Yahya Uğur: Taksi şoförleri, kolay hedef haline geliyor
12:05 20.12.2024 (güncellendi: 13:40 20.12.2024)
Yahya Uğur: Taksi şoförleri, kolay hedef haline geliyor
OKAN ASLAN İLE GÜN ORTASI
Tüm bölümleri izleYahya Uğur: Taksi şoförleri, kolay hedef haline geliyor
Abone ol
Son günlerde ticari taksilerde yaşanan üst üste saldırılar, şoförleri tedirgin etmeye başladı. Saldırıya uğrayan şoförlerin kimi çalışmak zorunda olduğu için görevine devam ederken, kimi ise mesleği bırakmayı tercih ediyor.
Türkiye Esnaf Vakfı Başkanı ve Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu Eski Üyesi Yahya Uğur, Radyo Sputnik’te yayınlanan Okan Aslan’la Gün Ortası programında taksicilere yönelik saldırılar ve alınması gereken önlemlere ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Yahya Uğur, alınması gereken önemlerle ilgili şu ifadeleri kullandı:
Taksiciler 24 saat çalıştıklarından dolayı ve müşterilerine karşı genelde yalnız olduklarından dolayı kolay hedef haline geliyor. Bu durum birçok kötü niyetli insanların iştahlarını kabartıyor. Konuyla ilgili önlemler alınabilir. Bir dönem İstanbul’da 25’ten fazla taksici cinayetleri yaşandı. Bu durumu manipüle etmek için birçok sebep uyduruldu ama en önemli sebebi taksicilerin kolay hedef olmaları. Taksicilerin kolay hedef olmalarından dolayı o dönem ürettiğimiz birtakım çözümler vardı ve oldukça etkili olmuştu. Kötü niyetli bir insan yakalanacağını bilirse kendini kontrol edebiliyor dolayısıyla taksilerin içerisine kamere sistemi koyulması ciddi bir şekilde taksicilerin şiddete uğramasını veya öldürülmesini azalttı. Taksilerde kredi kartı kullanımının artması taksicinin cebindeki paraya ulaşmak isteyen insanların bu durumdan vazgeçmesini sağladı. Alınan bu önlemler son derece etkili oldu fakat bu yalnızca taksi şoförlerinin güvenliğini değil tüm İstanbul’un da güvenliğini sağlayabilecek önlemlerdir. Birçok saldırgan ve cinayet faillerinin çoğu taksilerle seyahat etmiştir. Bu nedenle taksiler kamera bulunması İstanbul’daki güvenliğin sağlanmasında da etkili rol oynamaktadır. Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu’nda başkanlık yaptığım dönemde İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne taksilerde neden kamera olması gerektiğini anlattık ve o dönem ücretsiz bir şekilde taksilere kamera takıldı. Şu an belediyeler taksilere araç içi kamera sistemi kurulması için taksi sahiplerinden 24 bin TL talep ediyor. Yeni yılla birlikte talep edilen fiyat artacak.
Taksi şoförü, müşterinin direkt olarak arkasındaki koltuğa oturmasını engellemelidir
Taksicilik mesleğinin kaderi 24 saat hizmet vermektir. Şu an taksiciler gece çalışmak istemiyor fakat bu olası bir durum değil’ şeklinde konuşan Uğur, ‘Alınacak birtakım önlemler sayesinde bu durum önlenebilir. Taksi şoförleri, uygulamalardan gelen yolcu taleplerini kabul ettikleri zaman taksiye kimin bineceğini görebiliyorlar bu nedenle gece çalışabilmek için bunun çok önemli olduğunu düşünüyorum. Taksiye tek başına bir müşteri bindiği zaman taksi şoförü, müşterinin direkt olarak arkasındaki koltuğa oturmasını engellemelidir. Basit gibi görünse de son derece önemli bir tedbirdir. Taksilerde ön ve arka bölgeyi cam bölme ile ayırmak taksicilerin istemediği bir şey. Tüm taksileri cam bölme ile ayırmak tüm taksicileri korkutmak anlamına geliyor. Taksici ve müşteri arasında bir bölme olması hem taksicinin hem de müşterinin aklında olmayan korkuları tetikler’ diyerek sözlerine devam etti.