'ten yapılan bu açıklama, Kürtlerin hakim olduğu 'Kuzey Suriye Demokratik Federasyonu'na fiili diploamtik tanınma verilmesi gibi gözüktü'' iddiasında bulundu.

MACRON'UN SÖZCÜSÜ DE DESTEK VERDİ

Habere göre Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un Sözcüsü Benjamin Griveaux da ''Suriye Kürdistanı'nda savunmanın haklarını garanti edip adil yargılama yapabilen yargı kurumları varsa (Fransız cihatçılar) orada yargılanır'' dedi. Rojava'da ABD'nin kurduğu çok sayıda askeri üste Fransız askerleri de bulunuyor.

Yorum yaz