En eskisi olabilir: Mısır'da 4 bin 300 yıllık yeni mumya keşfi
13:13 27.01.2023 (güncellendi: 16:11 27.01.2023)
© AAMısır'da yüzlerce yıldır gizemini koruyan Giza piramitleri
© AA
Abone ol
Mısır'da Sakkara'daki Basamaklı Piramit'in yakınlarında bulunan bir mumyanın, 4 bin 300 yıllık tarihiyle bugüne kadar keşfedilenlerin en eskisi olabileceği açıklandı.
Mısır'da arkeologlar, başkent Kahire yakınlarında, ülkede keşfedilmiş 'muhtemelen en eski mumyayı içeren' bir Firavun mezarı bulunduğunu açıkladı.
Kazı ekibi direktörü Zahi Hawwas, gazetecilere verdiği demeçte, 4 bin 300 yıllık mumyanın Sakkara'da 15 metrelik bir kuyunun dibinde bulunduğunu söyledi.
Inside the 45-ton sarcophagus, archaeologists found the oldest non-royal mummy ever discovered in Egypt.
— CBS Mornings (@CBSMornings) January 26, 2023
It was also the oldest mummy wrapped in gold leaf ever found in the country, Dr. Zahi Hawass added. https://t.co/4I1JE7POY1
Mezar, Sakkara'daki piramidin yakınlarında yakın zamanda ortaya çıkarılan 5. ve 6. hanedan mezarlarından oluşan bir mezarlık kompleksinde bulundu.
İsminin 'Hekashepes' olduğu belirlenen bir erkeğin mumyası, harçla kapatılmış, kireç taşından yapılma bir lahitin içinde tespit edildi.
Egypt's oldest mummy found 'covered in layers of gold' following year-long excavation https://t.co/BitvpIneau
— Sky News (@SkyNews) January 27, 2023
16 metre uzunluğunda ve Ölüler Kitabı’ndan parçalar içeren papirüs de bulundu
Bununla birlikte Sakkara'da geçen hafta duyurusu yapılan bir keşif de gündeme oturdu. Antik Eserler Yüksek Konseyi Genel Sekreteri Mustafa Veziri, gün yüzüne çıkardıkları papirüsün 16 metre uzunluğunda olduğunu, baştan sonra çevrildiğini, 'Ölüler Kitabı'ndan parçalar içerdiğini, adına 'Veziri Papirüsü' dendiğini açıkladı.
Bu yeni belge aynı zamanda bir Mısırlı tarafından keşfedilen ve adını bir Mısırlıdan alan ilk papirüs. Veziri'nin aktardığına göre bu belge, son yüzyılda eksiksiz şekilde gün yüzüne çıkarılan ilk papirüs olma özelliği de taşıyor.
Mayıs 2022'de de aynı bölgede Ölüler Kitabı'ndan bölümler içeren bir papirüs bulunmuştu.
A papyrus scroll discovered at the Saqqara necropolis site last year contains texts from the Egyptian Book of the Dead—the first time a complete papyrus has been found in a century.https://t.co/xRKU1hqYmX
— Ars Technica (@arstechnica) January 23, 2023
'Ölüler Kitabı' nedir?
1999 yapımı Mumya filmi serisini izleyenlerin yakından bildiği Ölüler Kitabı filmlerde lanetli rahip Imhotep'i yeniden canlandırmak için kilit rol oynayan bir nesne olarak gösterilse de gerçek daha farklı. Ölüler Kitabı'nın filmlerdeki gibi tek bir orijinal kopyası yok, aksine hayatını kaybeden soylular ve üst düzey isimlerin özel ihtiyaçlarına uyacak şekilde hazırlanmış birden fazla versiyonu bulunduğu sanılıyor.
M.Ö. 1550 ile M.Ö. 50 yılları arasında ölülere yol gösterdiğine inanılan dini ibareler içeren Ölüler Kitabı, antik Mısır'da cenaze törenlerinde kullanılan dini bir kitap olarak biliniyor.